Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При обединението ПП-ДБ имаме много чувствителен електорат

Антони Герасимов: В момента ГЕРБ са една от най-стабилните партии

Нещата при ДПС са добре изчислени

Антони Герасимов
Снимка: Facebook/ Антони Герасимов

Пет са сигурните политически формации в следващия парламент, а три други са малко под 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. Това е основният извод от проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч".

Нагласите на избирателите на старта на кампанията сочат паритет между коалициите ПП-ДБ (26.4%) и ГЕРБ-СДС (25.2%). Обединението между ПП и ДБ им носи символична начална преднина пред основния опонент ГЕРБ, но остава под сумарния им резултат от октомврийския вот. При очертаващата се ниска избирателна активност и в зависимост от кампанията, е възможно сравнително малък брой гласове да променят съществено тази дистанция във всяка от двете посоки, посочват от агенцията.

Можем ли да очакваме изненади?

“При “Възражданe“ профилът е ясен – антисистемност, произточно поведение, не виждане на проблем в това, че Русия в момента се намира в Украйна, антиевро, анти всичко, което идва от Запад. Там нещата са доста лесни“.

Това каза пред БНР политологът Антони Герасимов.

“Основата на този вид формация винаги е анти, винаги се търси нещо негативно, винаги се търси външният враг. Може би това произтича и от схващането за форма на държавно управление, която те изповядват. Този тип формации винаги вървят към някакъв изолационизъм и се хранят от анти настроенията“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“.

Според него основната цел на една партия у нас е да увеличи електоралната си подкрепа, а не да свърши някаква работа.

“Сякаш при БСП остава само твърдото ядро на избирателите и това започва да си личи от радикализираните послания на партията, опитвайки се да върнат точно този конвертируем вот, който ще отиде към “Възраждане“.

“Не казвам, че ще изчезнат като партия, но със сигурност подобно свиване е от голямо значение. Никоя друга партия, която е била толкова стабилна, не се е свила толкова бързо за последните пет-шест години“, казва още политологът.

Той посочва още, че от практиката до момента знаем, че нещата при ДПС са добре изчислени. Според него те знаят с какво разполагат като електорат и хвърлят изключително голям ресурс в кампания.

Според него щом включването на Делян Пеевски в списъка “Магнитски“ не пречи той отново да участва в листите, означава, че партията много добре си знае електората.

По думите му при СДС-ГЕРБ също има твърд електорат. Виждаме, че за разлика от другата партия, която е фундаментална за българския политически живот – БСП, има тежък спад, а ГЕРБ няма такъв. Те имат едно бетонирано ядро и може би в момента са една от най-стабилните партии, която няма перспективата да се изкачва нагоре и или да слиза надолу.

Според него вкарването на Владислав Горанов в списъка “Магнитски“ може да доведе до минимални щети върху хора, които са се колебали.

“При обединението между ПП и ДБ става въпрос за един изключително чувствителен електорат. Нормално е да има изпадане на избиратели, когато има вливане на две листи в една.

ПП не е малка партия, ДП пък е формирование от три партии, практиката с гражданските квоти е много симпатична, много я харесвам, но вече стават твърде много хора, които трябва да бъдат наредени“, посочва още политологът в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хипотерапията и децата със специални потребности в България

Хипотерапията или, иначе казано, терапевтични активности с помощта на коне е вид рехабилитационна дейност за деца със специални потребности. Доказано е, че терапията с коне подпомага психическото и емоционално развитие при децата, изгражда поведенчески модели, допринася за това те да бъдат по-самостоятелни и пълноценни като възрастни. Ваня Тодорова,..

публикувано на 25.10.24 в 17:24
адв. Валя Гигова (вдясно) и Анелия Торошанова

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата – II част

Всеки може да си избере адвокат, но и адвокатът избира своя клиент, защото никой адвокат не може да бъде принуден да работи на възнаграждения, които не съответстват на авторитета и достойнството на професията.  Ако си търсите адвокат на принципа на най-ниското възнаграждение, рискувате качеството на получената правна помощ.  Противоречат ли на..

публикувано на 25.10.24 в 15:25
 съдия Марияна Кънчева

Конкурентното право на Европейския съюз

Рубриката "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз" на предаването "Законът и Темида" се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Можете да я слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа по програма "Христо Ботев". В това пето издание съдия Марияна Кънчева посвещава  на конкурентното право на..

обновено на 25.10.24 в 13:23

Как да се предпазим от фишинг атаки и да запазим личната си информация в интернет?

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше разгледана темата за киберсигурността, като специален гост беше Теодора Енева, оперативен директор на сдружение "Стартъп Фактори". В разговора тя сподели полезни съвети как да разпознаем фишинг атаките и да защитим личната си информация онлайн. Даниел Креков: Доста хора в..

обновено на 25.10.24 в 11:36

Образование във Франция, кариера в България: Как Френският институт помага на младите таланти

В отговор на нарастващия интерес сред българските студенти към обучение в чужбина, Френският институт в България организира събитие с акцент върху висшето образование във Франция под мотото "Учи във Франция, работи в България". Бранимир Генев, отговорник на представителството "Кампус Франс" в България, сподели в ефира на "Нашият ден" подробности за..

обновено на 25.10.24 в 10:35