Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрата/лошата майка в средновековни правни текстове

Снимка: БГНЕС

Многобройните книги, статии, сайтове и социални форуми, посветени на съвременното родителство и най-вече на майчинството, освен че могат да докарат пристъпи на чувство за вина у простосмъртните, свидетелстват за особеното обществено внимание към ролята на майката за цялостното оформяне и изграждане на младата личност и залог за щастливото бъдеще на човечеството.

На този фон особено интересно е да се опитаме да си представим какъв е бил идеалът за майка през далечното загадъчно Средновековие. Както можем да се досетим, достигналите до нас текстове са твърде пестеливи по отношение на майчинството и детството.

Един специфичен набор от текстове обаче хвърля известна светлина върху реалността и опитите тя да бъде регулирана. Става въпрос за така наречените „пенитенциали“ или канонично-правни сборници, в които са описани греховете на хората и изкупленията, чрез които те да се поправят. Друг източник са апокрифните съчинения, които допълват библейския разказ с подробни и вълнуващи за средновековния човек истории.

Доц. Десислава Найденова от Кирило-Методиевския научен център при БАН изследва средновековната славянска правна литература, в която се изреждат тежки грехове, свързани с майчинството, като пиенето на отвари за предотвратяване на бременността или помятане, отбиване на кърмачето чрез намазване на гърдите с горчив сок, неполагане на грижи за невръстните рожби или за задомяване на порасналите и т.н.

Чуйте повече в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Музеят на мозайките в турския град Шанлъурфа представя една от най-ценните колекции на мозаечното изкуство

Какви истории разказват мозайките

Музеят на мозайките в град Шанлъурфа е нов музей, но съхранява едни от най-добрите образци на древното мозаечно изкуство. През 2006 г., по време на строителни дейности, на това място е открит голям римски комплекс и по-късно е изграден музеят. Разположен е на голяма площ – от близо 6 декара, и днес тук могат да се видят множество изображения на..

публикувано на 02.08.24 в 14:10
доц. Катя Михайлова

Необходимо е експерти достоверно да оценят културното ни наследство

България е домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през 2025 г. Българската страна издигна кандидатурата си за председател и домакин, след като министърът на културата Найден Тодоров проведе поредица от срещи с делегати от различните държави, на които се установи положителна нагласа и желание да подкрепят България...

публикувано на 02.08.24 в 11:18

Разказ за Алиолувата къща в Казанлък

Алиолувата къща в Казанлък е паметник на културата и своеобразен културен център, в който сега, в разгара на лятото, текат театрални репетиции. Тя е построена в средата на 19 век от български майстори за богат турски бей, а днес се приема, че Алиолувата къща е една от най-интересните къщи в града и е обявена за паметник на културата с местно значение...

публикувано на 02.08.24 в 08:05
доц. Любомир Цонев

Добре е в България да се създаде лаборатория за луминесцентно датиране

"Луминесцентното датиране е свързано с тъй наречените "дозиметри" в атомната физика, та за това този метод използва изследването на естествените кварцови песъчинки, които се намират навсякъде около нас, като природни дозиметри", разказва в предаването "Следобед за любопитните" физикът доц. Любомир Цонев. "Тези частици, – допълва той, – могат да..

публикувано на 01.08.24 в 09:35

Антарктида – познатата и непозната земя: 2 епизод – Българската база

С думите на инж. Петър Сапунджиев, инженер по електроника, започваме втория епизод за Антарктида на Радиоенциклопедия, в който ще разкажем повече за базата ни на остров Ливингстън. Инж. Сапунджиев се запознава по-подробно с дейността на Българския антарктически институт, докато работи върху специално измервателно устройство, необходимо за базата ни на..

публикувано на 30.07.24 в 16:30