Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура:

Защо Апостола на свободата остава в скривалището на времето?

Разговорите за Васил Иванов Кунчев - Левски на територията на "Terra култура“ някак невидимо и плътно присъстват винаги. Това е част от онази особена формула на времето, чрез която да нас достигат оставените от него завети. Важно е доколко и как ги разчитаме. В края на всеки февруари се питаме защо Левски е извън фанфарите и защо той остава в скривалището на времето?  

Мария Мира Христова и Христина БогдановаХристина Богданова, родственица на Васил Левски, разказва за отговорната мисията да носиш житейския кръст да бъдеш родственик на Апостола.

"Ако започнем да гледаме като отделни късчета от една много плътна личност, каквото е неговата, той продължава по един безкрайно категоричен начин съвкупността от всичките тези свои лица. Той е човекът, революционерът, водачът и обединителят на един народ. Проводник и на вярата както тогава преди 150 години, така и до ден-днешен", посочва тя. 

Според нея е важно да предава напред във времето именно тези щрихи, които разкриват човешкото лице на Левски. За да може по-плътно да се осъзнае мащабността му като национален герой. Твърди, че е трудно да отдели миналото от настоящето. Още повече защото вярва, че в миналото се съдържат мъдростта, опитът, грешките, които са изключително важни. Важно е да си даваме сметка за тях и да им обръщаме внимание, за да можем да не попадаме в техните капани, за да можем да се развиваме.  

"27 са живите роднини на Левски по линия на сестра му Яна и нейния съпруг Андрей Начов, който освен зет е един от най-верните другари на Апостола. Яна и Андрей имат 9 деца, но само от три от тях имат поколение до наши дни. Това е през дъщерите им Гина, София и най-малката Елена. Аз специално съм разклонението на най-малката Елена. По тази линия Яна се явява моя прапрабаба", казва Христина Богданова. 

"Категорично мога да кажа, че той е във времето. И ако тогава е вдъхновявал за свобода, просвещение и вяра, то днес продължава да просвещава за човечност, за великодушие за отговорност и категорично е във времето. Вероятно има много скрити неща, които съставляват него и е важно да ги чуем, да ги научим, да ги привнесем в собственото си живеене и в собственото си отношение към нещата. Но неговият завет силно кънти как ние сме във времето и то е в нас и ние го обръщаме и то нас обръща", допълва  тя.

Защо Апостолът остава в скривалището на времето? Защо той през цялото време влиза като нишка и вдъхновение в живота ни? 

На 28 февруари в Българския културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена проф. д-р Пламен Митев ще изнесе лекция "Нови документални свидетелства за живота и делото на Васил Левски“. Той ще запознае публиката с най-новите документи, които са открити  в османските архиви. А преводът на част от тях са на д-р Григор Бойков, който от няколко години преподава във Виенския университет. Ще бъде акцентирано върху документи, даващи информации за рождената дата на Васил Левски, нови подробности за обира при Арабаконак. За мрежата на Османското разузнаване, както и за приятелския кръг на Апостола – нещата, които историците ще имат възможност тепърва да осмислят. 

"Всеки един герой е оставил нещо скрито, което не само да изследваме, а до което да не успеем да се докоснем. Точно и заради това той е и герой. Мислила съм си често защо няма място, на което да се поклоним на тленните останки на героите. Може би защото не сме ги достигнали и остават скрити за нас дотогава, докато достигнем до съвършените им послания и ги усвоим."

Проф. д-р Румяна Конева - директор на БКИ “Дом Витгенщайн”, Виена.Това казва в интервю за БНР проф. д-р Румяна Конева, директор на Българския културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена.

"Всеки има своя скътан Левски и това е голямото предимство, да си толкова велик, да си в сърцата някъде скътан", споделя тя. 

По волята на съдбата проф. д-р Конева е дъщеря на една от предишните директорки на къщата-музей на Васил Левски в Карлово доц. д-р Анна Райкова.

"След завършването на специалността история в СУ “Св. Климент Охридски“, знаете, през онези години имаше т.нар. "разпределение" и тя като млад специалист беше изпратена в музея в Карлово. Аз имах щастието да бъда с нея и да слушам нейните беседи", припомня проф. Конева. 

Но една среща остава за дълго в съзнанието, с годините тя се превръща в съпътстващо познанство в науката. Това е срещата на майката на проф. Конева с Мерсия Макдермот. Едно приятелство, което започва заради интереса към делото и личността на Левски. 

Британската историчка и писателка, чуждестранен член на Българската академия на науките от 1987 година и доктор хонорис кауза на Софийския университет от 2007 г. е автор на книгата "Апостолът на свободата“, посветена на българския народ, както тя пише, който ми даде повече, отколкото мога да му се отблагодаря. Преведена на български език от Иван Градинаров през 1970 г. и преиздавана неколкократно. 

С тревога проф. Конева споделя е ефира на "Terra култура", че от няколко месеца се опитва безуспешна да се свърже с Мерсия Макдермот, но се надява тя е добре. 

В контекста на търсенето на гроба на Левски, как пазят родовите истории завета му за това, че той е бил сигурен, че неговият гроб няма да бъде открит.

"Този толкова символен момент, в който той отрязва дяконовските си коси на Великден 1864 г. и когато ги прибира и ги дава на своята майка. Той го прави именно с това послание, когато един ден научи, че е загинал и гробът не бъде намерен, нека тогава извади косите му и да ги погребе вместо него", споделя Христина Богданова.

Тя допълва, че Левски е бил е на ясно, че най-вероятно това ще бъде краят на неговия земен път и е бил в мир с това. Апостолът е дълбоко настанен в умовете и сърцата на всички българи, за които всичко българско и българщината имат значение. 

Чуйте целия разговор с Христина Богданова и проф. д-р Румяна Конева в звуковия файл. 





По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11