Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Понеделник, 3 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" – 1 част
Автор: Димитър Талев
редактор: Даниела Манолова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гост: Иван Христанов – бивш зам.-министър на земеделието, депутат в 47 и 48 Народно събрание.
В нощта след изборите, все още под емоцията от преминалия вот, ще поговорим за изборите, които правим и резултатите от тях. За политиката по политически.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е традиционна музика, кумбия и фестивални мелодии от слънчева Колумбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Елка Петкова, Содовска група, Даниел Спасов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Макс и Мориц" от Вилхелм Буш – 4 част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Как мишокът стана котарак" от Максим Асенов – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мартина Кръстева, Мария Мира Христова
• Парламентарни избори 2023
Следизборно студио
• Епизоди от живота: Гласоподавателката от София Марина Чолакова за сегашното и предишните гласувания, защо има смисъл и какъв е изходът?
• Божидар Александров с включване от ЦИК за резултатите от вота.
• Темата на деня: Избори 2023 – анализи и експертни мнения след първите резултати от вота на 2-ри април. Следизборна аритметика, прогнози и анализи от социолог от "Галъп Интернешънъл" и политолога Ивайло Динев.
• Разговорът: Избори през калейдоскопа на изкуството – гледната точка на композитора Румен Бояджиев-син за случващото се по света и у нас, политическите кризи и културните стратегии, които винаги остават на заден план.
• Времето на редактора: Следизборни размисли на един от "обикновените" българи, които имаха избор да дадат или да не дадат гласа си. Гледната точка на врачанина Боян Боянов към надеждите ни за промяна и на какво се надяваме, ако не сме готови и не искаме да променяме себе си.
• Поколението Z Подкаст: Заплахата от опасните отпадъци. Автор: Таня Балабанова-Жекова
• Terra Култура
- Кръгла маса "Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество".
- Културен код
- След изборите: Културата като място и проекции в политическите програми – какво показва общественият диалог и как ще продължи?
С участието на: Диана Андреева-Попйорданова от Обсерваторията за икономика и култура и журналистката Милена Димитрова, председател на Обществения съвет на БНР.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• "Petite Fleur" на вокалистката и авторка Сирил Еме.
• Нови записи на Робин Маккел, Гретчен Парлато, Катрин Ръсел, Самара Джой и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• Анонс към срещата с поезията на американската поетеса Луиз Глик (Нобелова награда за литература през 2020) през книгата на български език, съдържащата стихосбирките -Триумфът на Ахил. Дивият Ирис. "Медоулендс".
• "Макс и Мориц" от Вилхелм Буш - ново издание с нов превод на Любомир Илиев на легендарната детска книга – разговор с преводача.
• Нова поетична книга на Яна Монева – "Всички опити да се извиним".
• Репортаж от представянето на новия роман на Емилия Дворянова "Свидетели на небеса" – с участието на проф. Миглена Николчина.
• Репортаж от връчването на награда за поезия на името на Константин Павлов в СГХГ.
• Юлиян Табаков с експозиция в галерия "Райко Алексиев", съдържаща новите творби на художника от цикъла "Genesis" и пространствената инсталация "Хоризонт".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Видни български инструменталисти изпълняват творби от епохата на Виенската класика. В програмата: Владимир Аврамов (цигулка) и Лили Атанасова (пиано) със Соната за цигулка и пиано оп.47 № 9 "Кройцерова" от Лудвиг ван Бетовен, запис от 1961. Квартет "Тилев" със Струнен квартет в ре минор KV421 от Волфганг Амадеус Моцарт, запис от 1976.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Разкази в сегашно време
Какво и как разказваме на децата си за случващото се днес – за бомбените заплахи и за истинските терористични актове; за войната, за мира и за взаимопомощта; как ги предпазваме от стреса – разговор с Пламена Николова, директор "Политики за децата" към Национална мрежа за децата (НМД).
Наградата "Златна ябълка", която се присъжда от НМД за принос към благосъстоянието на децата и семейства у нас с нови категории и променен регламент. За новостите при номинациите и журирането разказва Антоанета Баева – мениджър Социални медии и комуникации в НМД
• "От нас зависи" – как млади хора от едноименната фондация се събират и работят за каузата да помагат на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, както и на бежанци от войната в Украйна.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Василена Мирчева
По следите на дима: Историята на България, разказана през тютюна, 1 епизод
Тютюнът е суровина, стока, растение, отрова. Наричан "златото на България", той играе ключова роля в историята ни. Тютюнът и розовото масло са основните експортни продукти на България, благодарение на тях страната става част от международния търговски обмен.
Разкъсана между икономическата полза и политическата зависимост, историята на тютюна е ценен свидетел на превратностите на 20 в.
Събеседници: Борис Стоянов, гл. ас. катедра Съвременна и нова история, Стефан Дечев, който представя книгата на американската изследователка Мери Нюбъргър "Балкански дим".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Езикът на предизборната кампания и отсъстващите ярки послания – коментар на проф. Андреана Ефтимова и доц. Владислав Миланов, преподаватели в СУ "Св. Климент Охридски".
• Моята история, моята тема: Какви са елементите на добрата политическа реч - проф. Иванка Мавродиева, преподавател по реторика

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Янка Лилова дава подробности за XXII Общински пролетен празник "От Цветница до Гергьовден".
• Стефан Печикамъков разказва за II Национален фолклорен фестивал "Потомци".
• Милена Андреева отправя покана за концерта на вокален ансамбъл "Елбетица" – "Цветно".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Даниела Найденова
Концерт от програмата на фестивала BBC Proms в Лондон, състоял се на 29 август 2022 г. в Роял Албърт Хол. Участват Рейчъл Редмънд – сопран, Мери Бевън - сопран, Йестин Дейвис – контратенор, Гай Кътинг – тенор, Матю Брук – бас, Хорът от епохата на Просвещението и Оркестърът от епохата на Просвещението с диригент Джон Бът. В програмата: Й. С. Бах – Меса в си минор, BWV 232.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Яна Пункина
• СветославТодоров от Indioteque за концерта на The Soft Moon, Vague Voices и Trace Amount организиран съвместно с "Аларма Пънк Джаз".
• Интервю със Луис Васкез.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Бъди Гай & Сами Дейвис JR
Обсипван с почести и награди през 90-те години, Бъди Гай трябва да чака повече от 30 години за да бъде признат като блусар в родината му. От колегите си музиканти той е ценен като голям професионалист и често е канен да свири на техни записи. Китаристът от Луизина получава много по-голямо внимание в Европа и то благодарение на шанса, да открива концертите на Ролинг Стоунс на старият континент през 1970 г.
Сами Дейвис джуниър е един изключително талантлив афроамерикански певец, барабанист и танцьор. Свири още на тропмет, пиано, вибрафон, бас, пише и музика. Той е изключително колоритен на сцената и умее да впечатлява публиката и критаката с поведение и талант. Сами Дейвис джуниър е една от легендите в мюзикълите на Бродуей, в кинолентите на Холивуд. Пее блус, суинг и балади.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 5 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 46 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Ивана Мурджева Младият режисьор документалист Светослав Драганов за всичко в живота, което рано или късно попада в документалното кино, за всичко, което никога не попада, и за първия му игрален..

публикувано на 04.06.23 в 08:40

Неделя, 4 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Лични разговори" от Ингмар Бергман – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Илия Димитров, Атанас Вълчев, Борис..

публикувано на 03.06.23 в 08:35

Събота, 3 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Гости: Група "Еридан" представят третия си студиен албум "The Evil's gone", чиято официална премиера е на 9 юни. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Албена..

публикувано на 02.06.23 в 15:52

Петък, 2 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 45 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова • Тихият убиец Кой е тихият убиец на нашето тяло и как да спрем хроничните възпаления в него! Как да използваме храната и водата като лечители, а не вредители и какви методи да..

публикувано на 01.06.23 в 14:45

Четвъртък, 1 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 44 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Джаз плюс водещ: Людмил Фотев Темата "Звънтящи екстравагантности" е взаимствана от последния проект на саксофониста и кларинетист Джанлуиджи Тровези и концертмайстора Стефано Монтанари върху творби на..

публикувано на 31.05.23 в 08:35