Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът е там, където сме ние – изложба на Василка Монева

13
Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

В галерия "Арте" от 23 февруари до края на месеца можете да видите самостоятелна изложба на една знаменателна, култова художничка за нашето изобразително изкуство Василка Монева. Експозицията има заглавие: "Домът на Василка Монева", но това има по-скоро символично значение, защото картините свързват по един особен начин Русе – градът, в който живее и твори, и Франция – местата, където е била и рисувала, при картините на Сьора, Дерен, Матис, и всъщност въпросът е – Къде живее всъщност тя – "В ателието на Матис", "В ателието на Дюфи", при "Корабите с платна" или в "Монмартър". Това са заглавия на нейните картини, и те ни отвеждат към мечтателния, емоционален и цветен свят на художничката, която ни води към съзерцателната образност на отминалото време. 

Има един знаменателен особен блок, цикъл от картини, обособени в галерията, които се наричат: "Неделен следобед на остров Гран Жат", с почит към нейния любим художник Жорж Сьора.


Домът е там, където сме ние – така представя своите картини в галерия "Арте" самата Василка Монева в "Артефир". 

В звуковия файл можете да чуете и Анжела Данева, куратор на изложбата, която се спира на няколко емблематични творби в експозицията.


Снимки: Антонио Георгиев-Хаджихристов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Константин Златев, „Самосаботаж“, 2016, антично венецианско Розета стъкло, метални връзки

Оръжия, дизайн, мир

Оръжия, превърнати в безупречно изпълнени инсталации, изящни обекти, музикални инструменти, изпълват изложбата "Piece by Piece" на Константин Златев в галерия "Структура". И така заявяват позицията на автора срещу военното насилие в обществото, заплашващо човечеството със самоунищожение. И същевременно още в названието на изложбата личи стремежът за..

публикувано на 08.10.24 в 18:40

Йордан Радичков през седмото изкуство – документален филм и кинопанорама

На 9 октомври от 18.30 часа в кино "Одеон" документалния филм "Черказки хроники" за живота и творчеството на българския автор Йордан Радичков ще даде начало на събитията по случай 95 години от рождението му. В рамките на един месец почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще имат възможност да се срещнат с всички пълнометражни филми,..

публикувано на 08.10.24 в 17:45

Георги Маринов: Смирението за човешката природа е наложително важно

Изложбата "Вавилонската кула" на Георги Маринов се открива на 8 октомври в столичната галерия "Стубел" и продължава до 26 октомври. Чрез серията пластики на тема "Вавилонската кула" Георги Маринов продължава упорито и последователно да въвлича публиката в етапите, през които преминава, разработвайки тази вечна тема в изкуството.  Проф. Аксиния..

публикувано на 08.10.24 в 15:15
Христо Харалампиев

Христо Харалампиев: Скулптурите и рисунките имат общ генезис

Христо Харалампиев открива изложба скулптура и рисунка от 8 октомври в столичната галерия "Ракурси".  Експозицията включва произведения в класическата техника на изработването им – скулптури в патиниран бронз и рисунки с туш, създадени през последната година. Ето какво сподели художникът Христо Харалампиев в "Артефир": "През последната година се..

публикувано на 08.10.24 в 14:30
Рапърът и продуцент P.Diddy

Импулсът в мен: Звезди ли са звездите?

Ако до този момент телефонът ти не е гръмнал от новините около скандала с P Diddy , то вероятно живееш спокоен живот… в пещера.  Информацията, която изтича около разследването на влиятелния рапър и продуцент, въвлича страшно много други известни личности, които падат от пиедестала си. Всички социални мрежи гърмят с информация, разяснения,..

публикувано на 08.10.24 в 13:46