Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Димитров-Майстора: Дигитални посланици по света

Последният жив модел на художника го нарече светец

Със сертификати и свидетелства бяха отличени дигиталните посланици на Майстора и участници в проекта. Водещата на Terra Култура Мария Мира Христова получи отличието за БНР като първата медия, отразила идеята и събитията
Снимка: БНТ 2

Документално откритие за неизвестна изложба на Владимир Димитров - Майстора в Нюшател, Швейцария, и срещата с последния жив модел на художника – Боянка Аракчиева, превърнаха в сензация представянето на първия етап от проекта "Дигитални посланици на Майстора". Идеята е на д-р инж. Красимира Димитрова, изследователка на творчеството на Владимир Димитров и родственица на Дафина – Българската мадона на Майстора. Целта е проследяването на връзката между прочутия български художник и държавите, в която е оставил отпечатък с творчеството и живота си.

Пред публиката в София с директни включвания участваха: от Берлин – Петя Христова, от Ню Йорк – Мартина Новакова, от Прага – Йордан Дъбов, от Белгия – Българска културна асоциация и Клуб на хорото в Брюксел, от Париж – Йорданка Костадинова, от Берн – Веселка Лалова- Мютце. В залата в София се представи дигиталният посланик в Милано Петър Милев.

Д-р инж. Красимира Димитрова по време на събитието в СофияАдвокатът и преподавател в Бернския университет д-р Ерик Евтимов, наследник на род, свързан с Майстора, представи документално откритие за изгубена във времето информация относно участието на Владимир Димитров-Майстора в знакова изложба в Нюшател, Швейцария. От юни 1958 г. до 1 февруари 1959 г. в Етнографския музей на града вниманието привличат над 400 експонати и картини от България, включени в изложбата "2500 години българско изкуство". Представянето, засекретено във времето, се счита за първото всеобхватно излизане на страната ни на европейската културна сцена след Втората световна война. За първи път там пътуват извън България и тракийските съкровища от Вълчитрън и Панагюрище.

Уредник на изложбата от швейцарска страна е директорът на Етнографския музей в Нюшател, Жан Габю, който става и кръстник на картината на Майстора "Българската мадона", чийто модел е Дафина от село Шишковци. Друга картина на Майстора, включена в изложбата – "Младо момиче", стана връзката с единствения му жив модел. Боянка Аракчиева, която присъстваше на представянето на дигиталните посланици в София, развълнувана разбра, че образът ѝ се е радвал на популярност в Швейцария в средата на миналия век. А на въпроса какво си спомня за художника, тя възкликна: "Майстора е светец!" – чуйте още в звуковия файл.

Снимки – Мисия 23:1 и БНТ 2

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Узунов

Въпроса за креативността с представление на Димитър Узунов

"Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" се завръща на сцена "Дерида" в своя нов формат. Това е един спектакъл, посветен на креативността. В новата му версия има и нови акценти. Сред тях е музика и звуков дизайн на Никола Груев-Котарашки: "Важно е да осъзнаем, че всеки може да бъде креативен. Това не е възможност само на талантливите, защото..

обновено на 01.03.24 в 13:48

Нова изложба на Вили Николов

Художникът представя своята нова изложба "Естетика Полифония" в галерия "Милениум". Експозицията включва разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, разказва Вили Николов. "Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите..

публикувано на 01.03.24 в 12:25

Личният прочит на паметта в изложбата на Надежда Олег Ляхова

В къща-музей "Вера Недкова" беше открита изложбата на Надежда Олег Ляхова "Съхранение". Както пише кураторката на изложбата Диана Драганова-Щир, това е "преосмисляне на значението и смисъла на времето и паметта, за събития и факти, отразени през характерната бледна на авторката". В пространството на дома на Вера Недкова продължават да се..

публикувано на 01.03.24 в 11:40

Коя е Баба Марта – митове, поверия, символика

1 март не е просто един обикновен ден от календара, а символ на промяна и ново начало. Малки и големи с трепет очакват празника, на който се подаряват най-разнообразни, изработени с грижа, бяло-червени мартеници. Те се носят с гордост и радост и са най-важния моден аксесоар на този специален ден. Слънцето, което вече започва да грее по-ярко,..

публикувано на 01.03.24 в 10:05

Зорница Гръмкова с първа фотографска изложба

Познаваме я като автор на две книги "Пътят на мравките" и "Те никога не казват" под името Зорница Гъркова, но и интересът ѝ към растителния свят не е отскоро. С фотографирането на растения тя също се занимава отдавна, експериментирйки със светлината. Затова изложбата ѝ в галерия Little Bird Place с куратор Десислава Димова се нарича "Subspecielucis...

публикувано на 01.03.24 в 09:25