Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Георги Желязков:

Добрич е първата област с мобилни екипи за пациенти от отдалечени райони

МБАЛ-Добрич
Снимка: Мая Щърбанова

Екипи на МБАЛ - Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени населени места в областта, в които гражданите нямат бърз достъп до медицинска помощ. Това ще се случва редовно след координация със съответните кметове, които ще имат за задача предварително да информират населението за създадената организация. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след среща с кметовете на общините в област Добрич. 

Добрич е първата област, в която стартира инициативата за прегледи от мобилни лекарски екипи, в контекста на приетите промени в Закона за лечебните заведения, чрез които се дава правна възможност областните болници да получават допълнително финансиране от държавния бюджет на основание конкретни критерии.

"Специалистите ще бъдат с насоченост вътрешни болести. Както знаете, отдалечените населени места са с преобладаващо възрастно население. Това определя и патологията на заболяванията да бъде с естество вътрешни заболявания, като това основно ще бъдат с профили кардиология, ендокринология, нефрология, хирургия за пациенти, които имат нужда, и онкология."

Това казва в интервю за БНР с д-р Георги Желязков, директор на МБАЛ - Добрич. 

Той допълва, че екипи на болницата планират да посетят между 8 и 12 населени места през следващия месец. 

Според д-р Желязков модерният начин на комуникация в здравните услуги в световен мащаб е именно телемедицината, а именно за труднодостъпни населени места и погранични зони. Това означава възможността за комуникация чрез видеонаблюдение. Такъв проект започна в област Бургас успешно с над 1500 поста. Това дава възможност на пациентите от отдалечените места да могат да направят навременна консултация с профилиран специалист и при необходимост да се потърси и физическа помощ от съответния лекар.

 Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родовата история оживява: Кристина Палазова и нейните разкази

Разговорът в днешното издание на Terra Култура е посветен на родовата памет. В предаването "Нашият ден" гост е Кристина Палазова, разследващ полицай с опит от близо 20 години. Освен това тя е и автор на сборника "Разкази от корена". Това е нейната първа книга, посветена на родовата памет, а самата Кристина е потомка на Каишевия род, с чието име се..

обновено на 05.06.23 в 14:42
Жена оглежда разрушения си дом в околностите на Одеса, юни 2022 г.

Д-р Евлоги Станчев: Украйна: Само Путин ли е виновен?

Д-р Евлоги Станчев, от Института по Балканистика на БАН, сподели своите виждания и прогнози по актуални теми в ефира на "Нашият ден". Той изрази очакванията си към развитието на ситуацията в Русия, прогнозирайки възможност да се появи недоволството сред руснаците и етническите общности в страната . Д-р Станчев подчерта още, че недоволството..

обновено на 05.06.23 в 12:31

35 години от полета на втория български космонавт Александър Александров на "Съюз ТМ-5"

Преди 35 години на 7 юни от космодрума в Байконур излита космическият кораб “Съюз ТМ-5” с екипаж българина Александър Александров и руснаците Анатолий Соловьов и Виктор Савиних. Но на километър и половина от орбиталния комплекс “Мир”, с който трябва да се скачат, космонавтите се сблъскват с изпитание, изправящо ги пред опасността преждевременно..

публикувано на 05.06.23 в 10:50
Незаконна сеч

Петко Ковачев: Без забрана на безразборната сеч засаждането на дръвчета е безполезно

Световният ден на околната среда се отбелязва на 5 юни всяка година. Тази инициатива е координирана от Програмата на ООН за околната среда и се провежда ежегодно от 1974 година насам. С течение на времето, той се превърна в една от най-големите международни платформи, която обединява милиони хора от цял свят в защита на планетата. Следващите..

обновено на 05.06.23 в 10:36
Христофор Караджов

Христофор Караджов за политиката, социалните мрежи и отговорността

Как могат да бъдат регулирани социалните мрежи и гражданите да бъдат предпазени от фашизоидни политици, тероризъм и невярна информация в тях? Как изглежда България днес, погледната от САЩ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет. "В България виждам битка..

публикувано на 05.06.23 в 08:55