Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Среща на поколенията в Царевград Търнов"

Пето издание на международния майсторски клас за цигулка, виола и контрабас

"Среща на поколенията в Царевград Търнов" има своето пето издание на международния майсторски клас за цигулка, виола и контрабас. 

Сдружение "Силания", със съдействието на Община Велико Търново, организира майсторските класове с участието на проф. Йосиф Радионов – цигулка, виола, и Калоян Трифонов – контрабас. Корепетитори: Зорница Радионова и Дора Христова.

Ето какво сподели в "Артефир" Дочка Михова от сдружение "Силания":

"Тази година провеждаме отново тези майсторски класове – събитие, включено в Културния календар на Община Велико Търново. С гордост можем да заявим, че има много кандидати тази година – 17 цигулари и 12 контрабасисти, има и чакащи, ако някой се откаже. Това струнно събитие започва от 1 април и продължава до 6 април. В тези дни има организирани 3 концерта – първият е на преподавателите – проф. Йосиф Радионов – цигулка, и Калоян Трифонов – контрабас, който живее в Мюнхен, но е наш съгражданин. Гост на преподавателския концерт е Свобода Боздуганова – контрабас."

Тези майсторски класове тази година се провеждат в Музикалната школа на Младежкия дом – една прекрасна база за творчески изяви. Благодарим на Младежкия дом и на Община Велико Търново."

Чуйте от звуковия файл интервюто с Дочка Михова.

Снимки – Община Велико Търново

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Pride Arts: Възможни тела

В полето на телесното човекът е универсално създание. Тялото ни прави едновременно еднакви и уникални, равноправни пред природните закони, самостойни в своето ежедневно съществуване. На полето на тялото, човекът е мислеща и чувстваща машина, блъскаща се в стени от стереотипи и предразсъдъци, но дълбоко в себе си убедена в своята независимост. В правото..

публикувано на 08.06.23 в 09:50
 Анна Лазарова

"Детска стая под наем" – втората поетична книга на Анна Лазарова

Младата поетеса Анна Лазарова отложи във времето написването на втората си книга, минаха близо 7 години от нейния запомнящ се дебют с "Вкъщи всички вечерят отделно", за да събере смислен поетичен материал и сили да издаде "Детска стая под наем". Ето какво пише проф. Цочо Бояджиев за книгата: "По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък..

публикувано на 08.06.23 в 08:41
Явор Гърдев

Явор Гърдев, театърът и доносите на съвременното общество

Един от основните капани на комуникацията се корени в това, че единият от замесените в разговора винаги реагира не на казаното от другия, а на чутото от него. И все пак, за да можем да съществуваме, при това съвместно, трябва да не спираме да общуваме. Дори това да означава да спорим ожесточено понякога. Защото – както казва театралният режисьор Явор..

публикувано на 07.06.23 в 15:54

Буна във Варна

Фестивалите са празници на изкуствата, а Варна по традиция е фестивалната столица на България. В областта на визуалните изкуства градът е място на новаторства – с първите инсталации на Веселин Димов от началото на 1980-те, с първата частна "Галерия 8", създадена от Борис Стателов през 1988… А от началото на новия век и допреди десетина години във..

публикувано на 07.06.23 в 15:45

"Седмица без култура" в защита на културата

Една седмица без културни събития в България – без театрални и музикални спектакли, без концерти, седмица със затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки. Такава "Седмица без култура" са готови да организират през октомври синдикалните структури на КНСБ и Конфедерацията на труда "Подкрепа" и съсловните организации в областта на културата...

публикувано на 07.06.23 в 14:10