Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Йорданов:

Как общинските структури могат да подкрепят младите хора?

През юни Перник ще бъде домакин на национална младежка среща

Снимка: БГНЕС

Всекидневно младите хора се сблъскват с различни предизвикателства, свързани с развитието на обществото. Логично, че те не са пасивни участници в тези процеси. Младите хора обикновено предизвикват статуквото. За ролята на общинските младежките съвети и консултативните съвети за младежка политика към общините в "Нашият ден“ разказва Александър Йорданов, младежки медиатор и обучител.

"Общинските младежки съвети са познати като общински младежки парламенти към общините, често са структури, свързани с доброволчество и неформални младежки структури към съответните общини, които пряко изпълняват дейности, свързани с младите хора“, казва той. 

Александър Йорданов, младежки медиатор и обучител.

И допълва, че в  голямата си част те представляват средство, чрез което ученическите съвети да могат да бъдат представени и тяхното мнение да се чува в общините. Консултативните съвети за младежка политика към общините са пряко свързани с Хартата за равно участие на младите хора в живота на общините и регионите.

Още в края на 90-те години започва създаването на такива младежки структури. Но този процес не е завършен. И дори до днес продължава създаването на младежки съвети към общините – като Шумен, Ямбол, Сандански и т.н. Консултативните съвети за младежка политика започват да се формират едва след 2007 г., когато България ратифицира Хартата, коментира Александър Йорданов.

Младежкият сектор в Община Перник е съставен от разнородни дейности. Богат е спектърът от ученически, студентски, неправителствени, доброволчески организации, които имат една обща цел да развият капацитета на младите хора в града и да подобрят средата за развитие и реализацията им.

"В България е много сложно разбираема разликата между консултативните и чисто изпълнителските функции. Общинските младежки парламенти често са такъв тип доброволчески организации, които директно изпълняват младежките политики по места“, твърди Александър Йорданов.

От 2 юни до 4 юни 2023 г. Перник е домакин на Национална среща на младежките съвети и парламенти. Предвидени са дискусии за ролята на младите хора, както и възможностите за тяхното личностно и професионално развитие. Всички организации, членове на Консултативния съвет за младежка политика в Перник, ще участват в срещата. В срещата ще вземат участие представители на общински детски и младежки съвети и парламенти от 15 общини.

Чуйте подробности в звуковия файл.  


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20
Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия – където човек първо се моли

Историческото и природно очарование на една вълнуваща морска разходка предлага "Нашият ден" на своите слушатели. Какво е да си единственият човек в България с длъжност "управител" на обитаем черноморски остров – разказва Павлин Димитров , управител на остров Света Анастасия . Животът там е като никой друг, а морето не спира да изхвърля на..

публикувано на 24.07.24 в 11:22