Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 февруари – Световен ден на социалната справедливост

Снимка: PIxabay

На 20 февруари светът отбелязва Деня на социалната справедливост. Денят е обявен за такъв на 27 ноември 2007 г., от Генералната асамблея на Организациите на обединените нации. На този ден международната общност насочва своето внимание към социалната справедливост и начините за превръщането й в една от непреходните ценности на развитието в глобален план.

Световният ден на социалната справедливост носи специално послание, в което се съдържа важна част от мисията на Министерството на труда и социалната политика. То стои във фокуса на политиките за повишаване на благосъстоянието на българските граждани, чрез осигуряване на пълноценното и равнопоставеното им участие в обществения живот. Този призив е водещ в усилията да бъде гарантирано справедливо разпределение на резултатите от икономическия и социален напредък.

“Вече близо 15  години човечеството отбелязва този Ден на социалната справедливост и не може да се каже, че сме я приближили през последните години. През последната година сякаш сме се отдалечили от състоянието на социална справедливост“, казва в ефира на “Нашият ден“ Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социална политика и бивш министър на труда и социалните грижи.

Според него в основата на постигането на тази социална справедливост не стоят само някакви празни лозунги. До философията за социалната справедливост се стигна на базата и на световната глобализация. Всичко, което става покрай нас, показа колко сме свързани и колко са взаимозависими.

Той  посочи, че в живота на всеки един от нас трябва да има набор от стандарти за живот, които правят едно общество справедливо:  правото на здраве, на образование, на приличната работа, на подходяща храна, правото на подходящо жилище и на персонална сигурност.

“Проблемът за социалната справедливост е проблемът как живеем заедно и по какъв начин утвърждаваме собственото си достойнство и зачитаме това на другия. “, казва в ефира на “Нашият ден“ доц. Огнян Касабов.

Според доц. Касабов чисто исторически днешният ден е въведен във времето на Световната икономическа криза, но след години на глобализация и на отдръпване на развитите държави от тяхната социална функция.

“Социалната справедливост е идеал, към който наистина се стремим – когато живеем заедно, да живеем по-добре. Създаваме норми и правила, които да правят  по-справедлив живота ни заедно и съвместно.

От друга страна, има икономика, които има обективни показатели, има глобализация и там законите на пазара вероятно седят малко по-различно“, казва в ефира на “Нашият ден“ проф. Нели Петрова, председател на УС на Института по социални дейности и практики.

Според нея това, което липсва у нас като усещане за справедливост, е свързано с правото на труд.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11
Доц. д-р Красимира Христова

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса. Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време –  слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова , кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика. Горещините..

публикувано на 17.07.24 в 13:27
Обща снимка на участниците

Над 300 младежи заявиха: Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

Росена Добрева от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Наградата, придружена с предложение за месечен стаж, на Росена Добрева връчи генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. За участието в конкурса,..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25