Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Марчев: Журналистите трябва да вадят насрещни факти и да разобличават дезинформацията

Factcheck.bg представя обновения и допълнен "Пътеводител за проверка на факти". Георги Марчев, част от екипа на Factcheck.bg и съавтор на пътеводителя, разказва в предаването "Мрежата":

"В обновения "пътеводител" са добавени нови инструменти, които биха помогнали на всеки журналист или читател да провери снимка, видео, текст – дали отговарят на фактите и дали са поставени в правилен контекст. Има и добавена част, която включва основните наративи и разкази, които Кремъл се опитва да разпространява както в България, така и в Европа, и по света. Една от основните тези на Кремъл и дезинформацията, която идва оттам, е геноцидът в Украйна още от 2014-а до днес, в началото на руската инвазия в Украйна. А именно, че в Донбас са убити 14 000 цивилни граждани, а всъщност това не са цивилни граждани, а общият брой, загинали от 2014 г. до днес. Това включва и военни, и руснаци, и украинци, и е резултата от напрежението в района от почти 10 години.

Друг пример е "денацификацията", която беше основен аргумент на руския лидер Владимир Путин и Руската федерация да започне така наречената "специална операция" в Украйна. Твърденията са, че там на власт едва ли не е дошъл нацистки режим, че има неонацистки партии, които диктуват управлението на страната. А всъщност, това не е така и през парламентарните избори през 2019 партията "Свобода" в Украйна дори не успява да влезе в украинския парламент. Друг пример е, че границите на Украйна не били одобрени от ОН, което също не е вярно. Както и че ЕС е западаща, морално прогнила сила. Тук включваме и т.нар. "джендър пропаганда". Това са част от посланията, които руската пропаганда проправя. Когато такива послания са поставени в българския контекст от високо политическо ниво, бих искал да кажа, че от Института за медийни изследвания "Пойнтър“, с които разработихме този наръчник, те казаха – политиците лъжат и в България, и в САЩ, и в Европа. Така че това, че в българските партии или представители на партии си позволяват да изричат неверни или подвеждащи твърдения, не е точно български патент."

Българското общество

"По всички проучвания, които съм прочел, нашето общество е с най-ниска медийна грамотност, която не е застъпена достатъчно нито в училище, нито след това. Хората у нас трудно се ориентират добре в новата информационна среда. В този смисъл те възприемат информацията, включително и невярната, спрямо възможността, която имат, дадена им от образованието и средата, в която се намират. За съжаление, традиционните медии в България губят авторитет, а общество без здрави медии е силно застрашено да се разпадне. Имам предвид, че традиционните медии би трябвало да обърнат повече внимание на тези специфични за дезинформацията и пропагандата наративи, би трябвало да обясняват и да показват къде и за какво тези наративи са неверни. Би трябвало да се вадят насрещни факти, които да разобличават дезинформацията и въобще да се говори повече за всичко това. Също така много важно е големите медии да не забравят отговора на въпроса – лъжата и дезинформацията гледни точки ли са? Големите медии с аргумента за така наречените "всички гледни точки" е хубаво да запомнят, че лъжата и дезинформацията не са друга гледна точка и когато представят като "друга гледна точка" тези основани на неверни твърдения или на интерпретиране на фактите по начин, който всъщност ги поставя в неверен контекст – това е проблем!

Защо традиционните медии и големите телевизии го позволяват

"Натискът върху тях  не е малък, включително от хора, които имат желание да разпространяват неверни и подвеждащи твърдения с различни цели – политически или икономически. От друга страна, е важно да се говори и за медийната грамотност на журналистите. Струва ми се, че ще е хубаво всеки журналист да проверява, да помисли, да погледне и затова си мисля, че нашият Пътеводител ще е полезен и може да бъде изтеглен свободно на сайта ни. Основната роля на журналистите е да задават въпроси, но за да задаваш по-точни въпроси и да си наясно какво питаш и срещу кого седиш, трябва да си проверил фактите и твърденията, които ще ти каже събеседникът."

Институционалната война в България – истина или неистина

"Борбата за фактите и за истината е в основата на съда. Много често в съда говорим за справедливост, но той, освен да раздава справедливост, е институция, която заедно с разследващите органи трябва да установи фактите. Така че всички в момента би било добре, всички тези институции да успеят установят фактите помежду си и сами за себе си, но биха могли да използват "Пътеводителя" ни, да."

Снимка – Factcheck.bg
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от руските..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25