Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За библиотеката в културния център "Ататюрк", която служи за вдъхновение

Библиотеката в културния център „Ататюрк“ в Истанбул
Снимка: Оля Стоянова

"Това е едно специално място в културния център "Ататюрк". Това е градска библиотека, намираща се буквално в сърцето на Галата, на емблематичния площад "Таксим" в Истанбул", казва Гьокча Абъту от Агенцията на насърчаване и развитие на туризма в Република Турция, докато показва модерната библиотека, част от новия културен център "Ататюрк".

Центърът носи името на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и е изграден на мястото на стара сграда, която е изцяло реконструирана за близо две години и половина. Културният център отвори официално врати през октомври 2021 г. и интересното е, че архитектурният проект е дело на Мурат Табанлъоглу, син на архитекта Хаяти Табанлъоглу, създал архитектурния план на предишната сграда.

В комплекса е разположена огромна оперна зала с капацитет да  посрещне над 2 хиляди зрители.
"Това е библиотеката на културния център "Ататюрк" и на тези три етажа всъщност са разположени две библиотеки – едната е Библиотеката на творческите индустрии, а долу е разположена библиотеката на културния център "Ататюрк", специализирана предимно в дизайн, мода, изкуство, архитектура", обяснява Гьокча Абъту.

В комплекса е разположена огромна оперна зала с капацитет да посрещне над 2 хиляди зрители. Залата е оформена отвън като сфера, облицована с 15 000 специални ръчно изработени червени керамични плочки, произведени във фабриките на Чанаккале, където имат традиции в производството на керамични изделия.

В културния център също има място за кино, театрална сцена, художествена галерия, детски арт център, музикална платформа, репетиционни зони, учебни стаи за солисти и оркестри, работилници, магазин и многофункционална зала, кафене и кафе-книжарница. В центъра се помещават също Истанбулската държавна опера и балет, Истанбулския държавен театър, Истанбулския симфоничен оркестър и Държавния турски музикален ансамбъл в Истанбул.

В библиотеката наистина е създадена модерна и топла среда, с акцент както върху новите схващания за експониране на книги
Библиотеката обаче, както казва Гьокча Абъту, заслужава специално внимание. Специализирана е и съдържа най-актуалната и изчерпателна колекция от издания в различни области на изкуството. "Фокусирана е главно върху изкуство, дизайн, архитектура, пътешествия. Това е библиотека, която не толкова е посветена на академичното знание, колкото да дойдете тук и да намерите вдъхновение", казва Гьокча Абъту.

В каталога на библиотеката могат да се открият издания, посветени също така на мода, фотография, живопис, скулптура и кино. Библиотеката на творческите индустрии разполага с фонд от над 20 000 книги, като една голяма част от тях са на английски език. Посетителите са предимно ученици, студенти, млади изследователи, които извършват научна работа, въпреки че библиотеката е отворена за всички и няма такса.

"Винаги съм мислила, че това е перфектното място да избягаш от суматохата на площад "Таксим", защото това е най-шумното място в Истанбул, и така вие можете да избягате от блъсканицата на площада, да дойдете тук, да си починете, да ползвате интернет. И дори да избягате от своята приятелка или съпруг и да се насладите на приятната атмосфера", разказва Гьокча Абъту. 

Концертната зала е оформена отвън като сфера, облицована с 15 000 ръчно изработени червени керамични плочки.
В библиотеката наистина е създадена модерна и топла среда, с акцент както върху новите схващания за експониране на книги, така и върху акустичния и светлинен комфорт. Което означава, че освен всичко друго, библиотеката е най-тихото място в района, изолирана от абсолютно всеки шум отвън. Тя е облицована с дърво, за да се доближи до традиционното разбиране за класическа библиотека. Отворена е шест дни в седмицата от 10 до 17 часа, като понеделник е почивен ден.

"Хората идват тук да учат, но главно търсят вдъхновение. И това е едно от най-популярните места в последно време за Инстаграм инфлуенсърите", казва Гьокча, която повтаря, че за нея това място също е специално.

Културният център "Ататюрк" в Истанбул днес е част от културния проект "Бейолу", създаден от Министерството на културата и туризма и част от ежегодния фестивал "Beyoğlu Cultural Road".


Фотографии: Оля Стоянова

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка на Евгени Димитров: Джаз по Витошка (1992)

Духът на софийските улици във фотографска изложба на Евгени Димитров

Фотографът Евгени Димитров представя свои творби в изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те". В нея той включва 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Подборът им е почти естествен и включва първите улични музиканти, прославящи България и до днес, смелите копки към прогреса, зараждащите се субкултури,..

публикувано на 09.07.24 в 16:55

Пътищата на Вера Немирова към Рихард Вагнер

Вера Немирова, едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа, постоянен гост-режисьор на Държавната опера във Варна, представя днес, 9 юли,  в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.  Нейното пристрастие към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя..

публикувано на 09.07.24 в 16:16

Народният театър "Иван Вазов" с изложба и постановка за 174 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Народният театър, който носи името на писателя, отбелязва годишнината с изложба и постановка.  Драматургът на театъра поетесата Мирела Иванова е организатор на експозицията "Иван Вазов и Народният театър", която се открива днес, 9 юли, в..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

"Рождественски камбани" на д-р Стефан Мачев

Стефан Мачев е лекар, завършил медицина в Хумболдовия университет в Берлин, където защитава докторат в Института по съдебна медицина с отличие.  Завръща се в родината и работи в Националната кардиологична болница, като има признати специалности по ангиология, вътрешни болести и образна диагностика.  Пише стихове от младежката си възраст, като е..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Какво представя проектът "Дипломантите"?

Дипломирането, момент, който всички студенти очакват с нетърпение, но когато всъщност настъпи момента идва място на една носталгия за отминалите години и един страх какво следва след това. За втора поредна година проектът на Националната художествена академия "Дипломантите" дава възможност на завършилите студенти от всички специалности да представят..

публикувано на 09.07.24 в 14:51