Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти показаха знания и любов към българския език

Радост Йовкова, Йордан Стоилов, Ивайло Александров и Ана-Мария Антонова (отляво надясно)
Снимка: Венета Гаврилова

В разгара на празничния месец май първокурсници от различни специалности на големите ни държавни университети – Софийския, Великотърновския, Пловдивския, Шуменския, Югозападния и Бургаския – се включиха в Националната олимпиада по езикова култура за студенти.

Олимпиадата се организира от Софийския университет за трети път. Тази година участваха 16 отбора и 41 индивидуални състезатели, които преминаха през писмен и устен кръг.

Според председателката на журито за втория кръг на отборното състезание проф. Светла Коева студентите са се справили блестящо, показали са умение да използват българския език, широки познания и възможности за мислене. "Най-важно от моя гледна точка е те да продължат да се развиват по същия начин, да продължат да бъдат любопитни към науката, да пазят чистотата на българския език и … в даден момент, когато завършат, да вграждат знанията си в България или, ако животът ги е поставел по такъв начин, че трябва да живеят на друго място, все пак по някакъв начин да допринасят и за развитието на нашата държава, смятам, че това е много важно." – каза проф. Коева.

Доц. Марина Джонова от Катедрата по български език, организатор на Олимпиадата, сподели: "За мен беше много интересен начинът, по който те успяват да изразят любовта си към българския език и защо се занимават с това, защото не само колеги от "Българска филология", но и от други специалности като "Психология" казаха, че това каква е тяхната професия не означава, че няма да се занимават и с български език, и с езиковата култура. Имаше у тях желание да разсъждават по проблемните въпроси на езиковата култура, както и да се видят с колеги от други университети… те се запознаха помежду си, видяха различни гледни точки може би по някои въпроси и може би някои приятелства дори се завързаха."

В предаването "За думите" гостуваха четиримата студенти от специалност "Скандинавистика" в Софийския университет, които спечелиха първа награда в отборното класиране. Радост Йовкова (капитан), Ана-Мария Антонова, Ивайло Александров и Йордан Стоилов внесоха в студиото чистотата, енергията и оптимизма на младостта си, както и много сериозното си отношение към образованието, родния език и отговорността на всеки от нас за неговото съхраняване и развитие. Чуйте повече в звуковите файлове.




По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
акад. Никола Съботинов

Разработват се нов вид лазери със свръхкъси импулси на излъчване

50 години от разработването на лазера с пари на меден бромид от акад. Никола Съботинов бяха отбелязани на научна сесия в Българската академия на науките. Идеята на акад. Никола Съботинов за създаване на нискотемпературен меден лазер в България е реализирана през 1974 г., когато под неговото ръководство в Института по физика на твърдото тяло (ИФТТ) е..

публикувано на 10.05.24 в 16:05
Музеят на Троя

Музеят на Троя – един от най-важните съвременни археологически музеи в света

"Миналото е навсякъде. Реликви, истории, спомени заливат човешкия опит. Всяка отделна следа на миналото накрая изчезва, но заедно те са безсмъртни", пише американският историк и географ Дейвид Лоуентал, който казва, че днес почти всеки ден се открива поне по един нов музей някъде по света. А ние този път ще погледнем към един нов музей, който събира..

публикувано на 10.05.24 в 14:10
 арх. Георг Винтген и арх. Стоян Тодоров (вдясно)

Ролята на архитекта е да бъде диригент на процеса на създаване на сградата

Професионални задачи на архитектите и инженерите за създаване на качествена среда бе темата на провелата се международна конференция у нас, организирана от Алианса за висока строителна култура. Жизнената среда на човека оказва мощно влияние при формиране, развитие и съществуване както на отделния индивид, така и на обществото. Качеството ѝ оказва пряко..

публикувано на 09.05.24 в 18:30
Сцена от пиеса „Животът е пред тебе“ от Ромен Гари - Емил Ажар.

Мистификациите – литературни и не само

На 8 май – денят на капитулацията на Германия говорим за условността на литературните произведения, а понякога и на историческото знание. 150 години след издаването на първия том на "Веда Словена" от Стефан Веркович, на рождения ден на Ромен Гари, спечелил с мистификация два пъти "Гонкур", втория път под псевдонима Емил Ажар, анализираме с..

публикувано на 08.05.24 в 17:46

Вълнуващите истории на музикалните инструменти

Как да привлечем децата към четенето и да ги спечелим, като представяме по нетрадиционен начин малко познати факти за тях? На този въпрос отговаря "Енциклопедия на музикалните инструменти" на Щепанка Секанинова. За значението ѝ при обучението за децата е разговорът в предаването "Следобед за любопитните" с музикалния педагог Адриана Бенова. Щурчето..

публикувано на 07.05.24 в 15:05