Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Училище от Априлци вече десетилетие си партнира с колегите си от австрийско село

Снимка: Pixabay

В южното австрийско село Санкт Якоб им Розентал, на границата със Словения, есенно време мирише на печени чушки.

В селото от дълги години живее българката Красимира Димова. Възможно е тя да е позната на слушатели във връзка със създадената от нея фондация „Априлци“. Чрез фондациятатя помага на хора от района, които срещат различни затруднения.

Вече 10  години между две училища, даващи образование в сферата на хотелиерството и ресторантьорството,  в Априлци и в Санкт Якоб, има партньорски отношения.

Във времето са се случили различни неща в полза и на двете страни в проекта, но най-интересната част от него са взаимните гостувания.

Госпожа Димова разказа в ефира на “Нашият ден“ директно от Австрия за тях и най-вече за последното посещение на българчета там

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъхав чай в село Розовец

Лаура Рос от Холандия и Андреас Кунц от Германия се заселват в село Розовец в Сърнена Средна гора преди осем години. Лаура е етноботаник, а Андреас – журналист. Преди три години се ражда дъщеря им Максин, а заедно с нея се ражда и фермата им за чай.  В двора си и на няколко малки земеделски парцела в близост до къщата семейството отглежда билки за..

публикувано на 29.05.23 в 13:25

Започна Пролетният панаир на книгата

Общо 144 издателства от цялата страна ще посрещат читатели по време на Пролетния панаир на книгата 2023, съобщиха от Асоциация "Българска книга". Изложението ще се разгърне в  61 шатри, разположени в парка пред Националния дворец на културата (НДК). Най-голямото у нас книжно изложение се..

обновено на 29.05.23 в 10:16
Снимката е илюстративна

Изкуственият интелект – ментор по всичкология

До края на годината изкуственият интелект ще придобие възможности, за които сме чели само в научно-фантастичните книги. Това заяви в ефира на "Какво се случва" Доброслав Димитров , председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании и на Българската работодателска асоциация "Иновативни технологии". Според него е време да приемем..

публикувано на 29.05.23 в 09:10

Паметник на светите братя Кирил и Методий откриха в училището в село Дъбово (видео)

В навечерието на 24 май в Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в мъглижкото село Дъбово беше открит паметник на светите братя. Паметникът беше открит с тържествен водосвет за здраве. Проектът за изграждане на паметник е финансиран със средства от бюджета на училището. Директорката на..

публикувано на 29.05.23 в 08:45