Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Зимата през Средновековието“ – книга за “другото“ време на човешкия живот

Снимка: БГНЕС

“През зимни замъци, села, манастири, градове, празници, кухни, спални, площади, игри, войни и какво ли още не Цочо Бояджиев продължава да гради пътя на нетривиалността. Опрян на огромен куп източници и рафинирана методология, той изследва другостта в без друго „другата ни“ епоха на т.нар. Средновековие. 

Зимата е за човека от тогавашна Западна Европа – проблематично време, травматичен сюжет. Тя е не само природен феномен, но и символ, изискващ разчитане. Зимата е интервалът на прокъсаност на битието, проходът между световете на живите и мъртвите. Тя е тежка метафора на неосветените части на света и на човешкото присъствие в него.

Цочо Бояджиев обръща внимание на фрагментарността на текста и изразява надежда читателят да има пред себе си вкусно четиво. Резултатът? Истинско пиршество на ума“, така представя книгата на страницата си издателство “Изток-Запад“.

“Намерението ми, когато пишех тази книга, както и когато пишех предходната “Нощта през Средновековието“ е да проследя по какъв начин хората са се справяли в проблематичните времена, тъй като нощта и зимата са свързани с определени опасности и тегоби. Би било интересно да се проследи по какъв начин реагират хората от друга епоха на тази ситуация“.

Това каза в интервю за БНР авторът проф. Цочо Бояджиев.

“През зимата човешките активности намаляват, а знакът на живота е именно човешката активност. Прехождането от един сезон към друг в текстовете на Средновековието става по два начина – или взривно лятото прехожда в зимата и зимата в лятото, или с опосредяването на междинните сезони – пролетта и есента. Има два модела на възприемане на ритъма на времената“, казва още той в ефира на “Нашият ден“.

Според него причините да се определят определени събития като гранични е свързано не само с християнската религия, но и с по-стари вярвания езически вярвания, виждаме това в скандинавските саги например.

За него философският поглед към миналото има за цел да покаже, че хората от други епохи и други културни региони са живели с различни от нашите представи, но са живели не по-лошо и не по-щастливо от нас. Той счита, че по отношение на коефициента щастие човечеството няма драстичен напредък.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България. Преподава история на античната и средновековната философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена).

Автор е на редица студии и монографии, учебни помагала, съставил е няколко антологии и сборници с философски текстове. Учредител е на Института за изучаване на средновековна философия. Превежда от латински, старогръцки и немски.

Снимки – БГНЕС и изд. Изток-Запад

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка на Евгени Димитров: Джаз по Витошка (1992)

Духът на софийските улици във фотографска изложба на Евгени Димитров

Фотографът Евгени Димитров представя свои творби в изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те". В нея той включва 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Подборът им е почти естествен и включва първите улични музиканти, прославящи България и до днес, смелите копки към прогреса, зараждащите се субкултури,..

публикувано на 09.07.24 в 16:55

Пътищата на Вера Немирова към Рихард Вагнер

Вера Немирова, едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа, постоянен гост-режисьор на Държавната опера във Варна, представя днес, 9 юли,  в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.  Нейното пристрастие към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя..

публикувано на 09.07.24 в 16:16

Народният театър "Иван Вазов" с изложба и постановка за 174 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Народният театър, който носи името на писателя, отбелязва годишнината с изложба и постановка.  Драматургът на театъра поетесата Мирела Иванова е организатор на експозицията "Иван Вазов и Народният театър", която се открива днес, 9 юли, в..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

"Рождественски камбани" на д-р Стефан Мачев

Стефан Мачев е лекар, завършил медицина в Хумболдовия университет в Берлин, където защитава докторат в Института по съдебна медицина с отличие.  Завръща се в родината и работи в Националната кардиологична болница, като има признати специалности по ангиология, вътрешни болести и образна диагностика.  Пише стихове от младежката си възраст, като е..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Какво представя проектът "Дипломантите"?

Дипломирането, момент, който всички студенти очакват с нетърпение, но когато всъщност настъпи момента идва място на една носталгия за отминалите години и един страх какво следва след това. За втора поредна година проектът на Националната художествена академия "Дипломантите" дава възможност на завършилите студенти от всички специалности да представят..

публикувано на 09.07.24 в 14:51