Ако сте любители на американските гастрономически канали, може да се попадали на "Моята гръцка маса" – шоу за кулинария и пътешествия с Даян Кочилас. Тя е автор на повече от 18 готварски книги за средиземноморска кухня, освен това ръководи училище за гурме на родния остров на баща си – Икария и е главен готвач-консултант. Имах късмета да се докосна до нейните умения, благодарение на круиза, на който бях и за който не спирам да ви разказвам.
Даян Кочилас съчетава в гозбите си своите гръцко-американски корени, като набляга на здравословните комбинации. Все пак родният край на баща ѝ се намира в т.нар. "Синя зона", известна с дълголетието на жителите си. Вестник "Ню Йорк таймс" дори описва региона като "мястото, където хората забравят да умрат".
Свикнали сме с максимата, че полезните храни са скучни или не са вкусни, но това не важи за базираните на средиземноморската диета ястия на Даян Кочилас. Доста често те са растителни и вегетариански, имат безглутенови и веган вариации. Най-вече наяждат и с очите. От круизната компания са поръчали на шеф-готвачката да създаде авторско шестстепенно меню с гръцки акценти и здравословни продукти. Ястията се съчетават с вина от островите, покрай които плава корабът.
"Тъй като средиземноморската диета продължава да набира популярност и все повече хора откриват разнообразието от гръцка кухня отвъд класическата street food, аз съм изключително развълнувана да предам любовта си към гръцката кухня, нейните продукти, регионални вкусове и здравословни качества. Гърция е невероятна кулинарна дестинация, с вкусни приключения във всяко пристанище", казва Даян Кочилас.
Слава Богу, порциите са в гурме-размер (разбирай по-малки), защото иначе няма да имат изяждане. Дори когато са вкусни като икарийския солен пай със сезонни зеленчуци, лятна тиква, моркови и билки.
За мен, като отявлена любителка на сладкото, най-ефектен (външно и вътрешно) беше десертът "плаващи гръцки острови в тъмно винено море", но да караме поред.
Повечето пъти храната е обикновена за балканския вкус. Просто е много красиво поднесена и аранжирана. Балканец не може да бъде изненадан със сосове, питка и симид, но пък вкусът му напомня за зимнината на баба. Нищо, че носи помпозното име "Печени домати Копанисти". Компания ѝ правят панички с песто от остров Сирос с магданоз, билки и каперси, "хайвер" от патладжан с тахан, петмез и орехи, който подозрително прилича на кьопоолу.
Първото от основните ястия ни отвежда на остров Крит с гаспачо от октопод с "инжекция" от узо с портокалов сок и хрупкав копър.
Егейските рибари се разписват във второто блюдо като добавят шипка шафран към местния улов.
Оставаме на морска вълна с късчета от егейски омар със "скъпоценен" пилаф. Парченцата от морското животинче са ясни, но златният ориз е подправен с узо, шам фъстък, бадеми и парченца маслини каламата плюс майонеза и йогурт.
Не ме спечелват суровите лентички от тиквички, навити на масур. Бодвам си от маринованите домати, ментата и печените кедрови ядки и давам знак да ми отнесат чинията.
Ястието калогерос произхожда от остров Наксос със ситно накълцано телешко филе, овче сирене, домати и патладжан, печени картофи и гръцки риган. На вкус е нещо като типичната гръцка мусака, но в по-гурме изпълнение (и количество).
Сиренето манури на грил се сервира с рукола, печени маслини, червен лук и капка отлежал балсамов оцет.
Трябваше да избирам между плато сирена и сладкиш, наречен плаващи гръцки острови, вече е ясно, че съм яла малки елегантни захарни целувки, плуващи в плодова супа с капки розова вода и масло от гераниум. Най-интригуващ бе похлупакът от златиста карамелизирана захар, напомнящ нещо средно между дантела и стилизиран човешки мозък. Колкото и зловещо да звучи, беше филигранно красиво. И хрупкаво.
Цялата тази кулинарна вакханалия бе допълнена от сомелиер, кръжащ около масите като насекомо край нощна лампа.
Снимки: Магдалена Гигова
На 26 юли в парк "Изворите" край Котел се открива традиционният Фестивал на етносите, багрите и котленския килим. От 2016 година организатор на събитието е Община Котел. "Осмото издание на фестивала е тази година. Амбицията първата година беше да покажем богатата палитра от цветове на котленските килими, както и богатството на четирите..
"Тихи убиици" наричаме вредните навици като пушене, пиене на алкохол, неправилно хранене. Хората не сме създадени да стоим на стол толкова дълго, колкото го правим, и тази промяна има своята висока цена . В "Науката не спи" Никола Кереков разкрива вредите от "новото пушене" – а именно седенето. Застоялият живот е нещо, към което съвременният..
"Какво мога да кажа за политиците и карикатурата ли – правил съм две самостоятелни изложби в Народното събрание, през 1991 – с политически шаржове и карикатури. Тогава това беше нещо ново, целият парламент се беше струпал на откриването на тази изложба, имаше коментари и доста интересно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" Валери..
В представата на повечето българи образът на равноапостолната Св. Мария Магдалена е странна смесица, формирана от евангелски послания, некононични писания, легенди и чисто художествени творби – литературни или не. През вековете този образ е претърпял странно развитие – от блудница до светица. Как е бил изчистен този образ до степен през 1988 г. Св...
В Лисабон бяха открити Европейските игри за трансплантирани и диализирани. Спортистите се състезават в различни видове спорт – лека атлетика, тенис, тенис на маса, бадминтон, плуване... над 10 вида спорт. За първи път България участва със свой отбор. Това е празнуване на самия живот, който може да продължи в различна форма, въпреки невероятно..
В Лисабон бяха открити Европейските игри за трансплантирани и диализирани. Спортистите се състезават в различни видове спорт – лека атлетика, тенис, тенис на..
Под патронажа на Министерството на културата, в сътрудничество с Посолството на Италия в България и на Италианския културен център в София, на 21 юли в..
Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание"..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg