Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Халтъков: Българската стартъп екосистема се развива бързо, но има накъде да расте

За цифрите, консултантския бизнес и стартъп компаниите

Снимка: БНР

Николай Халтъков е на 29 години. Той е млад професионалист. Завършил лондонския университет Royal Howaley със специалност "Икономика, политика и международни отношения“. А след това завършва магистратура "Международна бизнес иновация“ в Барселона, която заради пандемията изкарва изцяло онлайн.

Той се завръща в България и както много други професионалисти напоследък, избира да се реализира тук. Работи в консултантска компания, а в момента се занимава с инвестиционен анализ в един фондовете за рисков капитал. Но не забравя и хобито си да свири на китара.

"Нашите винаги са ме бутали да се изуча в чуждестранна страна, за да мога да се изуча по-добре."

Това споделя в "Нашият ден“ Николай Халтъков.

Казва още, че избира Англия, защото учи английски повече от 20 години. Но намирането на работа се оказва доста трудно и Николай се връща в България. Обича да се занимава с цифри. 

"В международните компании може от един офис да се трансферираш в друг, ако искаш. Доста по-лесно е, отколкото да кандидатстваш в чуждестранен офис“, посочва той.

В продължение на пет години Николай е финансов одитор във финансовата индустрия. Той одитира банки, застрахователи и други небанкови кредитни институции. В момента работи във фонд за рисков капитал.

Николай твърди, че българската стартъп екосистема се развива бързо, но има накъде да расте.

"От една страна, се наблюдават много нови предприемачи, които имат смелостта да започнат едно такова начинание. И от друга страна, фондовете, които се развиват в България, не са много“, допълва той.

През миналата година фондът е получил над 1000 апликации от стартъп компании и са затворени 3 сделки. През 2022 г. една стартираща британска компания е финансирана с 200 000 долара. Нейното предложение е решение в областта на рака на гърдата.

Николай е впечатлен от предложението на български стартъп, който предлага технология за всекидневна употреба – телефони, лаптопи, слушалки – на база наем.

Целия разговор с Николай Халтъков можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Професия устен преводач: поглед отвъд думите

Като във всички отношения – между хората, между изкуствата, между световете в нас и извън нас, между това, което е тук, и това, което го няма – човек трябва да загърби егото си, за да осъществи истински контакт. Така е и в превода. Едва когато проявиш готовност да не гледаш с лице към собственото си его, би могъл да вникнеш в нечий чужд свят и да го..

публикувано на 30.04.24 в 13:10

Предстои 11-a Академия за иновации

Иновациите, като двигател на напредъка, неизменно водят към подобрение на живота в обществото и стимулират икономиката на държавите. В противоположност, деновациите, тези технологични маловъведения, имат потенциал да влошат състоянието на обществото и да създадат застой в икономическото развитие. Разговорът с Леона Асланова, един от организаторите..

обновено на 30.04.24 в 12:16
Антония и Стефан с водещата Мария Мира в студиото на

Игри в Замъка

Антония Дончева и Стефан Караманов печелят вниманието на публиката, независимо от сцената, мястото или обкръжението. Двамата са с поне ход напред, с уважение и точна преценка за противника в играта. Като двойка в живота, бизнеса и творчеството – Антония и Стефан създават своя Замък за настолни игри и привличат отбрана публика. Последната познава..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00