Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академия "Синдео" – вдъхновение за учители с високи стандарти (видео)

| обновено на 27.04.23 в 09:05

“Синдео“ е приложна академия, която има за цел да направи своите учители едни от най-добрите в България, предлагайки редица курсове и цялостни образователни програми.

Техните усилия обединяват всички необходими умения за качествено и ефективно преподаване. На страницата си организаторите на инициативата обясняват, че се стремят да създадат желание за развитие и отговорност във всички хора, въвлечени в образованието, и го правят чрез практически събития за споделяне на добри примери и успешни практики.

Теодора Димитрова е един от основателите на академията. Тя е доктор по социално-икономическа география и учител по география и биология, магистър по "Културна и политическа география" и "Образователен мениджмънт", автор на учебни пособия и научни статии. Участва в някои от значимите за обществото проекти.

Теди споделя, че мисията, която я свърза с Ангел, другият основател на академията, е общото им желание да достигнат до всички ученици в България. Заедно решават, че това може да стане чрез връзка с техните  учители.

Тя счита, че е необходимо да се промени ролята на учителя в българското училище, като от  учителите трябва да се изисква да придобият множество нови педагогически и личностни качества.

“Смятаме, че всичко, което е научено от българския учител, трябва непременно да бъде приложено в час, а не да остане просто научено“, казва тя в “Нашият ден“.

Ангел Георгиев, другият основател на академията, има над 15 години опит като технически обучител и продуктов презентатор. Той провежда обучения в Европа, САЩ и Близкия изток. Ангел също е убеден в това:

“Вярваме, че всеки едни учител има желание и възможност да направи това. Не сме тук не за да им кажем, че не се справят добре, а по-скоро да им покажем нашата гледна точка“, казва Георгиев в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: Pixabay, sindeo.org
По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как София да се превърне от кафяв в зелен град?

Зелен град – една тема, която може да бъде мислена и обсъждана по много начини.  Как можем да променим навиците си, за да живеем по-екологично? Какви са градските зелени политики? Можем ли да заменим автомобилите си с велосипеди, подобно на Амстердам? Как София да се превърне от кафяв в зелен град? Драгомира Раева от екологичното сдружение "За земята",..

публикувано на 22.04.24 в 12:44

Пластмаси, текстил и депозитни системи – можем ли да опазим планетата?

В чест на Международния ден на Земята предаването "Нашият ден" покани Десислава Стоянова от сдружение "За Земята", за да сподели някои мисли относно важността на този празник и неговите цели. Тя ни напомни за историята на този ден, който е бил установен през 1970 г. в САЩ и Канада, а през 1990 г. е признат като международен. България, с..

обновено на 22.04.24 в 12:35

РИОСВ-Хасково с инициативата "Планета срещу пластмаса" за Деня на Земята

На 22 април, когато се отбелязва Международният ден на Земята, РИОСВ-Хасково обедини усилията си с различни организации за провеждането на поредица събития. Петя Дичева от РИОСВ разкри подробности за програмата. В самия ден на Земята – 22 април РИОСВ-Хасково, съвместно с Народно читалище "Марица - 2008" с. Райново, организира  почистване на..

обновено на 22.04.24 в 10:32
Виктор Топалов, Габриел и Светлин Тачеви (вляво) с резултатите от гласуването в СОС. Вдясно - Христо Проданов

40 години след подвига: В "Люлин 6" се появи улица "Инж. Христо Проданов"

Денят на 20-и април винаги ще остане един от тези, които носим в сърцата си като специални и вълнуващи. На този ден думите "Аз съм на върха, на върха съм – Христо" са прозвучали в съзнанието на всеки българин. През 1984 година, на 20 април, алпинистът Христо Проданов прави нещо, което остава в историята като символ на българската смелост – изкачва..

обновено на 22.04.24 в 10:04

Студентите от ЛТУ канят на Седмица на ландшафтната архитектура

От 2006 година април се отбелязва като световен месец на ландшафтната архитектура, а в София от 22 до 26 април студенти от 5 курс от Лесотехническия университет организират традиционната "Седмица на ландшафтната архитектура". От 2009 г. винаги през април бъдещите ландшафтни архитекти заедно със свои преподаватели и с представители на професията..

публикувано на 20.04.24 в 12:15