Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хаос и безредици във Франция – кой отказва пенсионната реформа на Макрон?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първото държавно посещение на британския крал Чарлз Трети може да бъде сериозно нарушено от продължаващите протести във Франция срещу плановете на президента Еманюел Макрон за увеличаване на пенсионната възраст.

Хаос и безредици обхванаха Франция след поредните масови протести срещу реформата за повишаване на пенсионната възраст до 64 години. В град Бордо беше подпалено кметството. 

“Има невидима част на проблема, за която не се говори много, и тя е, че Франция е с най-щедрата социална система в света. 47% от БВП отива за социални грижи, които се ползват от всички прииждащи в  страната хора. Няма разлика между френски и чужди граждани. Тази пробойна расте с всяка изминала година. В момента имаме 12 млн. пенсионери, които се увеличават постоянно.  Броят на хората, които плащат за тази система обаче намалява, а трябва да се прибавят пари. Това го има навсякъде, където има демографска криза“.

Това каза в интервю за БНР журналистът и писател Божидар Чеков.


Според журналиста Макрон е избрал най-нежния начин да се добавят пари в касата:

“има няколко вида манифестанти, жалкото е, че всички казаха “не“ на реформата, защото образът на Макрон е много отрицателен заради командите, които дава, начинът, по който обяснява, това не отива на характера на французина“.

По думите на Божидар Чеков това е формата на нещата, а съдържанието е огромният дефицит, който се състои в големия външен дълг, който има Франция:

“Външният дълг на Франция е от 3 хил. млрд. евро. Франция дължи тези пари, за да поддържа тази социална грижа към гражданите, които са на нейната територия, каквито и да са те“.

Кои отказва реформите?

“Това са синдикатите. След няколко дни има избори, има конкуренция между самите синдикати и конкуренция вътре в тях, за това кой ще вземе председателството. Има състезание кой ще е по-голям срещу Макрон“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“.

В предаването Чеков посочва още, че има и едни други протестиращи, които са “на мама и на татко революционерите“. Това са тези, които палят боклуците нощно време в големите градове.

Според него хората, които палят изобщо не държат сметка кой е на власт, това са “мамини деца на буржоазията“, които се надпреварват колко полицаи ще ударят и колко огъня ще запалят. 


Пенсионната реформа…

Божидар Чеков посочва още, че пенсионната реформа вече е гласувана със закон, който е в конституцията. Той позволява на правителството да не гласува в парламента. Това е закон, който прескача парламента и е обявен за валиден при условие, че Конституционният съвет го одобри или го коригира до известна степен. Тяхното решение се очаква след 2-3 седмици. 

Според Чеков Макрон не може да отстъпи, защото това е началото на втория му мандат и отстъпи ли означава, че той изобщо повече няма смисъл да управлява.

“В момента във Франция няма истинска опозиция, която би могла да вземе властта на мястото на партията на Макрон“, посочи още журналистът. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договор за заем между физически лица

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Ивано Спасов от София е сключил договор за заем с дата 23 юни 2013 г. за 6000 евро с негов познат със задължение последният да върне сумата в едномесечен срок – до 23 август същата година. Предвидена е и неустойка от 0.2% на ден..

публикувано на 09.06.23 в 17:10
Георги Киряков

Случаи като мигновената смяна на директора на НАП напомнят стари практики

Политологът Георги Киряков е гост в предаването "Нашият ден". Той коментира последните новини от седмицата. Киряков изразява своето мнение относно текущите политически дебати, управлението на страната и разделението между политическия елит и гласоподавателите. Политологът започва с коментар за необходимостта от съсредоточаване върху..

обновено на 09.06.23 в 16:09

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

През последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично.  От  53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г.  Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем,  който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт  в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде  огромен..

публикувано на 09.06.23 в 14:30
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс..

публикувано на 09.06.23 в 13:30
Иван Гешев

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно..

публикувано на 09.06.23 в 09:50