Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 18 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Отбелязваме годишнината от излизането на албума "Push the Sky Away" на "Nick Cave and the Bad Seeds", издаден на 18 февруари 2013 г., със запис на концерта им в Берлин, предоставен от музикалния обмен на Еврорадио.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на фолклорен ансамбъл "Тракия".

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в селото със странно име Бобораци, което се намира в община Радомир.
След дълги години нефункциониране на местното читалище, в края на миналата година местни хора и новозаселили се, решават да възобновят дейността му. Събират пари помежду си, ремонтират занемарената сграда, избират работещ управителен съвет и започват да работят.
Разкази за нуждата от читалище и църква, за историята, настоящето и името на селото, за празниците и младите хора.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ани Маринова
• Финал на радиосъстезанието "Златната ябълка" за февруари 2023 г.
• В "Къщата на пеперудите" във Виена.
• История на изкуството за деца: крепостта Джабрин в Оман.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Времето е в нас..." – ще говорим за здравето, стреса и психическата издръжливост в различни епохи и събития. Акценти и участници: за раните и лечителите на Апостола говори потомъкът Стефан Караиванов, как преживяваме катаклизмите – коментари на д-р Христо Хинков и д-р Иван Гаврилов, българските медици при бедстващите в Турция и в Карловско – кореспондентски разкази. Новини, отново фалшива лекарствена реклама.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещи: Мартина Кръстева, Божидар Александров
Специално издание по повод 150-годишнината от смъртта на Васил Левски
Директно предаване от Народно читалище "Васил Левски - 1861 г." гр. Карлово
• Репортаж от Архиерейска света литургия и панахида в памет на Апостола в църквата "Света Богородица".
• Разговор с Валентин Сиваков, който сам поддържа местността "Млати Шумка", където е основан революционният комитет в Карлово.
• Среща с младите артисти от театралната формация "Иван Стефанов" към читалище "Васил Левски", които ще изпълнят своя рецитал "В деня на обесването на Левски" от Васил Гундов. За мисията да представиш поезията на съвременните млади хора говори техният художествен ръководител Зоя Станкова.
• Разговор с журналистката Ана Папукчиева, носител на наградата на комитет "Васил Левски" в Карлово, посветила десетки свои радиопредавания на темата за Дякона сътрудничила на английската писателка Мерсия Макдермот за изследванията и свързани с него.
• Моето семейство: Анита Илиева, ръководител на ВГ "Карловойс" гостува със съпруга си Йордан Илиев, диригент на военния духов оркестър в Карлово и дъщеря им Дени Илиева.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име – Избрано
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни пианистката Надежда Влаева

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Зорница Гъркова
Пътят и пътуването в литературата - среща с другия и среща със себе си.
"Поетика на пътя" се нарича книгата на Мария Русева, доктор по българска литература от Катедрата по българска литература на СУ "Св. Климент Охридски". Книгата изследва начините, по които се пише за пътя, пътуването и далечната другост в литературата ни през 20-те и 30-те години на XX век. Множество забравени произведения и автори от периферията на литературата от този период биват преоткрити през поетиката на пътуването и пътя – един от най-важните топоси в литературата. С участието на: Мария Русева.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Историята на кънтри певицата Сара Еванс, песни от нейните хитови албуми "Born to fly" (2000 г.) и " Restless" (2003 г.)

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
За българското изкуство и култура
В студиото с изкуствоведа Десислава Димова разговаряме за проекта на фондация "Българска култура и изкуство" – "Колекция съвременно българско изкуство", който свързва Фондацията с Националния музей за модерно изкуство "Център Жорж Помпиду" – Париж, Франция. Какво е отношението на художествените галерии зад граница към творчеството на съвременните българските художници ?
В разговор Дора Чаушева, директор на Националния музей "Васил Левски" – Карлово, ще разкаже за проявите, които се организират по повод 150-годишнината от гибелта на Левски.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• "Тангра", дубъл 3: Любовта, без която не можем.
- ЧРД на Йордан "Дани Баницата" Ганчев, мултиинструменталист и сред главните действащи лица в "Тангра 2", наред с Косьо Марков, който възроди легендарната формация на нов глас с Борислав Мудолов - Боби Косатката ("Дер Хундс", "Интелиджънт Мюзик Проджект"). Силната нежност на песните, изтъкани от хармонии и ритми, характерни за масовия европейски рок стандарт, и с текстове, които филигранно плетат шевицата на всекидневието, които лягаха като мехлем върху безвъзвратно алиениращата душевност на съвременниците им. Но и на нашите...
- Поетът Сашо Петров, създател на лириката към почти всички хитове на "Тангра", в "Оловният войник". Очакваме документалния филм на Костадин Бонев за него по сценарий на Митко Новков в поредното издание на "София филм фест".
• Знаменитата група "Субдибула" и Ели Раданова започнаха новата година ударно – с горещ сингъл, видео и концерт. "Името ми запомни" (музика Петър Чухов, текст – Светла Стаменова, аранжимент на цялата банда) звучи изчистено и ефектно и носи в себе си достатъчно енергия, въпреки на пръв поглед успокояващия ритъм. Клипът е режисиран и монтиран от Венци Дреников, оператор е известният рок фотограф Стоян Гребенаров, а черно-бялата визия е с романтично-ироничен привкус. Второ парче след "Деликатно мълчание", с което съставът нарушава тишината, анонсирайки появата на  следващия му албум (с работно заглавие "Реконструкция на желанията".)
• В нощите на скъпите покойници: Чеслав Юлиуш Виджицки - полският композитор, мултиинструменталист, текстописец и изпълнител на поп, рок, електронна музика и автор на теми към театрални спектакли и филми и художник, по-популярен с артистичния си псевдоним Чеслав Ниемен. В прогресив рок и постренесансовите стъпки и трели на пурпурната свита, съпровождаща краля към края на спектакъла под ръка с... Паша Христова към сцената на фестивала в Сопот. "Този дивен свят".
• Любов и омраза в Украйна: робот поп принцесата с пиперлив език Марув, сочена за идеен и стилов последовател на Лейди Гага. Родена като Анна Борисовна Попелюх, тя е не само певица, композитор и продуцент, а и дизайнер. Защо подрастващите от махалата като онези, които навремето наричахме "сърдитите млади хора", си падат по нея?

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 495 – "Прошепната изповед"
гост: оперният певец, поет и писател Георги Джилянов

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Изгрев минута след полунощ" от Хайке Фалер

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Културни маршрути: Как изглежда европейското културно наследство на сцената, как артистите правят нов прочит обичаите и традициите от близкото минало и как се търси вдъхновение от документалните записи. Една история от Родопите, но също и от целия Балкански полуостров. Разговор за проекта "В памет на паметта".
• Градът разказва истории: В ателиетата на няколко български художници – фотографката на Българското национално радио Ани Петрова разказва за предстоящото откриване на новата си фотоизложба "Jam sassion" в галерия "Стубел" в София.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
Избрано от архива на Метрополитън опера - Ню Йорк. Спектакъл на операта "Медея" от Луиджи Керубини, състоял се на 27 октомври 2022 г. Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера с диригент Карло Рици. В ролите: Сондра Радвановски, Джанай Бръгър, Екатерина Губанова, Матю Поленцани, Микеле Пертузи, Британи Рене и други.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10