Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 3 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" – 1 част
Автор: Димитър Талев
редактор: Даниела Манолова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гост: Иван Христанов – бивш зам.-министър на земеделието, депутат в 47 и 48 Народно събрание.
В нощта след изборите, все още под емоцията от преминалия вот, ще поговорим за изборите, които правим и резултатите от тях. За политиката по политически.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е традиционна музика, кумбия и фестивални мелодии от слънчева Колумбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Елка Петкова, Содовска група, Даниел Спасов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Макс и Мориц" от Вилхелм Буш – 4 част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Как мишокът стана котарак" от Максим Асенов – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мартина Кръстева, Мария Мира Христова
• Парламентарни избори 2023
Следизборно студио
• Епизоди от живота: Гласоподавателката от София Марина Чолакова за сегашното и предишните гласувания, защо има смисъл и какъв е изходът?
• Божидар Александров с включване от ЦИК за резултатите от вота.
• Темата на деня: Избори 2023 – анализи и експертни мнения след първите резултати от вота на 2-ри април. Следизборна аритметика, прогнози и анализи от социолог от "Галъп Интернешънъл" и политолога Ивайло Динев.
• Разговорът: Избори през калейдоскопа на изкуството – гледната точка на композитора Румен Бояджиев-син за случващото се по света и у нас, политическите кризи и културните стратегии, които винаги остават на заден план.
• Времето на редактора: Следизборни размисли на един от "обикновените" българи, които имаха избор да дадат или да не дадат гласа си. Гледната точка на врачанина Боян Боянов към надеждите ни за промяна и на какво се надяваме, ако не сме готови и не искаме да променяме себе си.
• Поколението Z Подкаст: Заплахата от опасните отпадъци. Автор: Таня Балабанова-Жекова
• Terra Култура
- Кръгла маса "Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество".
- Културен код
- След изборите: Културата като място и проекции в политическите програми – какво показва общественият диалог и как ще продължи?
С участието на: Диана Андреева-Попйорданова от Обсерваторията за икономика и култура и журналистката Милена Димитрова, председател на Обществения съвет на БНР.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• "Petite Fleur" на вокалистката и авторка Сирил Еме.
• Нови записи на Робин Маккел, Гретчен Парлато, Катрин Ръсел, Самара Джой и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• Анонс към срещата с поезията на американската поетеса Луиз Глик (Нобелова награда за литература през 2020) през книгата на български език, съдържащата стихосбирките -Триумфът на Ахил. Дивият Ирис. "Медоулендс".
• "Макс и Мориц" от Вилхелм Буш - ново издание с нов превод на Любомир Илиев на легендарната детска книга – разговор с преводача.
• Нова поетична книга на Яна Монева – "Всички опити да се извиним".
• Репортаж от представянето на новия роман на Емилия Дворянова "Свидетели на небеса" – с участието на проф. Миглена Николчина.
• Репортаж от връчването на награда за поезия на името на Константин Павлов в СГХГ.
• Юлиян Табаков с експозиция в галерия "Райко Алексиев", съдържаща новите творби на художника от цикъла "Genesis" и пространствената инсталация "Хоризонт".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Видни български инструменталисти изпълняват творби от епохата на Виенската класика. В програмата: Владимир Аврамов (цигулка) и Лили Атанасова (пиано) със Соната за цигулка и пиано оп.47 № 9 "Кройцерова" от Лудвиг ван Бетовен, запис от 1961. Квартет "Тилев" със Струнен квартет в ре минор KV421 от Волфганг Амадеус Моцарт, запис от 1976.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Разкази в сегашно време
Какво и как разказваме на децата си за случващото се днес – за бомбените заплахи и за истинските терористични актове; за войната, за мира и за взаимопомощта; как ги предпазваме от стреса – разговор с Пламена Николова, директор "Политики за децата" към Национална мрежа за децата (НМД).
Наградата "Златна ябълка", която се присъжда от НМД за принос към благосъстоянието на децата и семейства у нас с нови категории и променен регламент. За новостите при номинациите и журирането разказва Антоанета Баева – мениджър Социални медии и комуникации в НМД
• "От нас зависи" – как млади хора от едноименната фондация се събират и работят за каузата да помагат на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, както и на бежанци от войната в Украйна.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Василена Мирчева
По следите на дима: Историята на България, разказана през тютюна, 1 епизод
Тютюнът е суровина, стока, растение, отрова. Наричан "златото на България", той играе ключова роля в историята ни. Тютюнът и розовото масло са основните експортни продукти на България, благодарение на тях страната става част от международния търговски обмен.
Разкъсана между икономическата полза и политическата зависимост, историята на тютюна е ценен свидетел на превратностите на 20 в.
Събеседници: Борис Стоянов, гл. ас. катедра Съвременна и нова история, Стефан Дечев, който представя книгата на американската изследователка Мери Нюбъргър "Балкански дим".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Езикът на предизборната кампания и отсъстващите ярки послания – коментар на проф. Андреана Ефтимова и доц. Владислав Миланов, преподаватели в СУ "Св. Климент Охридски".
• Моята история, моята тема: Какви са елементите на добрата политическа реч - проф. Иванка Мавродиева, преподавател по реторика

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Янка Лилова дава подробности за XXII Общински пролетен празник "От Цветница до Гергьовден".
• Стефан Печикамъков разказва за II Национален фолклорен фестивал "Потомци".
• Милена Андреева отправя покана за концерта на вокален ансамбъл "Елбетица" – "Цветно".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Даниела Найденова
Концерт от програмата на фестивала BBC Proms в Лондон, състоял се на 29 август 2022 г. в Роял Албърт Хол. Участват Рейчъл Редмънд – сопран, Мери Бевън - сопран, Йестин Дейвис – контратенор, Гай Кътинг – тенор, Матю Брук – бас, Хорът от епохата на Просвещението и Оркестърът от епохата на Просвещението с диригент Джон Бът. В програмата: Й. С. Бах – Меса в си минор, BWV 232.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Яна Пункина
• СветославТодоров от Indioteque за концерта на The Soft Moon, Vague Voices и Trace Amount организиран съвместно с "Аларма Пънк Джаз".
• Интервю със Луис Васкез.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Бъди Гай & Сами Дейвис JR
Обсипван с почести и награди през 90-те години, Бъди Гай трябва да чака повече от 30 години за да бъде признат като блусар в родината му. От колегите си музиканти той е ценен като голям професионалист и често е канен да свири на техни записи. Китаристът от Луизина получава много по-голямо внимание в Европа и то благодарение на шанса, да открива концертите на Ролинг Стоунс на старият континент през 1970 г.
Сами Дейвис джуниър е един изключително талантлив афроамерикански певец, барабанист и танцьор. Свири още на тропмет, пиано, вибрафон, бас, пише и музика. Той е изключително колоритен на сцената и умее да впечатлява публиката и критаката с поведение и талант. Сами Дейвис джуниър е една от легендите в мюзикълите на Бродуей, в кинолентите на Холивуд. Пее блус, суинг и балади.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10