Ако сте любители на американските гастрономически канали, може да се попадали на "Моята гръцка маса" – шоу за кулинария и пътешествия с Даян Кочилас. Тя е автор на повече от 18 готварски книги за средиземноморска кухня, освен това ръководи училище за гурме на родния остров на баща си – Икария и е главен готвач-консултант. Имах късмета да се докосна до нейните умения, благодарение на круиза, на който бях и за който не спирам да ви разказвам.
Даян Кочилас съчетава в гозбите си своите гръцко-американски корени, като набляга на здравословните комбинации. Все пак родният край на баща ѝ се намира в т.нар. "Синя зона", известна с дълголетието на жителите си. Вестник "Ню Йорк таймс" дори описва региона като "мястото, където хората забравят да умрат".
Свикнали сме с максимата, че полезните храни са скучни или не са вкусни, но това не важи за базираните на средиземноморската диета ястия на Даян Кочилас. Доста често те са растителни и вегетариански, имат безглутенови и веган вариации. Най-вече наяждат и с очите. От круизната компания са поръчали на шеф-готвачката да създаде авторско шестстепенно меню с гръцки акценти и здравословни продукти. Ястията се съчетават с вина от островите, покрай които плава корабът.
"Тъй като средиземноморската диета продължава да набира популярност и все повече хора откриват разнообразието от гръцка кухня отвъд класическата street food, аз съм изключително развълнувана да предам любовта си към гръцката кухня, нейните продукти, регионални вкусове и здравословни качества. Гърция е невероятна кулинарна дестинация, с вкусни приключения във всяко пристанище", казва Даян Кочилас.
Слава Богу, порциите са в гурме-размер (разбирай по-малки), защото иначе няма да имат изяждане. Дори когато са вкусни като икарийския солен пай със сезонни зеленчуци, лятна тиква, моркови и билки.
За мен, като отявлена любителка на сладкото, най-ефектен (външно и вътрешно) беше десертът "плаващи гръцки острови в тъмно винено море", но да караме поред.
Повечето пъти храната е обикновена за балканския вкус. Просто е много красиво поднесена и аранжирана. Балканец не може да бъде изненадан със сосове, питка и симид, но пък вкусът му напомня за зимнината на баба. Нищо, че носи помпозното име "Печени домати Копанисти". Компания ѝ правят панички с песто от остров Сирос с магданоз, билки и каперси, "хайвер" от патладжан с тахан, петмез и орехи, който подозрително прилича на кьопоолу.
Първото от основните ястия ни отвежда на остров Крит с гаспачо от октопод с "инжекция" от узо с портокалов сок и хрупкав копър.
Егейските рибари се разписват във второто блюдо като добавят шипка шафран към местния улов.
Оставаме на морска вълна с късчета от егейски омар със "скъпоценен" пилаф. Парченцата от морското животинче са ясни, но златният ориз е подправен с узо, шам фъстък, бадеми и парченца маслини каламата плюс майонеза и йогурт.
Не ме спечелват суровите лентички от тиквички, навити на масур. Бодвам си от маринованите домати, ментата и печените кедрови ядки и давам знак да ми отнесат чинията.
Ястието калогерос произхожда от остров Наксос със ситно накълцано телешко филе, овче сирене, домати и патладжан, печени картофи и гръцки риган. На вкус е нещо като типичната гръцка мусака, но в по-гурме изпълнение (и количество).
Сиренето манури на грил се сервира с рукола, печени маслини, червен лук и капка отлежал балсамов оцет.
Трябваше да избирам между плато сирена и сладкиш, наречен плаващи гръцки острови, вече е ясно, че съм яла малки елегантни захарни целувки, плуващи в плодова супа с капки розова вода и масло от гераниум. Най-интригуващ бе похлупакът от златиста карамелизирана захар, напомнящ нещо средно между дантела и стилизиран човешки мозък. Колкото и зловещо да звучи, беше филигранно красиво. И хрупкаво.
Цялата тази кулинарна вакханалия бе допълнена от сомелиер, кръжащ около масите като насекомо край нощна лампа.
Снимки: Магдалена Гигова
Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..
"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..
Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..
105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..
Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат. Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..
"Пулсът на танца" е първият филм у нас, който разказва за живота на хората, посветили се на спортните танци. Филм със собствена ниша, който цели да..
Всеки първи петък на октомври се отбелязва Световният ден на усмивката, един чудесен повод да се изразим с най-прекрасния жест – усмивката. Инициатор на..
Как руската пропаганда завладява обществата през медиите и политиците. Какъв е опитът на Украйна срещу дезинформацията. Как се разследват военни..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg