Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вокалните "пророци" на ранната музика

Ансамбъл Profeti della Quinta
Снимка: Mel et Lac

Във фокуса на предаването "Музика хисторика" попада вокалният ансамбъл Profeti della Quinta, който се специализира в музиката на XVI и началото на XVII век, с ръководител Елам Ротем. Макар и ядрото на "Пророците на квинтата" да се състои от контратенори, тенори и бас, към тях често се присъединяват други певци, както и инструменталисти, за да постигнат музикални резултати, които оставят публиката без дъх.

За състава критикът Ян-Герт Волф пише, че "звукът е с такава вълнуваща красота, че човек забравя времето и пространството... подчертаните динамики и перфектната дикция характеризират начина, по който ансамбъл Profeti della Quinta вдъхва нов живот на ранната музика". Основан в Израел, съставът в момента е базиран в Базел, където изпълнителите са учили в Скола Канторум. През 2011 г. "Пророците на квинтата" печелят престижния конкурс на Фестивала за ранна музика в Йорк, което дава силен тласък на международната им кариера. От основаването си до сега ансамбълът има издадени 10 компактдиска за звукозаписни компании като Pan Classics, LINN и Glossa.


Ансамбълът е основан от клавесиниста, композитор, певец и музиколог Елам Ротем, който още в гимназиалните си години сформира вокален квинтет заедно със съучениците си, като в последствие той ще се превърне в международно признатия състав Profeti della Quinta. Ротем завършва клавесин в Академията за музика и танц в Йерусалим и магистърски степени по басо континуо и импровизация и композиция в Скола Канторум Базилиенсис. През 2016 г. защитава и докторската си дисертация върху музиката на Емилио де Кавалиери. Като композитор Елам Ротем създава и музика в стил от началото на XVII век, а "Пророците на квинтата" посвещават два от албумите си на неговите произведения. Ротем също така развива и изключително ценна дейност по популяризирането на ранната музика чрез уебсайта си Early Music Sources, който представлява база данни за музикални източници, както и чрез YouTube канал със същото име, където публикува видеа, разкриващи различни аспекти на ранната музика по забавен, но в същото време научно обоснован начин. Много често видеата на Ротем съдържат дълъг списък с бележки с допълнителна информация и цитати, а финалният продукт обикновено се проверява и от други музиколози, специализиращи в конкретната тематика.

Този вторник (28 февруариот 23 часа) в предаването "Музика хисторика" ви представяме вокалния ансамбъл Profeti della Quinta чрез записи на произведения от Луцаско Луцаски, Саломоне Роси, Филип Вердело, Александър Утендал, Елам Ротем и анонимни композитори.

Снимки: Mel et Lac/quintaprofeti.com

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

"Любовен еликсир", опера в две действия от Гаетано Доницети

Музика: Гаетано Доницети Либрето: Фаличе Романи, който преправя вече готов текст, създаден година по-рано от Скриб за Даниел Обер. Представена за първи път : 12 май 1832 г., Милано в театър "Канобиана". Българска премиера : 28 декември 1934 г., София. Действащи лица: • Неморино – тенор • Адина – сопран • Джанетта – сопран • Белкоре – баритон •..

публикувано на 30.05.24 в 10:14
The Jesus Bolt

Британците The Jesus Bolt с концерти в Пловдив и София

В последните два дни на месец май "Аларма Пънк Джаз" кани в Пловдив и София дуото The Jesus Bolt от Бристъл, Великобритания, чиято енергично-еклектична музика варира от сърф- до фолк-рок през пънк в размер 6/8 и блус ноар . Двамата музиканти на сцената са Хейзъл Уинтър и Джерард Старки . За Хейзъл, китаристка в The Blue..

публикувано на 29.05.24 в 20:00