Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Армения посрещат Мисис Европа като коронована особа

Пловдивчанката Манита Вартан гостува в "Покана за пътуване" броени дни след като спечели за България короната на Мисис Европа през ноември миналата година. Тогава тя разкри интересни подробности за конкурса, който се проведе в Истанбул, за отношенията между 35-те претендентки, за благотворителните инициативи.

В интервюто Манита спомена, че макар съпругът ѝ да е от Армения, тя все още не е посетила родината му. Е, вече има какво да разказва и от тази древна земя.

Мисис Европа произлиза от богат аристократичен род, живял на бреговете на Бяло море – Текирдаг и Малгара, който намира спасение в България след събитията в Турция през 1915 г. В Армения Манита кацна с дъщеря си, която е на седем години и е ученичка в Национално училище по музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" със специалност "пиано". Въпреки крехката си възраст певицата Елизабет Армен е носителка на 65 награди от международни и национални конкурси. Тя се завърна с приз и от Ереван. Запитах Манита Вартан как са я посрещнали в Армения. "Като коронована особа", отговори ми тя с чувство за хумор и нотка на гордост.


Моята гостенка е потомка на учители. Тя е четвърто поколение от заселили се в Пловдив арменци, избягали от геноцида в Турция. Прадядо ѝ е един от оцелелите, които пристигат на Яворовата гара в Чирпан, когато великият поет създава стихотворението "Арменци". Предтечата бил слухар-музикант и е пеел древни източни песни, пропити с емоция, скръб, история и много мелодика. Сигурно на него се е метнала дъщерята на Манита – Елизабет Армен, която се върна с гран при от Ереван. На конкурса там тя изпълни "Жако", песента, с която певицата Ладанива представи родината си на Евровизия.


Мисис Европа, която неотдавна обиколи цяла Армения, в края на миналата година издаде готварска книга с фамилни рецепти, които е научила от баба си Манник, на която е кръстена. Запитах я дали е опитала, научила и записала нови гозби в прародината си. Не само си е водила бележки, ами и за края на годината замисля нова книга.

Г-жа Вартан е бакалавър по Българска филология и магистър по Психология на управлението. Говори пет езика арменски, английски, испански, руски и турски. Освен кулинарията, голяма страст са ѝ пътешествията и тя има огромна колекция с магнити от цял свят.


Дамата, която е носителка и на титлата Мисис България Интернешънъл, ни разказва за пътуването си из Армения. Прочетох, че арменският език условно се дели на два диалекта – източен и западен. Някои лингвисти дори ги разглеждат като два отделни езика, защото между тях има големи разлики. Азбуката им е обща, но произношението на някои звукове е различно. Затова нашите арменци понякога трудно се разбират със събратята си. Манита обаче се е справила без проблем, защото най-добрата ѝ приятелка в детството е преселило се от Армения момиче.

Снимки: личен архив на Манита Вартан
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росена Добрева и Цвета Николова

Росена Добрева: Добрите и смели хора не бива да бъдат забравяни

Тя е 16 годишно момиче и наесен ще бъде в 10 клас. Родена е и живее в гр. Стралджа – градче близо до Ямбол. Като повечето млади хора, родени в малък град, тя е притеснителна и с неоснователно ниско самочувствие, което, надявам се, скоро ще преодолее. Обича да пише и се интересува от съвременна българска литература. На тазгодишния – 11 пореден,..

публикувано на 19.07.24 в 10:38

Когато адреналинът те кара да се чувстваш жив

Павлин Митев е незрящ приключенец, който обича да си поставя високи цели. Активното спортуване е неизменна част от неговия живот. Планинското катерене и тандемното колоездене му доставят истинско удоволствие. Изминавал е определени маршрути на Витоша единствено със своето куче водач. Затова и се шегува, казвайки през усмивка, че тази планина може да..

публикувано на 19.07.24 в 08:05
Орхидея бръмбарче или пчелица (снимка: Джули Костова, група

Орхидеите в България: Епизод 3 – Размножаване и еволюция

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 18.07.24 в 11:13

Кръстоносните походи – реалност и митове

Няколко века продължават опитите на западното рицарство да освободи Божи гроб. Това е продължителна тема за летописци и странстващи певци, за историци, писатели, кинематографисти и философи. Истината е, че романтиката в този разказ е примесена с истории на стряскащи зверства и жестокости. Част от походите минават през българска територия – тук са..

публикувано на 18.07.24 в 09:32

Михас, където няма други таксита освен магарета

Нямаше да знам, че градчето Михас пуебло изобщо съществува, ако нашият гид в Испания не беше настоял непременно да го видим. Не стана нужда да ме убеждава. И без това бях омагьосана от белите "букети", които избухваха внезапно на фона на зелените андалусийски планини Кордилерас Бeтикас, докато пътувахме.  Разказаха ни, че в тези труднодостъпни..

публикувано на 17.07.24 в 16:20