Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Клонинг на Венеция – на остров Перлата в Катар

Снимка: Магдалена Гигова

Когато им липсва нещо, катарците викат някой да им го построи. Затова в залива са издигнали изкуствения остров Перла. Той си има три пристана за над 700 яхти, скъпи хотели и още по-скъпи къщи Някои от най-богатите обитатели на земята бяха придобили собственост тук още преди началото на строежа. Местните не са срещнали пречки със създаването на късчето земя с площ 400 хектара – с пясък и камъни разполагат в изобилие. Наистина, размахът в Доха личи и по изкуствения остров на стойност 2.5 млрд. долара. Строителството на сградите върху него вдига мизата до 15 милиарда!


Перлата на Персийския залив е с формата на бисерно колие с диаманти – 7600 жилища за 30 000 обитатели плюс още десет хиляди в близо 500 градски къщи и вили. The Pearl-Qatar също така е дом на 5-звезден кино комплекс предлагащ неописуемо филмово изживяване, включващ и център за забавления както за деца, така и за възрастни, молове и хотели. Жителите на Перлата имат много възможности да опитат насладите на острова като безплатно возене с лимузини и водни таксита.

Островът Перлата условно е разделен на няколко тематични района, всеки със собствен облик. В единия са тераси с луксозни жилища, в другия – верига от най-високите в Катар постройки, заобикалящи разкошното пристанище, в третия – малки вили в полинезийски стил около брега на "девствена лагуна", в четвъртия - къщи с мавритански "напеви".


Чрез Перлата Доха придобива репутацията на града с най-дългата луксозна настилка в света. В района "La Croisette" (Същото име като крайбрежната алея на Кан във Франция), се намират най-добрите хотели и бутици със зашеметяващи цени. В центъра на острова се отваря кръговата лагуна Порто Саудита и нейното пристанище с капацитет за 750 лодки. Има дори реплика на Венецианския мост Риалто.

Облакътяваме се на парапетите му. Като едното нищо може отнякъде да изпълзи и гондолиер, който да запее "О, соле мио!". Между другото, в близост се е ширнал цял венециански квартал с типичните за дожите жилища, които се издигат около катарското Канале Гранде. От партерните им етажи надничат безброй кафенета, магазини и ресторанти с елегантни тераси, потънали в зеленина. Изобщо, както пишат създателите на острова: "Искахме да пресъздадем най-доброто от Средиземноморието и някои други красиви кътчета от планетата."


Вярно че на катарците не им липсват средства, но как владетелят си позволява тези харчове? Оказа, че шейх Хамад бин Халифа ал Тани е наредил всички находища на нефт и природен газ да се обслужват само от местни компании, без да се дават на концесии. Печалбите се разпределят вътре в държавата, като голяма част от тях се реинвестират в строителството. В Катар няма данъци. Няма и престъпност. Твърди се, че е втората държава след Сингапур с минимален криминален контингент.

Между другото, от острова се стига до сушата по 20-километрово шосе, минаващо покрай девет частни островчета, собственост на най-богатите обитатели на Перлата. Всеки от тях носи името на най-скъпите бисери в света. Пътят води право на летище Хамад – също чудо на инженерната мисъл, но за него ще ви разкажа друг път.

Снимки: Магдалена Гигова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за..

публикувано на 03.06.23 в 10:45
Даян Шаер

Когато вдъхновението и приключенията вървят ръка за ръка

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер разказва за своите корени, ценности и любими дестинации. Онези, които я вдъхновяват да пише и да изследва човешките съдби. Даян Шаер за човечността Разказва и за приликите между двете култури – България и Сирия, които ги правят толкова близки и, по своему, красиви.

публикувано на 01.06.23 в 12:25

Прокудените българи: Стефан Груев

В годините на тоталитарна България по време на комунистическото управление от страната бяха прокудени хиляди българи, които – вместо да вложат сили в строителството на социалистическа държава, намериха пристан и поприще далеко от родината. Един от тях е Стефан Груев, известният журналист от "Пари мач", сред най-прочутите българи в годините след..

публикувано на 01.06.23 в 10:10

Постановление № 103 на министерския съвет – 30 годни по-късно

На 31 май 1993 г. българското правителство приема "Постановление за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина", известно като 103-то постановление на МС. За повечето от нас това не говори много, но за десетки хиляди наши сънародници извън границите ни и за техните семейства то е онази магическа формула, която им позволява да..

публикувано на 01.06.23 в 09:05

Уговорете си среща с науката

На 3 юни София Тех парк отново става платформа за вълнуваща среща с науката на летния форум на Рацио. Тази година свързващата нишка между отделните презентации е живата материя – от гените, които програмират вида и донякъде поведението ни до връзката ни с всички други живи организми на света. Дървото на живота, но не като метафора, или поне..

публикувано на 31.05.23 в 18:45