Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозното творчеството за цигулка на Йохан Георг Пизендел

Бароковият композитор и цигулар Йохан Георг Пизендел (1687-1755) е един от най-ярките изпълнители на времето си, който освен това се прочува и с уменията си да ръководи оркестър.

Роден е в Кадолцбург край Нюрнберг, където баща му работи като кантор. Като дете Пизендел пее в дворцовата капела в Ансбах, а впоследствие започва да свири и на цигулка, като негов учител е Джузепе Торели. През 1709 г. заминава за Лайпциг, за да посещава университета в града. През същата година се включва в студентското общество Collegium Musicum. Подобни музикални колективи се създават в множество германски градове по времето на Реформацията и се състоят предимно от аматьори, които изпълняват както вокални, така и инструментални произведения за забавление, но доста често към тях се присъединяват и професионални изпълнители. Колективът в Лайпциг е може би най-известното такова общество, защото негов ръководител по-късно става и Йохан Себастиан Бах.

През 1712 г. Пизендел започва работа като цигулар в придворния оркестър в Дрезден, а през 1728 г. е назначен и за концертмайстор на състава, като съществуват разкази, че преди да започне работа над ново произведение с ансамбъла, е нанасял подробни бележки за щрихите и фразирането на всяка една отделна партия. През първите години на службата си в Дрезден композиторът има възможността често да пътува като част от антуража на принца. Сред посещенията във Франция, Берлин и Виена визитата в Италия се отличава като особено плодотворна за Пизендел, защото получава шанса да учи при Вивалди. Между двамата музиканти се оформя близко приятелство, като в концертите на германеца особено ясно се усеща италианският идиом, който той усвоява по време на посещението си.

В предаването "Музика хисторика" този вторник (14 март от 23 часа) ви представяме живота и творчеството на Йохан Георг Пизендел с изпълнения на Фрайбургския бароков оркестър, състава "Саксонски виртуози", ансамбъла Il pomo d’Oro и цигуларите Роланд Щраумер, Дмитрий Синковски и Антон Щек.

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10