Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Димитър Куманов: Абсолютно неподготвени сме за земетресения

Снимка: Юксел Йозкан

“Надявам се държавата да реагира на това, което се случва в Турция и най-после да вземе мерки за изготвяне на цялостна стратегия за реакция на нашата държава, защото ние сме абсолютно неподготвени за земетресения, от които са настъпили разрушения и има жертви. Единственото, в което имаме готовност, са спасителни екипи“.

Това каза в интервю за БНР екологът инж. Димитър Куманов, участвал в преодоляването на последствията от бедствия в България и Албания и автор на инструкция за реакция на населението преди, по време и след земетресение.

Преди земетресението – какво зависи от нас?

Според него щетите и жертвите от земетресението могат да бъдат намалени значително. Инструкцията, която той написва е базирана на негови професионални знания, информация от интернет и неща от опита, който е натрупал при обследвания на повредени сгради след земетресението в Перник.

В ефира на “Нашият ден“ той посочва какво трябва да се знае преди земетресението. Куманов съветва при никакви обстоятелства да не се къртят стени и да се правят преустройства без сериозен конструктивен проект и посочва, че при земетресение реагират и участват всички възможни системи на сградата:

“Когато удари едно земетресение всяка налична стена във всяка сграда, ако говорим за тухлени стени, независимо колко е дебела, се съпротивлява. Самата сграда мобилизира всичките си елементи. Обследвал съм стотици сгради, които са били само с тухлени зидарии, както дебелите стени, които са по фасадите или между отделните елементи, така и по-тънките стени, които са половин тухла, когато са в едно и също направление, са имали едни и същи пукнатини. Това означава, че и по-тънката стена е поела някакви усилия, за да се спука. Нейният принос в реагирането на сградата и сигурността е по-малък, отколкото е на по-дебелите стени, но и тя се е съпротивлявала“.

“Не къртете без усилване и обстойно обследване на сградата. Апартамент никога не се оценява сам, защото в съседен или по-долен апартамент някой може да е махнал половината стени“, предупреждава инж. Куманов.

Инж. Димитър Куманов

По време на труса…

“Изчакайте на най-безопасното място да премине труса и тогава напуснете спокойно. Не можете да избягате от сградата за десет секунди, нали?! А най-често тежките повреди и разрушения са на нивото на първия етаж. Тоест, там може да бъдете смачкани, докато бягате.

Не използвайте асансьор. Токът ще спре, асансьорът ще блокира и после изваждането на хора от него е много трудно. Стойте далеч от прозорците. Те могат да се счупят и да ви наранят“, съветва Куманов на страниците на инструкцията, създадена от него.

Повече за това какво да правим, ако сме заклещени в повредена сграда и какви да бъдат нашите реакции след трусовете, чуйте от пълното интервю в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Тулечки

Мащабът на успеха на "Величие" може би е изненада и за самите тях

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" гостува Никола Тулечки , представител на Обединението за честни избори (ОЧИ) и създател на "Данни за добро". Тулечки сподели своите виждания относно новия състав на 50-ото Народно събрание, като заяви: "След поредния изборен цикъл имаме нов състав на Народното събрание, то е юбилейно..

обновено на 12.06.24 в 11:06

"Невидимите животни" и политическата отговорност

Темата за защитата на животните в рамките на изминалата предизборна кампания в "Нашият ден" коментира Стефан Димитров от организацията "Невидими животни" . По думите на активиста темата за правата на животните придобива отчетливо място в политическия дискурс у нас . Гражданската инициатива на "Невидими животни" е срещнала подкрепа в лицето..

публикувано на 12.06.24 в 10:50

Зелените политики между мит и реалност

Дезинформацията и разпространяването на митове все по-явно руши демократичния процес. Как изглеждаха предизборната кампания и намеренията на кандидатите по отношение на климатичните промени – разговор с Асен Ненов – съпредседател на Института по кръгова икономика и представител на Коалиция за климата – България. Зелените политики са..

публикувано на 12.06.24 в 09:45

Започва летният арт фестивал "Workshop Димитър Eленов", насочен към деца и тийнейджъри

Летният фестивал, посветен на Димитър Еленов, отново ще предложи разнообразни творчески ателиета, работилници и пърформънси, насочени към деца и тийнейджъри. В тези активности ще се включат популярни творци, ученици и колеги на Димитър Еленов, с цел да се създаде синергичен ефект в общуването между поколенията. Фестивалът е посветен на Димитър..

публикувано на 12.06.24 в 09:12
Ангелина Ангелова, Михайлина Павлова и Константин Мавров   (от ляво надясно)

Журналистиката, която не харесва суетата

Web Report 2024 e седмото издание на конкурса за чиста журналистика на българския интернет портал Dir.bg. Организаторите на конкурса смятат, че добрият пример, който дават авторите от различни медии и които пишат с перо и сърце, трябва да има трибуна, чрез която да достига до повече хора. Ето какво търсят организаторите на конкурса:  "Търсим..

публикувано на 12.06.24 в 08:50