Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Екипът на София“ предлага нов подход към управлението на столицата (видео)

Екипът на София предлага подход, в който гражданите и експертите, данните и диалогът заемат ключова роля в управлението на София, вместо сегашната хаотична работа на парчета и кръпки, водещи до загубата на пари, време и облик на града.

Моделът се състои от три компонента – знаниеплан и екип. Той може да бъде реализиран само с прозрачна предизборна коалиция от реформистки настроени политици, граждани и експерти, които да сформират мнозинство в Общинския съвет и да излъчат кмет, районни кметове и общински съветници.

Такава коалиция може да надскочи партийните ядра и да убеди огромното количество негласуващи граждани, че след изборите ще имат нов тип местна власт, ще участват в подобряването на София и в решаването на проблемите на града.

“Създадохме “Екипът на София“ с една основна цел – по-добро управление на града, което трябва да се преведе и в по-добър град за живеене. В нашата визия това означава един малко по-различен модел“, казва в “Нашият ден“ Жоро Пенчев, експерт по технологии, иновации и управление в “Екипът на София“.

Новият начин на комуникация с кварталните общности…

“Ние нямаме доверие в сегашните управляващи. Голяма част от екипа е работил с тях в експертно качество. Това, което се е доказало тук, е, че няма политическа воля и желание важни политики за града да се имплементират и да свършат работа.

Това е една от водещите причини да създадем екипа на София, за да можем да осигурим тази приемственост и да помогнем на политическите партии от формиращата се коалиция на местните избори. Нашата основна теза е, че добре построена коалиция се превежда в добро управление след изборите.

Добре построена коалиция означава да не е както винаги. Както винаги означава – да направим едно коалиционно споразумение на принципа партийни квоти. Да решим техническите въпроси, да направим една програма месец преди избори, а след това да сглобяваме екип в зависимост от това какво е станало на изборите. Практически нищо от това няма да доведе до добър резултат“, казва той и допълва:

“Какво ще доведе до добър резултат – използване на това познание, което вече е натрупано за града, с много високо качество на зрялост. Второ, екипът на кмета, районните кметове, водещи представители на бордове и т.н. Този екип да е ясен напред, да се представи пред българските граждани и да е сработен, да има достатъчно добро разбиране за процесите на взимане на решение, на действия, на отговорности, за да може веднага от ден първи след изборите да тръгне на висока скорост да решава проблемите на града и да започне да решава и системните задачи. В този екип е много важно да участват граждани и експерти."

Екипът на София“ няма да бъде политическа партия. Не смятаме, че това е разумно, партии има достатъчно. Нашата сила е експертизата. Ние по-скоро трябва да работим с политическите партии заедно. Твърдо вярваме, че в екипа, за който говорим, който трябва да влезе в управлението на страната в София, трябва да са представени непартийни хора“, казва още той и подчертава:

“Трябва да са представени граждани и експерти по много причини. Първо, за да повишат качеството на работата в екипа на базата на своите познания.  Второ, за да са някакъв гарант и за връзка с представителните организации, че партийният интерес не е водещ, водещ е интересът на София. За нас това е абсолютно необходима спойка. Да, накрая търсим общ екип, желателно с обща листа от коалицията, където граждани и експерти са представяни в управлението, но те остават непартийни“, казва още Пенчев в интервю за БНР.

“Ние сме граждани, но по-скоро сме експерти, които имаме опита от “София план“ и “Визия за София“, но и много години назад активни проекти, които сме работили в града. Мога да кажа, като председател на асоциация “Топлоцентрала“, това е един проект от 2014 г., за който независимият сектор на изкуствата в София търси своето място и предлага на общината и търси варианти.

Минахме през седем-осем години работа, за да се появи това ново място в София. Освен популярно място “Топлоцентрала“ е много добър пример по различни причини – то е от една страна едно от много малкото нови места в София за култура, от друга страна процесът се е случил по правилния начин.

Имало е задание, имало е ясно картирани нужди на ползвателите, имало е архитектурен конкурс с международно участие и жури. Много качествени млади архитекти от Бургас спечелиха проекта. Това е един пример как могат да се случват нещата в града. Въпросът е това да не бъдат изключения, а да бъде добрата практика в града и тя да бъде интегрирана като общинска политика. Начинът е да използваме тези осем-девет месеца до местните избори, вместо да се боричкаме кой ще бъде кмет и кой ще заеме мястото на зам.-кмет, да използваме това време, за да се създаде конкретен план с ясни стъпки. Като се влезе в общината, тя има нужда да се реформира“, казва Христо Станкушев в “Нашият ден“ и допълва:

“Има огромно количество гражданска енергия. На нашето събитие миналата седмица включихме кварталните общности и граждански организации. Това са хора по места, които казват – крайно време е нашите проблеми да бъдат чути. Стига са се повтаряли всяка година едни и същи въпроси. Има едни и същи въпроси, на които трябва да бъде отговорено, трябва да има ясен план как да се направи това.

Разликата сега спрямо “Визия за София“ е, че ние ще се опитаме да намерим гаранции, че този модел ще бъде имплементиран като същината на работа на общината“, посочва още той в интервю за БНР. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Мариупол до Одеса: Героизъм и преподаване по време на война

В ефира на предаването "Нашият ден“ актрисата Горица Радева и историкът Александър Середа споделят своите лични преживявания и впечатления от живота в Украйна по време на войната, представяйки различни аспекти от живота и предизвикателствата, с които се сблъскват. Горица Радева разказва как събитията в Мариупол я шокират и вдъхновяват..

обновено на 14.08.24 в 11:13

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност – разговор в "Нашият ден" с Троян Михайлов , куиър младеж и студент по социология, след промените в Закона за предучилищното и училищното образование срещу "джендър пропагандата". Да си куиър, по думите на Троян, е политическа позиция и отстояване на една антинормативност ...

публикувано на 14.08.24 в 09:51

Олимпийските игри в Париж – между величието и противоречието

Олимпийските игри, които са своеобразен празник на мира, разбирателството и човешкия дух, се превърнаха в арена на крайни емоции и остър сблъсък между истина и пропаганда. Въпреки всичко в Париж тази година възтържествуваха спортните и културни постижения на епохата. За спорта, олимпийските игри , скандалите, философията и културата ни на..

публикувано на 13.08.24 в 13:05
Имане Хелиф (вдясно) и плачещата й съперничка Анджела Карини

Пол, спорт и етика, или как да направим така, че да не изключваме никого?

В "Часът на етиката", рубрика на предаването "Време за наука" беше обсъден скандалът, който избухна на Олимпийските игри, когато алжирската боксьорка Имане Хелиф и тайванската боксьорка Лин Ю Тин бяха допуснати до участие в турнира за жени, въпреки че преди това бяха отстранени от Световната боксова асоциация след хормонален тест. Темата е..

обновено на 13.08.24 в 12:45

Детето и неговата душевност – отвъд диагнозата

Детето и неговата душевност отвъд диагнозата разкрива книжната поредица "Карин, Слончо и суперсилите" , издадена от фондация "Карин дом". Авторката Виргиния Василева говори в "Нашият ден" за книжката "Алис отива на лекар" – третата поред история за децата и техните специални потребности и способности. Алис е дете с дислексия и дискалкулия,..

публикувано на 13.08.24 в 10:10