Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

Снимка: @theproms

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона, баритонът Джеймс Нюби – Еней, сопраното Джема Съмърфийлд – Белинда,  и мецосопраното Мадлин Шоу – Магьосницата. На солистите партнира ансамбъл La Nuova Musica с ръководител Дейвид Бейтс.


Операта на Пърсел, която разказва трагичната любовна история между царицата на Картаген Дидона и избягалия от Троя Еней, е представена за първи път в момичешки пансион в Челси, като се смята, че липсата на прекалено мелизматични арии се дължи именно на неопитността на учениците, за които композиторът създава творбата. Въпреки това обаче тя предоставя множество интерпретационни възможности. Ето какво споделя Дейвид Бейтс по въпроса за изпълнителската практика на тази музика: "Още откакто основах състава La Nuova Musica преди доста време, за мен беше голяма мечта да работим с певци и да намерим най-добрия начин да им акомпанираме. Роял Албърт Хол не е малка зала и затова реших, че е важно да имаме точно определени цветове за континуото, така че да обрисуваме всеки един от героите. За Дидона избрах обои и арфи. На Белинда често акомпанират китари и клавесин, а на Еней – теорби, орган и контрабас. По този начин се опитвам да пресъздам героите чрез инструментите, които свирят континуо по време на речитативите им".


Този вторник (21 март от 23 часа) в предаването "Музика хисторика" отбелязваме Европейския ден на ранната музика със записа на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, осъществен в Роял Алберт Хол на 19 юли 2022 г.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ярки оперни гласове – 105 години от рождението на Биргит Нилсон

Самороден талант, с огромен гласов потенциал и изключително актьорско присъствие на сцената, Биргит Нилсон ярко изпъква сред водещите сопрани на 20-ото столетие. Най-известна остава с превъплъщенията си в оперите на Рихард Вагнер и Рихард Щраус. Търсен изпълнител е в кантатно-ораториални творби. Оставя прекрасни записи и в камерния репертоар с песни..

публикувано на 10.06.23 в 08:45

Четвърти международен клавирен конкурс "Клависимо"

Своето начало конкурса "Клависимо" поставя като първият национален виртуален конкурс за млади изпълнители на клавирни творби, а няколко години по-късно форумът вече е международен. "Основател и главен двигател на конкурса е Мария Въжарова. Това е един невероятен човек, който има своя явна кауза, а тя е да дава възможност на младите пианисти да се..

публикувано на 09.06.23 в 17:47

"Оберон", романтична опера от Карл фон Вебер в три действия, девет картини, с говорни диалози

Либрето : Джеймс Робинс Планше, по едноименната поема на Карл Виланд Първо изпълнение : 12 април 1826 г., Лондон Първо изпълнение в България : 1936 г., София Действащи лица: • Оберон, цар на елфите – тенор • Титания, негова жена – без пеене • Пук, прислужник на царя – мецосопран • Хюон, рицар от Бордо – тенор • Шеразмин,..

публикувано на 09.06.23 в 16:55
Светлин Русев

Радиосимфониците в партньоство с виртуоза Светлин Русев в заключителния концерт за сезон 2022/23

Финалният концерт за сезон 2022/23 година на Симфоничния оркестър на Националното радио под ръководството на главния диригент Марк Кадин предлага интересна и атрактивна програма на своята публика на 9 юни от 19.00 часа в столичната зала "България". Началото на концерта поставят Танци из балета "Тривърхата шапка" на испанския композитор Мануел..

публикувано на 09.06.23 в 08:00

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2023

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 07.06.23 в 16:22