Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Кралицата майка" с премиера в Театър "Българска армия"

4
Снимка: tba.art.bg

Най-известната пиеса на съвременния италиански драматург Манлио Сантанели влиза в репертоара на Театър "Българска армия". Премиерата се състоя на 17 март на камерната сцена "Миракъл".

Постановката е на режисьора Стефан Спасов, който е работил по превода на Аве Иванова.

"Кралицата майка" представя взаимоотношенията между властна майка и вече порасналия ѝ син, като ги разплита до такава степен, че изкарва на бял свят най-грозните тайни, най-хитрите капани и най-интимните събития в живота им.


"Пиесата разкрива колко дълбоки, колко определящи, колко съдбовни са тези взаимоотношения. Текстът е изключително богат, много пъстър откъм нюанси на взаимоотношенията и дава голяма възможност за ценна работа с актьорите", разказа по повод премиерата режисьорът Стефан Спасов.

Заглавието на пиесата е игра на думи, може да се преведе и като "Реджина майката". За ролята е поканена актрисата Мария Стефанова, а в образа на сина Алфредо се превъплъщава актьорът Георги Къркеланов от трупата на "Армията".


Сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова, музика – Добрин Векилов - Дони.

"Кралицата майка" е поставена за първи път на българска сцена преди 12 години в Театър 199. Режисьор е Валентин Ганев, а ролите изпълняват Невена Мандаджиева и Владимир Пенев.

Снимки: Театър "Българска армия"
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Pride Arts: Възможни тела

В полето на телесното човекът е универсално създание. Тялото ни прави едновременно еднакви и уникални, равноправни пред природните закони, самостойни в своето ежедневно съществуване. На полето на тялото, човекът е мислеща и чувстваща машина, блъскаща се в стени от стереотипи и предразсъдъци, но дълбоко в себе си убедена в своята независимост. В правото..

публикувано на 08.06.23 в 09:50
 Анна Лазарова

"Детска стая под наем" – втората поетична книга на Анна Лазарова

Младата поетеса Анна Лазарова отложи във времето написването на втората си книга, минаха близо 7 години от нейния запомнящ се дебют с "Вкъщи всички вечерят отделно", за да събере смислен поетичен материал и сили да издаде "Детска стая под наем". Ето какво пише проф. Цочо Бояджиев за книгата: "По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък..

публикувано на 08.06.23 в 08:41
Явор Гърдев

Явор Гърдев, театърът и доносите на съвременното общество

Един от основните капани на комуникацията се корени в това, че единият от замесените в разговора винаги реагира не на казаното от другия, а на чутото от него. И все пак, за да можем да съществуваме, при това съвместно, трябва да не спираме да общуваме. Дори това да означава да спорим ожесточено понякога. Защото – както казва театралният режисьор Явор..

публикувано на 07.06.23 в 15:54

Буна във Варна

Фестивалите са празници на изкуствата, а Варна по традиция е фестивалната столица на България. В областта на визуалните изкуства градът е място на новаторства – с първите инсталации на Веселин Димов от началото на 1980-те, с първата частна "Галерия 8", създадена от Борис Стателов през 1988… А от началото на новия век и допреди десетина години във..

публикувано на 07.06.23 в 15:45

"Седмица без култура" в защита на културата

Една седмица без културни събития в България – без театрални и музикални спектакли, без концерти, седмица със затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки. Такава "Седмица без култура" са готови да организират през октомври синдикалните структури на КНСБ и Конфедерацията на труда "Подкрепа" и съсловните организации в областта на културата...

публикувано на 07.06.23 в 14:10