Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцеслав Николов – музикантът-мислител

Снимка: личен архив

Проф. Венцеслав Николов е един от онези съвременни творци, за които с пълно основание може да се каже, че притежават поливалентен талант и усет към изкуството. Той е активно концертиращ артист-виолончелист, диригент, педагог, писател, поет и белетрист. Изнесъл е над 1000 концерта като солов и камерен изпълнител по целия свят – от най-западните ширини на Северна и Южна Америка до далекоизточния азиатски регион и има реализирани над 200 звукозаписа за различни компании. Като педагог той е сред любимите професори по камерна музика в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София, а също така е и основател на лятната академия на остров Фьор в Северно море. Ръководител е на семинари и майсторски класове в България, Европа и Съединените щати. Сред именитите музиканти, с които той си сътрудничи, са имена като цигуларите Сашко Гаврилов, Георги Бадев, Минчо Минчев, Веселин Парашкевов и пианистите Бруно Канино, Николай Евров, Снежина Гълъбова, Радослав Николов и Ружка Чаракчиева, с която получава наградата "Кристална лира" в раздела "Камерна формация" за юбилейния им концерт на 19 април 2008 г. под наслов "50 години на сцената" в залата на Национално музикално училище "Любомир Пипков".

От 1983 година проф. Венцеслав Николов се налага и като диригент със създадения от него "Колегиум Музикум", както и с различни симфонични и камерни оркестри в България и в чужбина. Изявява се на фестивалите във Витен, Улм, "Мартенски музикални дни" в Русе и др.

Получава заслужено признание от редица именити свои съвременници, като особено ценни сред тях са тези на двама от неговите учители: Мстислав Ростропович и Янош Щаркер.

"Венцеслав Николов живее на сцената в свой собствен музикален свят!"– отбелязва Мстислав Ростропович, а Янош Щаркер нарежда изкуството му като постижение, сред най-големите в съвремието ни.

Репертоарът на проф. Николов обхваща повече от 400 творби – от виолончеловите концерти до виртуозни миниатюри, от барока, класиката и романтизма до съвременността и новата българска музика, а много съвременни композитори са му посветили свои творби. Затова не е случайно, че доайенът на българската музика, композиторът Панчо Владигеров казва:

"Превъзходен артист и преди всичко проникновен музикант. Безупречен инструменталист, човек с голяма ерудиция. Неговата способност да изпълнява музика от всички стилове и епохи, в това число съвременни класици е достойна за истинско възхищение."

А композиторът Константин Илиев отбелязва:

"Венцеслав Николов принадлежи към онези изключителни музиканти, които съчетават виртуозността с откритата емоционалност, с богатото въображение. Неговото вдъхновено изкуство се нарежда сред постиженията на най-големите."

Венцеслав Николов се откроява и като писател-белетрист с точно око за детайлите от живота на музиканта. Пише разкази, импресии, приказки и легенди, пътеписи, автор е на 12 книги.

"Ние – казва проф. Николов – живеем някакъв живот, който се опитваме да го направим осезаем, да го пипнем… А всъщност ние сме нещо несигурно, ние непрекъснато се променяме… Опитвам се непрекъснато да разбера и да приема, че не съм нещо константно, което съществува, а нещо, което непрекъснато се променя и се движи. И когато това бъде разбрано, животът става по-интересен."

Друга широкообхватна тема, която вълнува творческото съзнание на проф. Венцеслав Николов е въпросът за същността на изкуството, какво е онова, което може да бъде определено като изкуство и мястото му в днешния ни живот. По този въпрос проф. Николов споделя:

За тези и още свои мисли, както и за някои от най-ярките моменти в жизнения и професионалния си път разказва самият проф. Венцеслав Николов в предаването "Студио музика" на програма "Христо Ботев" във вторник, 25 април, от 19.30 часа, в което ще звучат и негови изпълнения на образци от барока до съвременността.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05