Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как захвърлен вестник вдъхнови ученик да създаде междуучилищна телевизия? (видео)

| обновено на 11.05.23 в 10:32

Междуучилищна телевизия, различна от традиционната медийна форма, едва ли е нещо, което се чува всеки ден. В град Сливница обаче такава се появи! 

В ефира на "Нашият ден" Александър Русков, шестокласник в Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий", разказа за своето участие в тази необичайна медийна форма.

За Александър телевизията е нещо, с което се занимава предимно извън училище. Той редовно посещава студиото и предварително подготвя материали, които желае да заснеме и излъчи в бъдеще. Както сподели в предаването, идеята за създаване на междуучилищна медия възникнала спонтанно. Александър винаги е бил изключително предприемчив и когато има някаква идея, той се впуска в реализацията ѝ

“Преди започването на втори клас, бях лятото да помагам с ремонта на училището. На стълбището намерих вестник “Училищни новини“. Тогава си помислих, че би било много добре и в нашето училище да има такъв вестник. След минути погледът ми се спря на телевизора в училището и тогава реших, че няма да е вестник, а телевизия. Имаше много препятствия докато се реализира идеята. Няколко пъти съм събирал различен екип“, разказва той.

Една от ключовите фигури, които му помагат да осъществи идеята, е г-жа Шуманова, учител от другото училище, което участва в проекта.  Тя се свърза с него и предлага подкрепа и помощ.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Александър Георгиев, ученик в XII клас на Професионалната гимназия по транспорт "Никола Вапцаров", играе основна роля в създаването и управлението на интернет страницата на телевизията. Той е човекът, който стои зад техническата страна на проекта и създава онлайн присъствие за инициативата. 

В ефира на "Нашият ден" Георгиев имаше възможността да сподели своите впечатления и опит от работата си с малкия Сашко и с междуучилищната телевизия.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наука за три минути: Вълнуващи срещи с българските учени на FameLab

Фондация "Красива наука" организира поредица от събития, вдъхновени от Европейската нощ на учените, които ще се проведат от 25 до 29 септември в партньорство с Министерството на образованието и науката, общини като София, Видин, Монтана и Бургас, както и с университети, научни институти, училища и неправителствени организации. Програмата..

публикувано на 26.09.24 в 12:58

Морето и околната среда: как защитаваме водите на България

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден", по повод Световния ден на морето, говорим за морската околна среда и бъдещето на човечеството. В разговора участва проф. д-р Мирослав Цветков, капитан първи ранг и началник на научната секция във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. "Световният ден на морето се..

обновено на 26.09.24 в 11:53

По дирите на сиренето

Български животновъди и майстори на сиренето, които преработват млякото си в собствени мандри, регистрирани по Наредба 26, се срещат за обмен със специалиста и технолог на сирене и млечни продукти Джанпаоло Гаярин в алпийската италианска община Трентино, където традициите в производството и многообразието от вкусове са запазени. За срещата, за..

публикувано на 26.09.24 в 10:44
Александър Димитров и водещия на предаването

От английски до унгарски: Пътешествието на един млад полиглот

На 26 септември Европа отбелязва Европейския ден на езиците – инициатива на Съвета на Европа, която има за цел да насърчи изучаването на чужди езици и да популяризира езиковото и културното многообразие на континента. В рамките на този специален ден, в предаването "Нашият ден" по БНР, гостува младият полиглот Александър Димитров , който сподели..

обновено на 26.09.24 в 10:31