Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Цветелина Йоргова

Защо Европейският съвет по иновациите подкрепя революционните технологии?

Иновации
Снимка: @pixabay

На 16 февруари 2023 г. в София Тех Парк ще се проведе информационен ден на  Европейския съвет по иновации.  Целта е да се подкрепят новаторски и високо перспективни технологии и иновации, които имат потенциала да променят качествено пазара и да ускорят прехода към по-устойчива икономика. Стратегическата му рамка обхваща всички етапи от реализацията на дадена технология, продукт, услуга или модел – от научноизследователска и развойна дейност през валидация и демонстрация в подходяща среда до мерки за успешно стъпване на пазара, комерсиализация и постигане на пълномащабност.

"Европейският съвет за иновации е създаден по програма "Хоризонт Европа" с огромен ресурс  над 10 млрд. и финансирането в този съвет е организирано, чрез няколко инструмента“.

Това казва в интервю за БНР Цветелина Йоргова, национално контактно лице на Европейския съвет по иновации.

Финансовата подкрепа се предоставя чрез 3 основни, взаимосвързани и допълващи се инструмента. Първият е "инструмент изследвач“, който подпомага мултидисциплинарните екипи при извършване на визионерски научни изследвания, които ще доведат до технологичен пробив или имат такъв потенциал.

Вторият инструмент е "инструмент преход“. Акцентът тук е да се финансират потенциални технологии, концепции, които да бъдат доказани от изследователите, вече спечелили проект по "инструмента изследвач“. 

Третият инструмент е  "ускорител" – подкрепя високорискови и проекти с висок потенциал, които развиват новаторски технологии и многообещаващи иновации.  

Всеки един по веригата може да намери своето място, ако реши да участва в  информационния ден на Европейския съвет по иновации.

Тази година се акцентирана на компании, свързани с "дълбоките технологии". Това са компании, които работят в областта на изкуствения интелект, съхранение на енергията, квантови технологии, полупроводници и т.н.

България е една от страните, най-малко възползвали се от възможностите, който предоставя програмата "Хоризонт Европа" на ЕС.

"Трябва да се отделя повече време и да се влагат повече ресурси в това да сме конкурентни. Нашите млади таланти и изследователи трябва да се подкрепят“, допълва Цветелина Йоргова

Чуйте целия разговор в звуковия файл.По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Бербок в Скопие: Включването на българите в..

публикувано на 24.03.23 в 15:15

Референдумите – възможна реалност?

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

За спасените евреи, ромите и Светите земи

Всичко тръгва от проф. д-р Христо Кючуков, който е български ром, но живее в Берлин . Той се ровил в историята, търсил по архиви и библиотеки исторически данни за ромите по време на Втората световна война. И открил такива за жени от ромски произход от различни европейски държави, които по различни начини спасявали еврейски и ромски деца от..

публикувано на 24.03.23 в 13:35

Системата "Хауала"

Кои са древните основи на схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация? Етимологията на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" хауала трансакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на..

публикувано на 24.03.23 в 12:35
Президентът Румен Радев.

Георги Проданов: Излишна демонстрация на различие е неучастието ни в доставката на снаряди за Украйна

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряда за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки.  Евролидерите приеха заключения за Украйна, решени да доставят 1..

публикувано на 24.03.23 в 11:07