Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 13 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световни рок сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – "Рок след полунощ"
водещ: Албена Велева
Разказвачи на приказки
В две последователни съботи "Ванден плас" ни запознават с хрониките на безсмъртните от долният свят – "Chronicles of the Immortals: Netherworld (Path One)".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Елена Динева, Антон Даскалов, Величка Златева Марин Иванов, Атанас Вълчев и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Горски извор, община Димитровград.
Разкази на самодейците от фолклорната група към читалището и членове на пенсионерския клуб за историята и настоящето на селото, за жителите му и поминъка, за читалището и дейностите му, за младите хора и песните.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Златната ябълка: втори епизод за месец май;
• История на изкуството за деца: разказваме за художника Франц Стампарт.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"...Сигурно са полудели?" – за хората и боговете говорим заедно с д-р Фани Цуракова, психиатър в болница "Царица Йоанна" – ИСУЛ. Акценти: най-честите психиатрични болести, отключващи агресия – БАР, неврози и шизофрения. Семейство, училище, общество – къде се формират чертите на характера и комплексите? Какво се случва? – опитът на германските и българските съдебни психиатри в борбата с насилието, масовите убийства и войната по пътищата...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семеен маршрут: поемаме на пътешествие из чудната, зелена Странджа и село Варвара, за да се слеем с 16-ия Фестивал на зелениката.
• Отскачаме и до пернишкото село Мещица, да поканим семействата на 14-ия детски национален фолклорен конкурс "Дай, бабо, огънче!"
• Семейна библиотека: ще се включим в подготовката на нестандартната и интерактивна премиера на книгата "Още един ден в музея" в Докторската градина в столицата.
• Младата майка: Красимира Хаджииванова от платформата "Майко мила" представя форума "(Почти) всичко за родителството", който се провежда този уикенд в НДК.
• От другата страна: гостува един от лекторите на форума – Елена Чапалова, сертифициран консултант по детски сън, за да разберем колко и как трябва да спят нашите деца в различните етапи на техния растеж.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гости са певицата Диана Дафова и нейната дъщеря – художничката Лили Сотирова.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
• Малки истории за големи музиканти - спомен за "легендата" Енрико Карузо;
• Специален гост на предаването: Станислав Почекански, председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Зорница Гъркова
Познатият непознат Х. Ф. Лъвкрафт
"Сънища във вещерската къща" е първата книга от поредица избрани произведения Хауърд Филипс Лъвкрафт, включваща кореспонденция на писателя, негова биография и теоретичен преглед на "безкрайния му космизъм" и естетиката му, така че творчеството му да бъде представено в необходимия контекст. Разговор с преводачката и съоснователка на театър "Метеор" Ани Васева за рецепцията на Лъвкрафт и навлизането в неговия свят.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Гарт Брукс – една от най-големите звезди в кънтри музиката от 90-те години до днес. Песни от два хитови албума: "Ropin’ the wind" и "The chase”.

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
И отново – Европейската нощ на музеите
"Музеите – устойчивост и благосъстояние" е мотото тази година на Европейската нощ на музеите. В предаването гостува Елка Пенкова, заместник-председател на Изпълнителното бюро на Българския национален комитет на ИКОМ. Разговаряме за дейността на Международния съвет на музеите, за бъдещето на музейната дейност.
Научаваме и за разнообразните прояви на някои от музеите в столицата и страната.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• България - "Дела и рок документи":
- На 15 май се навършват 36 години от митичния Първи софийски рок фестивал, който се състоя в Летния театър - днешната "Борисова градина", тогава Парка на свободата, с участието на "Хелиос", "Субдибула", "Атлас", Димитър Воев и "Кале", "Апокалипсис", "Тротил", "Фарс", "Контрол", "Ахат", "Тестамент", "Ера", "Соларис"... Родната групария поиска "Развод" със Системата и производството на социалистическа масова култура като като отговор на буржоазната "масова култура", целяща да бъде нова форма на идеологическо възпитание на нови културни навици у масите. А сред директорите на това "висше училище" е Любо Малковски, един от най-значимите композитори, автори на текстове и персонажи в българската музикална история.
- Слагаме иглата на грамофона от Б-страна на култовата тава "BG Rock II" - първи албум на "Конкурент" и "Ера" и първият нецензуриран албум с тежка музика в България. В спомен за онова време, когато животът ни дишаше в "Триъгълника на смъртта": ЦК на ДКМС, "Синьото кафе" и "Кравай", за раждането на т.н. "втора рок вълна", за Купата на Съветската армия и Националната ни футболна купа в годините, когато празнувахме 7 ноември като официален празник, пазарувахме от ЦУМ, всяка събота куфеехме в първия кънтри клуб у нас, който просъществува около две-три години до 1987 година, зад кино "Петър Берон", официално го стопанисваха "Атлас", билетите за концертите на Гошо Минчев, "Щурците" и "Тангра" бяха по 2 лв. и 90 ст., полагахме политически изпит за дипломиране във ВУЗ...
• Генералната прокуратура на Русия погна Алла Пугачова за "връзки със западните разузнавателни служби". Срещу примата на руската естрада е заведена жалба, а в текста ѝ се изказва подозрение, че тя финансира украинската армия. Някогашното имение на певицата и съпруга ѝ Максим Галкин в Подмосковието се превръща в морга, крематориум, работилница за ковчези и музей на погребалното дело в страната, където ще могат да се научат всякакви любопитни подробности в тази сфера от времето на Иван Грозни до наши дни. Кой, как и за колко купи знаменития замък в селцето Гряз?
- Алла Борисовна в защита на протодякона Андрей Кураев, който беше отстранен от длъжност заради несъгласието му с руската инвазия в Украйна, отправените критики към структурите на Руската православна църква и московския патриарх Кирил, обвинявайки ги, че са се отдалечили от своите енориаши.
•  По жицата: вихрената китаристка и вокалистка Ана Попович пред издаване на новия си албум "Power", първи от 2018 година. Създаден по време на и вдъхновен от пандемията, той празнува силата на дамската психика и женския сексуален апетит. Но "Готварската рецепта е романтична". Атрактивната сръбкиня на кориците на музикалните библии за китаристи - щатските Vintage Guitar, Guitar Player's Gear Guide, Blues Music Magazine, American Blues Scene, Guitar Coach и Blues Blast, френското издание на Blues, полското Twoj Blues и много други.
• Честит рожден ден на:
- Поета, композитор, вокалист, актьор, художник и продуцент Юрий Шевчук, неизменен лидер на легендарната банда ДДТ, кошмарът на КГБ, "партийците" и техните сподвижници, но и една от най-популярните в историята на съветския и руски рок формации въобще. С уверена ръка на музикален продуцент той води кораба, наречен ДДТ, през бурите на собствените си всекидневни преживявания. Още от актуалния албум на групата "Творчество в пустоте" № 2.
- Една от най-големите млади поп звезди в Словения и автор на песни Zan Sercic, който сам пише парчетата си, свири на китара и преподава в музикално училище.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 507 – "Истинска история"
гост: актрисата, драматург и режисьор Валерия Минева-Лира.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Гиганти от сънища" от Яна Добрева

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: Пътешествията по света на един биолог и начинаещ градинар, Радина Калдамукова ни води в Непал и ни разказва за биологичното земеделие и как едно обикновено семейство в Катманду се грижи за своето еко стопанство.
• Маршрути: Пътуване в търсене на светлината – фотографът Борислав Борозанов, който от години живее в Стокхолм, разказва не само за фотографската си естетика, но и за странстванията на своето внимание – от Скандинавския полуостров до Цикладските острови.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Ивета Грънчарова
В памет на Асен Селимски

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 3 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 23 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам завършват епизодите", посветени на Кийт Джарет с..

публикувано на 02.10.24 в 08:15

Сряда, 2 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 22 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Началото е с предпоследната част от..

публикувано на 01.10.24 в 15:46

Вторник, 1 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 21 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са както обикновено, посветени на нашите "кръстници" – в случая, майстора на..

публикувано на 30.09.24 в 08:20

Понеделник, 30 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 20 част от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов • Предпремиерно представяне на новия албум "Интуиция" на ембиънт-композитора Мирян Колев (Трявна), създаден заедно с деца от Дневния център за работа с деца от..

публикувано на 29.09.24 в 08:20

Неделя, 29 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Градът" от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 6.07 до 7.00 часа Изгрев Водещ: Зорница Гъркова..

публикувано на 28.09.24 в 08:15