Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Знаем ли откъде извира Девинската вода?

Илюстративна снимка
Снимка: kmeta.bg

В Световния ден на водата разказваме за богатствата на Девинското село Беден. Всички знаем за лечебните свойства на 76-градусовата Девинска вода, но малко от нас знаят, че тя извира от землището на село Беден, където по царско време е имало и балнеоложки хотели.

По постоянен адрес в Девинското село живеят малко над 300 души. В него има исторически забележителности, а една от тях е крепостта над него, до която е създадена екопътека за улеснение на туристите. Изкачвайки се до крепостта, посетителите могат да видят внушителна панорамна гледка към Рила и Пирин.

“Девинските бани, които се намират между Широка лъка и Девин, също са действащи, там има римска баня, чиято история е много стара“, казва в ефира на “Нашият ден“ Стоян Настанлиев, който работи като експерт в кметството.

В интервю за БНР Настанлиев разказва още, че водата е откарана още 70-те години в град Девин от землището, когато там е имало санаториум. Тя не е подходяща за пиене, но е много подходяща за правене на бани, защото действа добре на опорно-двигателния апарат и има различни приложения. В нея има голямо съдържание на сяра, която притежава много добри лечебни свойства.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл

Съществуват няколко предания, които обясняват името на днешното село Беден. Първото гласи, че овчарят на селото е набеден, че откраднал мома от съседното село Лясково. Нещата стигат до съд. При разследването цялото село защитава своя съселянин, който в крайна сметка е оправдан. Оправдани са и беденци, но остават „набедени“ и оттам идва името на селото. Според друго предание беденци са наклеветени (т.е. „набедени“) от жителите на съседното село Брезе, че уж си присвоили част от тяхното землище. Въпреки че са оправдани от съда, името на селото останало Беден. Трето предание е, че селото носи името си от бедната каменлива и непроизводителна земя.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договор за заем между физически лица

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Ивано Спасов от София е сключил договор за заем с дата 23 юни 2013 г. за 6000 евро с негов познат със задължение последният да върне сумата в едномесечен срок – до 23 август същата година. Предвидена е и неустойка от 0.2% на ден..

публикувано на 09.06.23 в 17:10
Георги Киряков

Случаи като мигновената смяна на директора на НАП напомнят стари практики

Политологът Георги Киряков е гост в предаването "Нашият ден". Той коментира последните новини от седмицата. Киряков изразява своето мнение относно текущите политически дебати, управлението на страната и разделението между политическия елит и гласоподавателите. Политологът започва с коментар за необходимостта от съсредоточаване върху..

обновено на 09.06.23 в 16:09

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

През последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично.  От  53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г.  Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем,  който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт  в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде  огромен..

публикувано на 09.06.23 в 14:30
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс..

публикувано на 09.06.23 в 13:30
Иван Гешев

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно..

публикувано на 09.06.23 в 09:50