Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Модерна академия на изкуствата "Синдикат" започва записвания

Модерна академия на изкуствата "Синдикат" започва записванията за своята 12-а учебна година. Занятията са напълно безплатни и ще се провеждат през месеците март, април и май, а през юни ще има допълнителни дейности, свързани с програмите. Каква е възрастта, на която учениците могат да се запишат, и какви са уменията, с които ще се сдобият, в "Нашият ден“ разказва Анета Русковска, директор на академията.

"Това са занятия за ученици от 8-и до 12-и клас от пловдивските училища. Понякога се случва да има записвания и от други места, като Пазарджик, Златоград, дори от Чирпан", казва тя.

Програмите са осем "Творческо писане”, "Графичен дизайн“, "Модерна музика”, "Екранни изкуства”, "Модерни методи на мислене”, "PR и реклама в областта на изкуствата“, както и две нови програми –  “Артмениджмънт и културен туризъм“ и "Фотография и фотопроцеси“.

Според Анета Русковска програмите са разработени специално за нуждите на Академията. Всички теми надграждат училищните програми, ориентирани са към най-съвременните постижения на изкуството, творчеството, мисленето, комуникациите. Във всяка програма задължително присъстват и теми, свързани с българското изкуство и мисъл. 

Специално внимание се отделя за привличането на ученици, лишени от родителска грижа, които да станат част от Академията на изкуствата "Синдикат”.

"Учениците са много мотивирани, което е много добре. Тъй като няма оценки, няма домашни. Има чисто желание към знанието", посочва Анета Русковска.

Пикасо е казал: "Всяко дете е творец. Проблемът е как да се запази такъв, като порасне". Това, което се постига в рамките на часовете на Академия "Синдикат", е именно – да се развие творческото и критичното мислене и практика у всеки млад човек. 

"Всяко дете е творец и като че ли, когато порастваме, преставаме да играем, преставаме да сме любопитни към света. Влизаме в кутията, нещо което ни прави хора без въображение, което не е добре. Както се казва, "Остаряваме, защото не играем“, а не обратното "защото остаряваме", казва още Анета Русковска.

Записванията стават чрез сайта academy.bg, където могат да се видят условията за записване, както темите на програмите. 

Крайният срок за записване е 1-ви март 2023 г.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки - Академия на изкуствата "Синдикат”
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Герой на нашето време

Кой е героят на нашето време? Днес, тук.  Според Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров – авторите на сценария и режисьори на документалния филм със същото заглавие – това е Георги. Георги е строител, майстор, които живее в провинцията. Каквото подхване – прави го. Не се изтъква, скромен, но със собствено мнение по всякакви въпроси. Георги не е съгласен..

публикувано на 30.03.23 в 17:08

Отбелязваме 90 години от рождението на Константин Павлов

По повод 90-годишнината от рождението на поета Константин Павлов се проведе конференция в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция. Наградата за поезия "Константин Павлов" ще бъде връчена за втора поредна година на 1-ви април в навечерието на неговия рожден ден в Софийската градска художествена галерия. Сред предстоящите прояви през..

публикувано на 30.03.23 в 15:50

Акад. Георги Чернев за изложбата "Стилове в изкуството"

Изложбата "Стилове в изкуството" се представи в Университета за национално и световно стопанство. 18 съвременни художници представят творбите си, а картините са в стил реализъм, постимпресионизъм, експресионизъм, класическа живопис, абстракционизъм. Сред творбите е портрет на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС.  Заедно с изложбата..

публикувано на 30.03.23 в 13:50
Антон Антонов

Среща по време на разходка – изложба на Антон Антонов

В галерия "Астри" се представя изложба на художника Антон Антонов, назована "Среща по време на разходка". Това са предимно пейзажи, природни гледки в различни в различни формати, които обаче носят атмосферата и магията на нещо не толкова реално, директно свързано с природния изглед, а нещо извън видимото. По-точно нещо сюрреалистично, пресъздаване на..

публикувано на 30.03.23 в 12:20
Нина Димитрова и Емил Янев

Кредото на Нина

В епизод 499 "Трамвай по желание" среща своята публика с актрисата и режисьор Нина Димитрова, носител на наградата "Златен кукерикон" за 2023 г. Театралното и житейско кредо на Нина най-добре се изразява от концепцията и съдържанието на създадения от нея и Васил Василев-Зуека Театър "Кредо" – творческа свобода, въображение, преданост. "Театър "Кредо" е..

публикувано на 30.03.23 в 11:35