Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

София – един различен поглед

За един необичаен туристически пътеводител разказва Гергана Дойчинова от фондация "Ела и ти". Интерактивният пътеводител за столицата –  "Моята София – един различен поглед" е създаден от хора в неравностойно положение, в които те представят културните забележителности по свой начин – като разказ, снимка, рисунка, пластика и т.н. 

По думите на Гергана хората в неравностойно положение имат изключително оскъдно участие в културния живот – като творци, инициатори и създатели. Обикновено те са пасивна публика, но този път нещата са променени и тези хора ни водят по софийските улици и те ни разказват за всички тези места, които си струва да се видят.

"Много е трудно забележителностите да бъдат достъпни за всички, защото има закони, коите не позволяват да се правят промени и големи реконструкции на исторически забележителности и паметници на културата. Но аз затова казвам, че няма нищо лошо в това, че тези обекти не са достъпни, защото това е един добър повод хората с увреждания да ги посетят в компания с техни приятели без увреждания и така да създадат  нещо заедно", казва разказва Гергана Дойчинова. Още повече, че покрай работата си във фондация "Ела и ти" тя има голям опит именно в това – хората да постигат нещо заедно, доброволци и хора със специфични нужди да прекарват повече време в планината. 

За последните шест години стотици доброволци успяха да се включат в проектите на фондация "Ела и ти" и да заведат над 100 човека с увреждания на красиви, но труднодостъпни места като Черни връх на Витоша, пещерите Съева дупка, Проходна, Бачо Киро или забележителността Караджов камък в Родопите.

"Това, на което залагаме в цялата ни работа като фондация, е връзката "човек – човек", казва Гергана Дойчинова.

Чуйте разговора на Оля Стоянова с Гергана Дойчинова в звуковия файл.

Снимки – фондация "Ела и ти"
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята". Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България. Той..

публикувано на 08.06.23 в 08:40
Лобното място на Христо Ботев

1876-а – между историята и митологията

Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. У някои това са поводи за национална гордост, у други – за нещо като национален мазохизъм. Кой е убил Ботев, кой предава тази или другите чети – множат се хипотезите, а историческата наука се..

публикувано на 08.06.23 в 08:25

Прочети ми с пръсти

За поредна година Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира състезание по изразително четене на художествена литература на брайл – "Прочети ми с пръсти". В предизвикателството се включиха незрящи хора. Всички те, обединени от любовта си към брайловото писмо. Участниците се превъплътиха в образите от текста, паднал им се по..

публикувано на 07.06.23 в 18:09

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20