Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За архитектурата като вдъхновение, полет на ума и поглед към бъдещето (видео)

Арх. Десислава Цанкова е млад човек със смело въображение и визия за пространствени решения, които издават безспорен потенциал за бъдещо развитие в архитектурното поприще. Защитава магистърската си степен във ВСУ „Любен Каравелов“, буквално преди месец с проект, който предлага футуристична визия за развитието на Летище София.

Вярва, че усилията, които влагаш в работа, рано или късно се отплащат и се надява, че ще има възможност да продължи да се развива като специалист именно в България. Повече за архитектурата като мечта и полет и опита до момента споделя в тя интервю за рубриката „Епизоди от живота“ на предаването „Нашият ден“.

“От доста малка искам да стана архитект, може би още в пети клас. Постоянно ходех на уроци по рисуване, математиката също ми се отдаваше и хубавото е, че решението ми не се промени с годините“, споделя тя и допълва, че макар нейният избор е останал непроменен, а възприятията ѝ за архитектурата като дисциплина с времето са претърпели сериозно развитие. В началото отстрани всичко ти изглежда някак си по-лесно. Но в момента, в който се сблъскаш с цялата наука, разбираш, че нищо не е толкова лесно“.

Успоредно с образованието си Десислава започва да трупа практически опит в професията още от трети курс. Според нея именно това ѝ е дало импулс да се да се стреми целенасочено, не просто към придобиването на диплома, а към изграждането си като специалист. Не всички нейни колеги обаче бързат да започнат работа толкова рано.

„По моите състуденти мога да съдя, че не всички са готови толкова рано да направят тази крачка. За мен пък това е един опит, който доста ми помогна да си надградя и да не разчитам само на това, което ще науча в университета, работейки, виждаш как стават нещата на практика“, споделя тя.


Според Десислава най-голямата промяна, от която има нужда градската среда в столицата, е намаляването на презастрояването:

„За да е дишащ градът, най-вече трябва да се спре това застрояване, което е навсякъде. Да се освободят повече зелени площи и най-вече междублокови пространства. Мисля, че все още имаме възможност да коригираме това. Също така, за развитието на един град в положителна посока, има нужда и от повече културни центрове“

Дипломното задание, с което Десислава защитава магистърската си степен, не е свързано с архитектурния облик на традиционната градска среда, а представлява футуристична визия за разширяването на Летище София:

„Моят дипломен ръководител арх. Владимир Дамянов ме нахъса да стъпя в тази дълбока тема и да я разработя точно така, за което съм му много благодарна. Основната идея за композирането и формообразуването на самото летище е птицата орел. В план изглежда все едно орелът вече е разперил криле. От страната, откъдето идва пътническият поток е оперението на опашката, а от другата страна на пистите е самият клюн на орела“.

Десислава Цанкова се вдъхновява от творчеството на Заха Хадид и се надява и в собствения си стил напред във времето да постигне тази разчупеност и лекота в сложните архитектурни форми, които правят стила на известната иракско-британска архитектка така въздействащ.

Пълното интервю с арх. Десислава Цанкова можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бъзовец – "китно селце, обрасло отвсякъде"

Село Бъзовец е едно от обезлюдяващите села в Северозападна България. Намира се в община Вълчедръм, област Монтана и според последното преброяване в него живеят 69 човека. Според Цветелина Тончева – читалищен секретар на местното читалище "Факел 1926", в селото живеят около 20-тина човека, основно възрастни хора. Югоизточно от селото под стената..

публикувано на 12.10.24 в 09:35
Андрей Захаров

Андрей Захаров: Кадиров винаги е бил специалният човек за мръсните неща на Путин

Тази седмица, на 7 октомври, се навършиха 18 години от убийството на Анна Политковская. Защо бе убита руската журналистка? "Струва ли си да дадеш живота си за журналистиката?“ (заглавие на неин репортаж) Как се промени Русия за тези 18 години коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски разследващ журналист, обявен за..

публикувано на 11.10.24 в 18:05
Тетяна Филевска

Тетяна Филевска: По време на война музите не мълчат

Колко е важно изкуството и културата да продължават да се развиват въпреки войната в Украйна, какви теми засягат в произведенията си украинските поети, режисьори и артисти, които воюват през последните две години, на какви езици се превеждат украинските книги, защо тъкмо сега, по време на война, украинското изкуство е толкова желано от гражданите..

публикувано на 11.10.24 в 16:50
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд

В рубриката на юридическото предаване "Съвети на адвоката" адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, основен консултант на  "Законът и Темида", отговаря в ефир на слушателски въпроси. Темата е по запитване на много слушатели. Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд. Съдебна..

публикувано на 11.10.24 в 14:50

Защо архитектурното наследство на Северна България има нужда от спешно внимание?

Северна България често е свързвана с бедност и сивота, но според Белла Антова, движещата сила зад платформата "Sтетика", тази част на страната крие архитектурни съкровища, които тепърва предстои да бъдат разкрити и оценени. Чрез своя проект "Скритите архитектурни съкровища на Северна България“, Антова и нейният екип целят да покажат красотата и..

обновено на 11.10.24 в 14:07