Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анджела Георгиу се завръща в Метрополитън с Тоска

6
Анджела Георгиу в ролята на Тоска
Снимка: Ken Howard / Met Opera

Сезонът 2022-2023 на съботните директни радиоматинета на "Метрополитън опера" продължава със спектакъл на музикалната драма "Тоска" на Джакомо Пучини. Прочутото сопрано Анджела Георгиу се завръща на сцената в Ню Йорк, за да се превъплъти в главната роля на певицата Флория Тоска. Към Георгиу се присъединяват тенорът Матю Поленцани, който дебютира в "Метрополитън" този сезон като любимия на Тоска, идеалистичния художник Марио Каварадоси, и баритонът Желко Лучич, който се превъплъщава в ролята на барон Скарпия, злокобния шеф на полицията, който иска да има Тоска само за себе си. Доминго Хиндоян дирижира пищните мелодии на Пучини в тази незабравима драма.


Мелодрамата на Пучини вълнува публиката повече от век след първото ѝ изпълнение в Рим през 1900 г. Критиците от своя страна смятат "Тоска" за творба с доста суров сюжет, директност и интензивност на музиката, както и драматични възможности и предизвикателства за изпълнителите в главните роли. Именно тези аспекти превръщат операта в едно от малкото емблематични произведения, присъстващи в обществото като образ и представа за оперното изкуство.


Популярността на "Тоска" е подсилена от превъзходния и вълнуващ драматичен размах, гъвкавата партитура с много мелодичност и театрална проницателност и не на последно място образът на главната героиня – роля изграждаща кариера на безброй оперни прими по света.


Изпълнителски състав:
• Флория Тоска, известна певица – Анджела Георгиу (сопран)
• Марио Каварадоси, художник – Матю Поленцани (тенор)
• Барон Скарпия, шеф на полицията – Желко Лучич (баритон)
• Клисар – Патрик Карфизи (баритон)
• Сполета, полицейски агент – Брентън Райън (тенор)
• Шароне, офицер – Кристофър Джоб (бас)
• Анджелоти, бивш консул – Кевин Шорт (бас)
• Тъмничар – Пол Корона (бас)
Хор и оркестър на Метрополитън опера
Диригент – Доминго Хиндоян

Снимки: Метрополитън опера
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Полифоничното сътворение по време на фестивала Laus Polyphoniae

В предаването "Музика хисторика" ви пренасяме на фестивала за ранна музика Laus Polyphoniae в Антверпен , който тази година се състоя между 23 август и 1 септември. Както винаги сред участниците бяха едни от най-известните вокални и инструментални състави, изпълняващи музика от Средновековието, Ренесанса и Барока, в това число Cappella..

публикувано на 23.09.24 в 09:15
Ангел Антонов

Нова монография, посветена на Райна Кабаиванска, я определя като "Весталка на операта"

Предаването "Неделен следобед" чества Деня на българската независимост с почит към един от най-независимите и достойни хора на изкуството, родени в България. Празничното издание на 22 септември от 14 часа е изцяло посветено на легендарната, прочута в целия свят българска певица, на чаровната и харизматична жена, на недостижимата актриса, отдаден..

публикувано на 22.09.24 в 08:11

Карл Бьом: Дали чувам музиката? Та тя извира от мен…

На 28 август музикалният свят отбеляза 130 години от рождението на Карл Бьом – един от колосите на диригентското поприще на ХХ век. "Патриарх на хармонията" го наричаха, а съвременниците му шеговито, но и със страхопочитание произнасяха: "Да отдадем дължимото на Бьом Австрийски!" Самият маестро пък бе съвсем лаконичен: "От мига, в който проговорих,..

публикувано на 21.09.24 в 08:10
Игор Марковски

Пеещи артисти с трето издание в НДК

"...Готова е! Готова е песента "Човекът на върха"! Смесена, мастерирана... Премиерата ѝ беше по БНР, в предаването "Артефир"... А на живо, пред публика – ще бъде на концерта "Пеещи артисти 3везди" само след седмица в Зала 1 на НДК. Съвсем скоро предстои снимането и на клип... Трета поредна песен, след "Българският тъпан" и "Рядък екземпляр", в тандем..

публикувано на 19.09.24 в 17:35
Симфоничен оркестър на БНР

Празничен концерт по повод Деня на независимостта на България

На 18 септември в навечерието на една от най-важните дати от съвременната българската история – Деня на независимостта, ще излъчим директно от сцената на Националната опера и балет празничния концерт, организиран от БНР и "Реформ юнион клуб" . Участват Симфоничният оркестър на БНР и главният диригент Константин Илиевски, Детският хор на БНР с..

публикувано на 18.09.24 в 08:48