Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 28 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Валери Петров

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
Концертен вариант

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Сибила Лилова
• Концерт на Клара Хаберкамб трио
• Концерт на Магро

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате нов, качествен етнопоп от южната ни съседка Гърция.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Северняшки ансамбъл "Иван Вълев", Румен Родопски, Любка Рондова, ансамбъл "Странджа" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Макс и Мориц", по Вилхелм Буш – 2 част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Магьосникът от Оз" от Лиман Франк Баум – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Божидар Александров, Христина Симеонова
• Епизоди от живота: За архитектурата като вдъхновение, полет на ума и поглед към бъдещето, или как изглежда футуристичната визия за летище София през погледа на младия архитект Десислава Цанкова.
• Темата на деня: Законно ли е изграждането на кариерата за добив на мраморна баластра в с. Горнослав?
Безсилието на гражданите. Включване на Мая Христозова, организатор на протестите срещу изграждането на кариерата.
Защо Общината не подкрепи гражданските протести? Изчитане на становището на Община Асеновград.
Гледната точка на собственика на фирмата концесионер. Включване на Георги Запрянов.
Попада ли кариерата в границите на резерватна зона, или е само в границите на Натура 2000? Включване на представител на РИОСВ Пловдив
• Разговорът: За силата на българската кирилица. Какво е да си в ролята на една противоречива личност, но да станеш любимец на публиката? Мислите и вълненията на един млад актьор относно заобикалящия го свят.
Разговор с актьора Даниел Върбанов
• Евранет Плюс
• Образованието влиза в час
- "Бизнесът споделя опит в клас" или по какъв начин платформата "Тийноватор" подпомага практически гимназистите с интерес към предприемачеството да развиват своите идеи още преди завършване на училище?
- В какви спортни дисциплини могат да премерят сили децата в училищна възраст на тазгодишното издание на Ученическите игри? Какви са резултатите след края на областния състезателен етап и какво следва след него? Разговор с представител на Българска асоциация "Спорт за учащи" – доброволно обединение на спортни клубове и организации с цел повишаване на интереса към спорта в училище.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина  Кюркчиева
• Репортаж от връчването на наградите "Икар"
• "Български кораб потъва в бурно море" – кинодебют на театралния режисьор Петринел Гочев на София филм фест
• Предстои седмица на документални и научнопопулярни филми в музей "Земята и хората" (1-5 април).
• "Милионерът" от Й. Йовков – премиера в Сатиричния театър, постановка на Николай Урумов
• Литературен наблюдател: Гергана Рачева представя книгата "Лазар" на Ларш Кеплер
• Изложба на Антон Антонов в галерия "Астри"
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Аделина Александрова
Творби от френски композитори: Концерт за арфа и оркестър от Франсоа Боалдьо и Симфония в До мажор от Жорж Бизе

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Влияние на социалната ситуация на семействата върху ранното езиково развитие на децата – анализ на доц. Елена Андонова от НБУ
• Езикови справки по радиото" – "2023-та"? Или как изписваме числителни редни с цифри и букви
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието: акценти от предстоящата конференция на Европейската асоциация за демократично образование, която за първи път ще се проведе в България

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Николета Атанасова
Разкази за войната и смъртта
Епизод 4: Където мъжете плачат
Цикълът е от четири епизода и разказва Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата".
В цикъла проследяваме пътя на българската армия в четири основни посоки на бойните действия. На този фон са разказани и прочетени войнишки дневници, в които са описани политическите и тактически грешки, ужаса на холерата, страха от смъртта, сраженията, които са водили и болката от загубата на бойните им другари.
Епизод четири е със заглавие: "Където мъжете плачат". Действието се пренася по пътя на Седма Рилска дивизия към Солун и спомените на Манчо Пеев, участник във войните. В  епизода се коментират грешките на българското командване и политици, както и причините за началото на Междусъюзническата война. За преживяванията си по време на Междусъюзническата война разказват Кольо Мандаджиев, участник във Балканските войни, чиито спомени се пазят в Златния фонд на БНР. Прочетени са спомените на Владимир Златанов от неговата правнучка Десислава Димитрова и Михаил Кремен от книгата му "Брегалница". И тримата – Кольо Мандаджиев, Владимир Златанов и Михаил Кремен се сражават по едно и също време по течението на река Брегалница в Междусъюзническата война.
Успоредно с личните им разкази и преживявания, в епизода изследователи на войните и войнишките дневници от това време коментират защо са важни тези дневници и възможно ли е въобще войната да бъде "преработена" в съзнанието на войника.  
В епизода участват: доц. Снежана Димитрова, преподавателка по Нова и съвременна балканска история в Югозападния университет "Неофит Рилски", доц. Георги Пеев, преподавател в НБУ, Надежда Павлова, куратор в галерия "Фотосинтезис", Десислава Димитрова, потомка на Владимир Златанов, сражавал се в Балканските войни, Станислава Георгиева, директор на държавния архив град Перник и д-р Александър Въчков, изследовател на войните
Записът със спомените на Кольо Мандаджиев, участник в Балканските войни е от ЗЛФ на БНР.
Безценно за целия цикъл е, че музиката и звуковия дизайн за всеки епизод са композирани, изсвирени и изработени от Михаил Михайлов, звукоинженер в БНР.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Животът и смъртта в "Една провинциална болница" – за документалното кино като документ за време на тежки изпитания в страна с дефицити и за състоянието на българската медицина през погледа едни кинотворци разказват създателите на едноименния филм, отличен на фестивала в Карлови Вари, а сега и е в селекцията на София филм фест, Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева
• Моята история, моята тема: "Задачата" да разкажеш смъртта на дете – разговор с младия режисьор Деян Ангелов, автор на филма "Задача", носител на международни награди за режисура, сценарий и актьорско присъствие

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Валерия Христова
Директно от зала "Европа" на Доходното здание в Русе – концерт от програмата на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", озаглавен "Диалози 2". Свири Струнен квартет ФРОШ. В програмата: Васил Казанджиев – Струнен квартет № 9; Карол Шимановски – Струнен квартет № 2, опус 56; Роберт Шуман – Струнен квартет № 3 в Ла мажор, опус 41.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Анелия Димитрова
• "Скритото очарование на Кипър" е новата книга на Христо Георгиев, дългогодишен посланик на България в Кипър. Книгата е увлекателно пътешествие сред природните красоти и историческите забележителности на острова, както и опит за вникване в древната и съвременна съдба на Кипър. В своеобразния калейдоскоп на повествованието се преплитат личните впечатления и преживявания на автора, срещи с кипърски държавници и политици, религиозни дейци, хора на културата и с обикновени жители на острова. Повече за книгата и  любопитните и истории ще разкаже авторът Христо Георгиев.
• Какво представляват паник атаките, какво ги предизвиква, защо казваме, че са болест на съвремието и как да се справим с тях – разказва специалистът психолог Станислава Велева.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на последния солистичен албум на френския клавесинист и диригент Кристоф Русе с музика от открития от него ръкопис, принадлежал на Мадам Лиди Теобон – една от любовниците на Луи XIV.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20