Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор П. Тодоров

За заниманията с философия и книгите

"Хагабула" получи наградата за български роман на годината на Националния дарителски фонд "13 века България"

Снимка: БТА

Романът "Хагабула" на Тодор П. Тодоров получи Националната награда за български роман на годината на Националния дарителски фонд "13 века България".

"Изненадата идва от това, че той не се занимава с българския хронотоп, с темата за българското, която някак задължително трябва да присъства в българската литература. Стори ми се много смело решение от страна на журито да избере моя роман, който все пак се занимава с теми, които са свързани в исторически план с Ернан Кортес, ацтеките и онези времена. И в едно по-друго измерение третира и проблеми, които са с по-философско естество."

Това казва в интервю за БНР доц. д-р Тодор Тодоров, преподавател във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" в своето друго амплоа, това на писателя Тодор П. Тодоров.

Книгата може да се чете от широк спектър от хора, тъй като тя е книга с няколко пласта. Някои я възприемат като приключенски роман, а други – като някаква сюрреалистична в стила на магическия стила на магическия реализъм, който следва пътешествието на Ернан Кортес и неговата експедиция към планината на ацтеките. Разположен в междината на приключенското, философското и фантастичното, романът пита за краищата на света и историята, за разрива на човека с първичните сили на живота, за вечността на желанията и ролята на жените в един обречен свят, създаден от мъже.

"Романът е привидно историческо приключенски и всъщност разглежда и теми, които в голяма степен са актуални днес, които са свързани със съдбата на нашия западен свят и на другите светове извън него. С това, което се случва с природата и отношението към нея и въобще към тези първични енергии на живота, които сякаш сме забравили“, посочва доц. Тодоров.

Наградата

"Разбира се, едно е признанието на публиката, на читателите, на всички, които харесват книгата. Друго измерение има оценката на професионалното жури, които са академични хора, които се занимават с изследване, с познаване и разбиране на литературата. Така че това е изключително висока и скъпа за мен оценка", казва доц. Тодоров.

Аудио книгите

"Възможно е "Хагабула“ да зазвучи. Това предстои, възможно е да помислим за аудиокнига. Тъй като нараства за съжаление тази публика, която няма достатъчно време да чете. Много хора се обръщат към аудиокнигите", допълва писателят. 

Темите и абсурдите в живота

"Това е прозрение, че това,  което виждаме, не е съвсем истинско, че има един фарс. Има един фалш в тези неща. Може би това е спасително, защото човек не бива да се отнася прекалено сериозно към всичко. Трябва да си даваме сметка, че нещата са условни", казва още доц. Тодоров.

Той допълва, че не бива да ставаме лесна плячка на злободневни интриги. Забравихме, че светът е доста по-сложен, от колкото ни изглежда. Няма нищо лошо да живеем с някакви утопии, но нашето поколение живее във време, когато те са развенчани и ние сме загубили наивността, която са имали предишните поколения.

Посланието 

"Да се радваме на това, което имаме. На живота, който е нещо много странно и най-абсурдното нещо. Но в същото време той е най-чудното, най-фантастичното, той е като някакъв сън. Нещо, за което ние не си даваме сметка, тъй като във всекидневието изгубваме това усещане за чудо", споделя доц. Тодоров.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23