Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чий е Жорж Папазов?

18
Жорж Папазов, „Къпещи се“ (1928), „Пратеници“ (1935), „Офелия II“ (1928), „Играчи I“ (1930)

Изложбата "Жорж Папазов – осветителят" (16 декември 2022 – 19 март 2023) в НГ "Двореца", куратор Мария Василева, е първата сериозна ретроспектива на творчеството му от 1988 насам.

Жорж Папазов, „Циркови кучета“ (ок. 1938; 1962; 1966)Тръгнал от Ямбол към Европа, установил се в Париж, той става "сюрреалист преди сюрреалистите", "футурист", "авангардист", "модернист"… и преди всичко свободен в изкуството си художник. Отхвърлен в София заради изложбата му през 1919-а и предизвикал яростни полемики пак в София в средата на 30-те, едва в края на 80-те – след 40 години мълчание, както отбелязва Димитър Аврамов, Жорж Папазов изведнъж се оказва отново открит и единодушно почетен, поне от специалистите у нас.

Жорж Папазов, „Къпещи се“ (1960), „Композиция“ (1955)
През 1919 е било твърде рано, а през 1935 – твърде късно, според Татяна Димитрова, за да се приеме той от българската художествена сцена…

"Кому принадлежи творчеството му – на Франция ли, в чиято духовна атмосфера е създадено, или на България, където художникът е роден и отрасъл?" Димитър Аврамов му отрежда "двойно поданство в царството на европейската култура: френско и българско".

Жорж Папазов, „Приятелите“, „Спомен за Дерен“, „Две глави“ (1937); Портрет на Жорж Папазов от Андре Дерен
Какво е мястото на Жорж Папазов днес – разговор с куратора на изложбата Мария Василева.

Снимки: Диана Попова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23