Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Етиопия пръска цвят и аромат най-красивата преизподня в света

10
Снимка: Ива Дойчинова

Етиопия! За мен е отколешна мечта. За друг – поредното размирно място в Африка. За трети – умопомрачителна природа. Накратко, бившата Абисиния е една от най-старите държави в света, едно от първите християнски царства, съществувало без прекъсване. Най-високият връх на Етиопската планинска земя е Рас Дашан – 4620 м, а най-ниска точка е пустинята Данакил с нейните близо 100 метра под морското равнище. След изброеното, предполагам напълно разбирате журналистката Ива Дойчинова, която безстрашно обиколи най-ключовите места в Етиопия.

В разговора пред "Покана за пътуване" тя лансира екстравагантната идея към любителите на екстремни приключения да станат част от племето на маймуните гелада, които били отворени за съжителство.


Името на Етиопия идва от древногръцкото Айтиопия – Страна на обжарените от слънцето хора.

Мммм, чак усетих вкуса и аромата на медовината, с която се опиват племената там. Ива така пивко я описва в разказа си. Според нея професията журналист е официалният начин да върши това, което обича – да си говори с хората. Което не е пропуснала да прави и при странстването си. Но колкото и невероятна да е природата, хората правят една държава забележителна и незабравима. Дойчинова ни потопи в омаята и… "аромата" на депресията Данакил, най-красивата преизподня на света.

Повече – чуйте в звуковия файл.


Снимки: Ива Дойчинова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да погадаем за добрите, злите и средните дни

Между пролетното равноденствие и предстоящите избори с твърде неясни перспективи някак съвсем естествено се сещаме за начините, по които от дълбока древност хората са се справяли с неизвестността и скритите в нея опасности. Да започнем от особения момент на кратко равновесие между деня и нощта. На български го наричаме "равноденствие", което е..

публикувано на 27.03.23 в 18:40

Еврика! Успешни българи: Марин Христов

Той е ученик от 11 клас на СМГ "Паисий Хилендарски" и част от българския олимпийски отбор по математика. Носител е на множество медали от различни международни състезания. Тези негови успехи са причината тази година да получи и стипендия от фондация "Еврика". "Това за мен е огромно признание за положения труд и за всички решени през годината..

публикувано на 27.03.23 в 17:10
Проф. Мария Малинова

Консилиум

Много сложни казуси в медицината се решават чрез мнението на лекари от различни специалности. Понякога и екип "За здравето" подхожда така – обединява в едно позиции на различни хора по няколко теми и ги "води" към прагматично обобщение в полза на аудиторията. Доминиращи на Благовещение бяха казуси, свързани с женското здраве и лечението на коварни..

публикувано на 27.03.23 в 15:42

Отново за родолюбието и военното обучение в училище

Периодично претопляната тема за военното обучение в училище отново се появи в публичното пространство и отново стана обект на спорове с неясни аргументи. Според проект за Наредба на правителството "Обучението на български граждани – ученици и студенти – за защита на родината  допринася за формиране на ценности и нагласи за родолюбие, достойнство,..

публикувано на 26.03.23 в 10:30

Добрия сън няма как да го изработим или купим

Едва ли можем да излекуваме всички тревоги и неприятности с хубав сън, но посрещаме предизвикателствата на деня значително по-добре, ако сме се наспали хубаво. Подобно на затлъстяването, недоспиването не е заболяване, то повлиява негативно, усложнява и утежнява всяко друго оплакване или заболяване, което вече имаме. Благодарение на..

публикувано на 26.03.23 в 09:05