Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тодоров: За носталгията към един забравен, но невъзможен живот

Когато историите рязко започват да се разминават в книгата "Хагабула"

"Хагабула" е роман, който следва пътешествието на Ернан Кортес и неговата експедиция към планината на ацтеките в Мексико. Авторът Тодор П. Тодоров определя  в "Артефир" своя роман като мултижанров.

"В него се пресича авантюрна нишка. Той може да се чете като приключенски, но същото време в него има и фантастични елементи, има и някакво философско измерение. В книгата има и фикционална география. Места, които не трябва да са точно там. Има исторически събития, които тръгват в друга посока, спрямо историята, която познаваме", посочва авторът.

В книгата всеки от героите разказва историята на другите герои. Непрекъснато се случва всеки сам да чуе своята история, вече променена точно както легендите за Новия свят са достигали до Стария с фантастични добавки. Всеки от героите има своята собствена истина, която не отговаря съвсем на истината на другите. При всеки от тях тази собствена истина понякога се оказва тяхната причина те да воюват. Романът задава въпроси за вечността на желанията и ролята на жените в един обречен свят, създаден от мъже. 


"Животът действително е фантастичен, действително е вълшебен и има нещо чудно в него. Но тези хора – експедицията на Кортес ние западните хора сме забравили това, забравили сме това измерение на живота. Имаме носталгия към един забравен, но невъзможен живот", допълва Тодор П. Тодоров.

Целия разговор на Тодор П. Тодоров можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: ИК "Жанет 45"
По публикацията работи: Наталия Маева
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мориел Георгиева, Елина Кешишева, Велин Манов и Нора Христова

Силата на жените чрез изкуството в изложбата "Контакт" на Елина Кешишева

Изложбата "Контакт" в галерия One на световно известния фотограф Елина Кешишева е вдъхновена и посветена на жени, преживели насилие. Заедно с фондация "Импрув" те призовават за промяна чрез свързване със света на другите. Кешишева представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от..

публикувано на 02.07.24 в 17:15

Завръщане – фотографска изложба на Силвио Томов

Силвио Томов споделя, че: "Темата за завръщането може да се разглежда от много аспекти. Основният от тях е, че фотографията ни помага да (съ)преживеем отново и отново определена емоция, настроение или миг. Образите, това са тези късчета спомени, които остават завинаги запечатани в съзнанието ни. Според големия режисьор Андрей Тарковски детството на..

публикувано на 02.07.24 в 16:25

Петя Кокудева: Срещите с хора по света са като терапия

"Патагонци, тролове и още мои роднини" е най-новия пътепис на детската писателка и поетеса Петя Кокудева. Той ни отвежда до 24 различни места по света, под формата на кратки разкази, щрихи, срещи или наблюдения за човешката природа и силата на културните различия. "Стори ми се честно още в увода да призная, че винаги има трудности и..

публикувано на 02.07.24 в 11:15

Отвореното поле за културен обмен между Централна и Източна Европа и Китай

За пътя към сътрудничеството в областта на креативните и творчески индустрии между Източна и Централна Европа и Китайската народна република – разговор с Юлия Томова и Влад Гицоайка . Повод за срещата в студиото на "Нашият ден" е проведеният Пети форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа . Юлия..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Лятото на "Тротоара 2020": Музика, култура и TRAP Fest Open Air 2024

С настъпването на лятото читалище "Тротоара 2020" представя своята вълнуваща лятна програма, в която ключово събитие е TRAP Fest Open Air 2024. Председателят на читалището Деян Янков разказва повече за инициативата. Всички събития са с "вход свободен" и предоставят уникална възможност за младежите да бъдат активна част от организацията, публиката и..

обновено на 02.07.24 в 10:08