Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Във Видин представиха документална книга-албум "Видин – пристанище на история"

Документалната книга-албум "Видин – пристанище на история" бе представена във Видин. В препълнената зала на Конферентния център на Областната администрация в дунавския град книгата бе представена от нейния автор видинския журналист Соня Мачорска.

Книгата проследява в документи, карти и снимки многовековната история на видинските пристанища, разказва непознати и малко известни факти, свързани с река Дунав, проследява развитието на портовете от античността, през Средновековието, през XV-XX век и до наши дни. Специално място в нея е отделено на връзката между пристанищата на Видин и укрепителната система на града и нейните капии (входни порти).

Интересен и завладяващ е и разказът за известните видински търговци и видни личности, които са стъпили на българския дунавски бряг на видинското пристанище през вековете.

Соня Мачорска е журналист от Видин и прекарва по-голямата част от времето си в града, но е пробвала да живее в различни държави като Унгария, Испания, Хърватия и Южна Африка. Тя е човек, който има поглед от различни гледни точки върху място, за което в последно време се говори с тъга – Северозапада. Тя е журналистка и автор на книгата “Видин пристанище на история“.

“Не мисля, че лицата на хората в Северозапада са тъжни. Това, че в момента няма много работа или има такава, която не е добре платена, е друг въпрос. В миналото хората винаги са намирали начин за оцеляване, когато няма работа. В момента българите заминават за чужбина и работят“, казва тя в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

В тази книга се опитах да събера информация и артефакти за около 20 века, период, в който никога не беше писано за нашите пристанища. Оказва се, че не е било една, а са били няколко. Дълго търсих тази история и факти, работила съм върху книгата четири години. Има много интересни неща още в III в. пр.н.е., когато келтите построяват тук селище, наречено Дунония. Продължава се през османския период ХIV – ХIX в., когато се построява крепостната система и известната крепост Баба Вида, която е останала в онзи период“.


Най-любопитното в книгата…

Капиите откъм Дунав например са били специализирани пристанища. Имало е и корабостроителница. Друго интересно нещо е, че в една от поемите на Иван Вазов пише за Видин и за най-хубавата къща, която имала 99 прозореца“, посочва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Моето семейство: Павлина-Калина и Самуела-Ивана Церовски

Гости в рубриката "Моето семейство" са сестрите Павлина-Калина Церовска, която се занимава с кино- и телевизионен монтаж, и нейната сестра актрисата Самуела-Ивана Церовска. Самите те описват себе си като магнити, които постоянно се привличат и отблъскват и признават, че въпреки динамичните си професии не могат да оцелеят дълго време една без друга...

публикувано на 22.03.23 в 14:50
Село Точилари, област Разград

Village Life – платформа представя условията на живот в българските села

Village Life e платформа, която представя условията на живот в българските села. Идеята на тази платформа е да събира информация за селата в България, за да може всеки, които иска да си купи някакъв селски имот, или да отиде на селски туризъм да влезе в платформата, да разгледа селата и да прецени дали отговаря на неговите изисквания за..

публикувано на 22.03.23 в 14:27
д-р Цветомила Дудевска

Защо е важно да се грижим за своето белодробно здраве?

На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян за поредна година извършва безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза. "За съжаление, картината е такава, че потвърждава моето твърдение от миналата година. Специално за Ловешка област..

публикувано на 22.03.23 в 14:25

Български деца покориха европейския футболен турнир "Червен картон на диабета"

"Национална асоциация на децата с диабет" взе участие в  европейски футболен турнир "Червен картон на диабета".  Той се организира за шеста поредна година от полската Детска диабетна организация и се проведе на 12 и 13 март 2023 г. в град Познан, Полша. "Организацията ни съществува от 19 години, но за първи път имахме възможност да участваме в..

публикувано на 22.03.23 в 12:25
МБАЛ-Добрич

Добрич е първата област с мобилни екипи за пациенти от отдалечени райони

Екипи на МБАЛ - Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени населени места в областта , в които гражданите нямат бърз достъп до медицинска помощ. Това ще се случва редовно след координация със съответните кметове, които ще имат за задача предварително да информират населението за създадената организация. Това обяви министърът на здравеопазването..

публикувано на 22.03.23 в 12:05