Пещерата Бисерна край Шумен отваря врати за посетители на 10 април 2023 г. Природната забележителност може да се види два пъти годишно – през пролетта и през есента, за по около два месеца преди настъпи периода на зимуване на прилепите. Ограниченията са заради колониите от 14 вида прилепи, които живеят тук.
Из залите на пещерата ни повежда Ирина Павлова, главен експерт връзки с обществеността на Природен парк "Шуменско плато".
Бисерна е на 3 500 000 години, а туристическата разходка е около 800 метра и то само в едната посока . Пещерата е едно от най-големите в България. Природата е изваяла от карста и водата чудни сталактити, сталакмити и сталактони с форми на завеса, кораб, ботаническа градина.
"Първите сведения за тази пещера са от 1868 г., когато френският географ Жан-Дени Барбие дю Бокаж е писал, че съществува местното плато. През 1968 г. са направени пълни проучвания на пещерата от спелиоклубовете в София и Шумен и тя е картирана до някъде“, казва Ирина Павлова.
Тя долълва, че окончателното картиране е направено през 2003 г. и тогава е установено, че тя е дълга 2716 метра.
Пещерата Бисерна се намира западно от Шумен на 404 метра надморска височина. Температурата в нея е 11 градуса, а влажността е 100%.
"Много от туристите идват неподготвени при нас. Може би не са наясно, че в пещерата се влиза с топла дреха, тъй като температурата е около 10 градуса. Също така има пещерни води, които текат по алеите и туристите, трябва да са с подходящи обувки“, посочва Ирина Павлова.
Влизането в пещерата ще става само в делнични дни с предварително записване на телефон 054/800 765 в Дирекцията на Природен парк "Шуменско плато“. Има изисквания за числеността на групите – минималния брой посетители е 8 души, а максималният – 12.
Чуйте повече в звуковия файл.
Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..
Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..
От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай..
В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска. Съветът на..
Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от инициативи, както и ангажиментът за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия , ще..
За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието..
Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ..
Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg