Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Виолета Дечева: Театърът в България не е много наясно със своята публика

"За последните петнайсет години се промениха самите зрители, има една много разнородна и нова публика и театърът в България не е много наясно с нея. – казва проф. Виолета Дечева – Последните пет години на пандемията добавиха още въпроси, защото освен всичко останало театърът е и навик, и ритуал. За театъра ще бъде все по-важно да бъде адекватен на процесите, да се опитва да разбере какво се случва отсреща."

Според проф. Дечева театралното изкуство няма никакъв проблем с новите технологии и непрекъснато ги добавя и усвоява. 

"Ние можем да използваме ред технологични възможности, дори да нямаме актьор на сцената – до такава степен театърът се променя. Въпросът обаче е връзката между ставащото на сцената и залата да е жива, ако нея я няма, това, което се случва, няма значение. Опираме до това, което театърът иска да каже, до това което предлага. Технологичните промени не водят непременно до промяна в разбирането ни за човека."

Според нея новите тенденции в момента са в голямото разнообразие, в развитието на танцовия театър и в работата с антични текстове, която  продължава да тече. "Античността продължава да бъде драматургия, която ни дава възможност да търсим големи отговори." 

Друга особеност на днешния театър е, че вече не доминира звездата. "Няма звезди режисьори, звезди актьори– търси се жив контакт с аудиторията, но това е и гаранция, че театърът ще го има, докато има общество." 

Виолета Дечева е професор по театрознание в НБУ, изследовател, преподавател, историк, критик и автор.

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимка – Pixabay, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Pride Arts: Възможни тела

В полето на телесното човекът е универсално създание. Тялото ни прави едновременно еднакви и уникални, равноправни пред природните закони, самостойни в своето ежедневно съществуване. На полето на тялото, човекът е мислеща и чувстваща машина, блъскаща се в стени от стереотипи и предразсъдъци, но дълбоко в себе си убедена в своята независимост. В правото..

публикувано на 08.06.23 в 09:50
 Анна Лазарова

"Детска стая под наем" – втората поетична книга на Анна Лазарова

Младата поетеса Анна Лазарова отложи във времето написването на втората си книга, минаха близо 7 години от нейния запомнящ се дебют с "Вкъщи всички вечерят отделно", за да събере смислен поетичен материал и сили да издаде "Детска стая под наем". Ето какво пише проф. Цочо Бояджиев за книгата: "По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък..

публикувано на 08.06.23 в 08:41
Явор Гърдев

Явор Гърдев, театърът и доносите на съвременното общество

Един от основните капани на комуникацията се корени в това, че единият от замесените в разговора винаги реагира не на казаното от другия, а на чутото от него. И все пак, за да можем да съществуваме, при това съвместно, трябва да не спираме да общуваме. Дори това да означава да спорим ожесточено понякога. Защото – както казва театралният режисьор Явор..

публикувано на 07.06.23 в 15:54

Буна във Варна

Фестивалите са празници на изкуствата, а Варна по традиция е фестивалната столица на България. В областта на визуалните изкуства градът е място на новаторства – с първите инсталации на Веселин Димов от началото на 1980-те, с първата частна "Галерия 8", създадена от Борис Стателов през 1988… А от началото на новия век и допреди десетина години във..

публикувано на 07.06.23 в 15:45

"Седмица без култура" в защита на културата

Една седмица без културни събития в България – без театрални и музикални спектакли, без концерти, седмица със затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки. Такава "Седмица без култура" са готови да организират през октомври синдикалните структури на КНСБ и Конфедерацията на труда "Подкрепа" и съсловните организации в областта на културата...

публикувано на 07.06.23 в 14:10