Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За архитектурата като вдъхновение, полет на ума и поглед към бъдещето (видео)

Арх. Десислава Цанкова е млад човек със смело въображение и визия за пространствени решения, които издават безспорен потенциал за бъдещо развитие в архитектурното поприще. Защитава магистърската си степен във ВСУ „Любен Каравелов“, буквално преди месец с проект, който предлага футуристична визия за развитието на Летище София.

Вярва, че усилията, които влагаш в работа, рано или късно се отплащат и се надява, че ще има възможност да продължи да се развива като специалист именно в България. Повече за архитектурата като мечта и полет и опита до момента споделя в тя интервю за рубриката „Епизоди от живота“ на предаването „Нашият ден“.

“От доста малка искам да стана архитект, може би още в пети клас. Постоянно ходех на уроци по рисуване, математиката също ми се отдаваше и хубавото е, че решението ми не се промени с годините“, споделя тя и допълва, че макар нейният избор е останал непроменен, а възприятията ѝ за архитектурата като дисциплина с времето са претърпели сериозно развитие. В началото отстрани всичко ти изглежда някак си по-лесно. Но в момента, в който се сблъскаш с цялата наука, разбираш, че нищо не е толкова лесно“.

Успоредно с образованието си Десислава започва да трупа практически опит в професията още от трети курс. Според нея именно това ѝ е дало импулс да се да се стреми целенасочено, не просто към придобиването на диплома, а към изграждането си като специалист. Не всички нейни колеги обаче бързат да започнат работа толкова рано.

„По моите състуденти мога да съдя, че не всички са готови толкова рано да направят тази крачка. За мен пък това е един опит, който доста ми помогна да си надградя и да не разчитам само на това, което ще науча в университета, работейки, виждаш как стават нещата на практика“, споделя тя.


Според Десислава най-голямата промяна, от която има нужда градската среда в столицата, е намаляването на презастрояването:

„За да е дишащ градът, най-вече трябва да се спре това застрояване, което е навсякъде. Да се освободят повече зелени площи и най-вече междублокови пространства. Мисля, че все още имаме възможност да коригираме това. Също така, за развитието на един град в положителна посока, има нужда и от повече културни центрове“

Дипломното задание, с което Десислава защитава магистърската си степен, не е свързано с архитектурния облик на традиционната градска среда, а представлява футуристична визия за разширяването на Летище София:

„Моят дипломен ръководител арх. Владимир Дамянов ме нахъса да стъпя в тази дълбока тема и да я разработя точно така, за което съм му много благодарна. Основната идея за композирането и формообразуването на самото летище е птицата орел. В план изглежда все едно орелът вече е разперил криле. От страната, откъдето идва пътническият поток е оперението на опашката, а от другата страна на пистите е самият клюн на орела“.

Десислава Цанкова се вдъхновява от творчеството на Заха Хадид и се надява и в собствения си стил напред във времето да постигне тази разчупеност и лекота в сложните архитектурни форми, които правят стила на известната иракско-британска архитектка така въздействащ.

Пълното интервю с арх. Десислава Цанкова можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Договор за заем между физически лица

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Ивано Спасов от София е сключил договор за заем с дата 23 юни 2013 г. за 6000 евро с негов познат със задължение последният да върне сумата в едномесечен срок – до 23 август същата година. Предвидена е и неустойка от 0.2% на ден..

публикувано на 09.06.23 в 17:10
Георги Киряков

Случаи като мигновената смяна на директора на НАП напомнят стари практики

Политологът Георги Киряков е гост в предаването "Нашият ден". Той коментира последните новини от седмицата. Киряков изразява своето мнение относно текущите политически дебати, управлението на страната и разделението между политическия елит и гласоподавателите. Политологът започва с коментар за необходимостта от съсредоточаване върху..

обновено на 09.06.23 в 16:09

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

През последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично.  От  53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г.  Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем,  който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт  в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде  огромен..

публикувано на 09.06.23 в 14:30
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс..

публикувано на 09.06.23 в 13:30
Иван Гешев

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно..

публикувано на 09.06.23 в 09:50