Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 21 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"www.mutanti.com" от Кръстьо Кръстев – 2 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Азиатска електронна, електроакустична и съвременна импровизирана музика – Сафи Вонг (Камбоджа/Франция) и лейбълът Chinabot, Алекс Хан Хунтай (Тайван/Канада), Итта и Марукидо (Южна Корея/Япония) и Писитакун Куанталанг (Тайланд) – интервюта и нощни истории с неочакван (музикален) край.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Сибила Лилова
Концерти на Джаз форум таланти (Jazz Forum Talents) и Наисам Джалал (Naïssam Jalal & Rhythms of Resistance), състояли се на 29 април 2022 в Бремен.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате етно и колоритен уърлд от Каталуния.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл "Дунав", Любен Захариев, Снежана Борисова, Атанас Вълчев, Пепа Запрянова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Хума – птицата на щастието", по кашмирска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Старата къща"
Автор: Ханс Кристиян Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Христина Симеонова
• Епизоди от живота: спомени за Апостола на Свободата, запазени в паметта на карловчани до днес.
• Темите на деня: Какво показват данните за сеизмичната активност у нас след разрушителните земетресения в Турция и Сирия? Поглед към регистрираните процеси през призмата на анализа. Коментар на експерт от секция "Сеизмология" на Националния институт по геофизика, геология и география.
• Темата на деня: Рисковете за сградите, в които живеем, при земетресение с по-висок магнитуд. Спазват ли се изискванията за безопасност на конструкциите и материалите при новото строителство? Кои са най-честите поводи за повишено внимание или тревога, свързани с конструкцията на стари сгради? Събеседници специалистът по надзор на строителството Петър Рафаилов и урбанистът Емил Христов, експерти от стружение "Екипът на София".
• Разговорът: За живота с Радост, или истории за усмивките, предизвикателствата и творческите експерименти по пътя на певицата Радостина Йовкова – солист в ансамбъл "Филип Кутев", радетел са съхраняване на фолклорното ни наследство, но и изпълнител, който неуморно търси модерните интерпретации в музиката.
• В рубриката за туризъм: "Възможностите на СПА туризма във Велинград" – интервю на Божидар Александров с хотелиера Анна Божкова, двукратен носител на наградата Мениджър на годината.
• Образованието влиза в час: Какво обуславя нуждата от по-голям брой технологични училища у нас, колабориращи тясно със съответните ВУЗ-ове при подготовка на учениците си? Върху какви критерии трябва да бъде базиран моделът за създаване на нови такива? Събеседници: Наталия Митева от Асоциацията на софтуерните компании в България и Теодор Панайотов, председател на АЗТУЕЗ – Асоциация на завършилите Техническото училище за електронни системи към Технически университет.
• "Научи ме на твоя майчин език" – едно любопитно събитие, с което сдружение "Професионален форум за образованието" отбелязва 21 февруари - Международният ден на майчините езици. Разговор с Юлия Анджекарска

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина  Кюркчиева
• Премиера на "Оскар" – комедия на ситуацията от Клод Мание в Сатиричния театър, постановка Венцислав Асенов.
• Книгата "Вкусни разкази" на Катерина Хапсали с премиера в "Топлоцентрала" довечера. Разговор с авторката.
• Тодор Костадинов  представя предпремиерно своя сборник разкази "Ничия: трите начина на Мариана".
• На 21 февруари в СГХГ ще бъде открита първата самостоятелна институционална изложба на Наталия Йорданова:" Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена". Проектът е част от стипендиантската програма "С усилие към звездите" на фондация "Културни перспективи"
• "Домът на Василка Монева" – изложба в галерия "Арте"
• "Art hall” – експозиция на Михаела Каменова, Венцислав Шишков, Деян Янев и Стефан Чурчулиев в галерия "Аросита"
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Аделина Александрова
Творби от Камий Сен-Санс и Роберт Шуман.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• В международния ден на майчиния език говорим за българския език на фона на големите международни езици. Интересува ни погледът "отвън" на първото поколение емигранти и преходът между поколенията - едното, за което българският е не само майчин, но и езикът на страната, и следващото (в емиграция), за което българският е езикът на мама (и евентуално) татко, но не е езикът на образованието, приятелите, кариерата... Росица Байрактарски от училище "Аз буки веди", Кьолн, и представител от Първо българско училище "Иван Вазов" в Арма, Северна Ирландия.
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието"

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Гергина Дворецка
Възможностите на човешкия глас: Психология на човешкия глас
Как душевното състояние влияе на човешкия глас, как можем да разбираме другите по звученето на гласа им. Как да предизвикваме положителни емоции, говорейки? Отговорите на всички тези въпроси зависят и от културните традиции. Например, оказва се, че в европейската и азиатската култура на говоренето понякога се ценят различни емоционални нюанси на гласа. Едва ли един европеец би разбрал петте вида смях, с който японците изразяват чувствата си, както и защо японският език звучи по съвсем различен начин, когато го говорят жени или мъже. За съжаление, понякога не познаваме и емоционалната гама на гласа в европейската култура – италианецът д-р Чиро Импарато дори дава цвят на всяко психологическо състояние, изразявано гласно, и предписва "диета на емоциите” при говоренето. Освен д-р Импарато в предаването участват проф. Нако Стефанов от Центъра за източни езици и култури при СУ "Св. Кл. Охридски”, фониатърът д-р Димитър Кехайов, доц. д-р Любомир Гърбев, преподавател по сценична реч и реторика в НАТФИЗ "Кр. Сарафов” И НБУ.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Визия за една творческа Европа - каква национална подкрепа получават българските културни и творчески организации в реализацията на своите международни проекти и по какъв начин се насърчава и съхранява културното ни наследство? Разговор със Стефан Прохоров от Бюро “Творческа Европа” - България и с документалния артист с одобрен проект Анна Стоева.
• Моята история, моята тема
Загадките на филма "Балканската война" и смелостта на автора му Александър Жеков – разказ за най-ранния филм, заснет от български автор изцяло на фронта по време на военния конфликт.
Събеседници:
- киноисторикът Петър Кърджилов, най-задълбоченият изследовател на филма;
- композиторът Ангел Радев, автор на звуковия дизайн и оригиналната музика към реставрираната версия на филма;
- Антония Ковачева, директор на Българската национална филмотека.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Юлия Гатдерова
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
100 години от рождението на знаменития цигулар и педагог Ифра Нийман

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Анелия Димитрова
• Анна Багряна е украинска поетеса и писател, която вече почти десетилетие живее и твори у нас и с която говорим за нейната лична история в България, за творчеството по време на война и литературата като духовен мост между културите.
• На 16 февруари в триъгълната кула на РИМ-София се открива изложбата "Васил Левски в София и Софийско. 150 години ПАМЕТ и БЕЗСМЪРТИЕ", посветена на 150-годишнината от обесването на Апостола на свободата. Повече за това събитие ще ни разкаже кураторът на изложбата Десислава Първанова.
• Какво представлява EMDR терапията и как този метод може да помогне в битката с тревожността и стреса разказва специалистът психолог Надежда Дженева.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на компактдиска "Истории от Неапол" на сопраното Мария Ладурнер, флейтистката Барбара Хайндлмайер и бароковия ансамбъл La festa musicale с произведения от Франческо Манчини, Доменико Саро, Джузепе Порсиле, Никола Фиоренца и Алесандро Скарлати.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 35 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Почти изцяло сме на концертна вълна, от пет локации: откритието ни от 2006 Силвия Перес в Общественото радио на САЩ. Два различни записа на "кръстника" ни Хорхе Пардо:..

публикувано на 20.10.24 в 08:15

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "1984" от Джордж Оруел от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10