Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Иванов

Technovation 2023 – опасно ли е развитието на изкуствения интелект?

Технологичният сектор в България формира 5% от БВП

Снимка: Pixabay

За втора поредна година списание "Мениджър“ организира технологичното събитие Technovation 2023. Водещи фигури от технологичната стартъп и предприемаческа екосистема в България дискутират върху развитието на изкуствения интелект, какво ще бъде следващото поколение технологии, как ще се развива финтех секторът и какъв е инвеститорският интерес към България.

"В България има нужда от повече технологични събития по две причини. От една страна, развитието на технологиите е толкова бурно, че бизнеси и медии понякога се задъхват да следят пулса на всичко ново. А от друга страна, този сектор се развива много добре и формира 5% от БВП, но голяма част от компаниите работят с чуждестранни клиенти, тъй като пазарът ни е малък."

Това казва в интервю за БНР Мартин Иванов, идеен двигател на Technovation 2023.

Инвестиционните фондове, които оперират в България, трябва да си помагат, а не да се конкурират, защото всички имат една цел – развитието на българския бизнес. Компаниите в Източна Европа са 5 пъти по-ефективни с капитала, с който стартират. 

Технологичният свят в момента преживява едно своеобразно състезание за това колко най-бързо ще внедрят AI в своите услуги. Дори и най-добрите анализатори се затрудняват да кажат кога и какво ще се случи – и с напредъка, и с различни бизнес процеси. Оптимизация в бизнеса ще има, но посоката тепърва ще се задава от големите световни компании.

"От тук нататък е много важно да успяваме да следим всичко, което се случва, защото ChatBot като ChatGPT са само повърхността, която виждаме. В нея тече развитие, което все още няма масов и публичен достъп. Изкуственият интелект се развива вече 70 години. Има върхове и спадове, но в последните месеци се достигнаха неща, които накараха ChatGPT приложението да се превърне в най-бързо развиващото се“, казва Мартин Иванов. 

Подходите на риска

"В момента тече разговор, който няма времева рамка, в която да се базират подходи на риска. Колкото е по-голям той, толкова по-големи да са ограниченията. Планира се и забрана на системи. Трябва да има ясни разграничения дали хората говорят по между си, или с изкуствен интелект", коментира Мартин Иванов. 

"Необходимо е критично мислене, защото с всяко развитие неминуемо минаваме през една промяна в обществото“, казва още той. 

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11