Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво разказва порцеланът и има ли нужда от собствен музей?

| обновено на 22.05.23 в 14:04
Снимка: facebook/Порцелан от време оно

Антонина Попова и Йоан Славов са двама страстни колекционери. Те се отличават със своята любов към порцелана и искат да споделят тази страст с другите. Съвместно развиват идеята за създаване на музей на историята на порцелана в България.

Според тях, едно културно наследство може да бъде запазено единствено чрез запазените от него произведения. Затова те се стремят не само да бъдат част от консуматорското общество, но и да пазят миналото живо. Техният подход към колекционирането се отличава от мнозинството колекционери в България, които просто събират предмети без да обръщат внимание на техния произход и история. Антонина и Йоан имат за цел да отдадат почит на майсторите, които са се трудили да създадат тези великолепни произведения.


"Нашата цел е да направим нещо различно от мнозинството колекционери в България. Не се интересуваме само от броя събрани предмети, но и от историята зад тях. Искаме да обърнем внимание на майсторите, които са творили тези произведения. Желанието ни е да направим хората щастливи и да запазим миналото живо“, споделя Йоан Славов в интервю за "Нашият ден".

Антонина Попова допълва: "През годините, България не само е произвеждала красиви порцеланови съдове, но и великолепни фигурки, които са станали част от нашата история. Всяко семейство е имало своята порцеланова сърничка, която създаваше носталгия и свързваше семействата при обща трапеза. Все повече хора се насочват към носталгичните емоции, свързани със събирането на порцеланови предмети“. Това е друга причина, поради която Антонина и Йоан смятат, че създаването на музей на историята на порцелана в България е важно и актуално.

Те вярват, че този музей ще бъде място, където посетителите ще имат възможност да се потопят във вълнуващата история на порцелана, да видят неговото разнообразие от форми и украси и да научат за майсторите, които са създавали тези изящни произведения.

Антонина и Йоан вече са започнали събирането на предмети и материали, свързани с порцелана, и имат намерение да продължат да разширяват своята колекция.


Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Снимки: www.facebook/groups - Порцелан от време оно
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

aBOVe the ROCK над Бов: Да се видим на скалите, защото ще е повече от музика

От 13 до 15 септември сред красивия пейзаж и чистия въздух на Искърското дефиле ще се проведе фестивала aBOVe the ROCK . Повече за музикалното събитие, което ще се извиси над планинското село Бов разказва в "Нашият ден" организаторът Зорница Митин . По думите на Митин посетителите на фестивала ще имат шанса да чуят разпознаваеми имена..

публикувано на 11.09.24 в 09:16

"Аз съм София" – новият градски фестивал на изкуствата и емоциите

Фондация "Аз съм София" с подкрепата на Столична община организира най-новия и най-голям градски столичен фестивал "Аз съм София" , като част от програмата "София празнува 17-ти септември" с вход свободен. Фестивалните събития ще бъдат в дните между 17 - 23 септември, в пространството пред НДК и кино "Кабана". Посетителите ще се потопят в..

публикувано на 10.09.24 в 18:25
Проф. Златимир Коларов

Лекари-писатели откриват 66-ти международен конгрес във Варна

От 11 до 15 септември Варна ще бъде домакин на лекари-писатели от цял свят, които ще проведат в черноморския град своя конгрес . Участие са потвърдили гости от Италия, Франция, Португалия, Полша, Германия, Мозамбик, Украйна и България. Съюзът на лекарите-писатели в България "Димитър Димов" с председател проф. Златимир Коларов , който е и..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

В Пловдив днес се открива "Сцена на кръстопът"

Войната в Украйна наложи промяна в програмата на международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът". Поради изисквания по отношение на пътуванията на хора в мобилизационна възраст, в Пловдив няма да пристигне актьорът Игор Титов от Областен академичен младежки театър – Днепропетровск. Той трябваше да представи моноспектакъла си "Танц с контрабас"..

публикувано на 10.09.24 в 15:25

"История на пчелите" – романът предупреждение

"История на пчелите" – романът предупреждение, който стана световен хит, излезе наскоро на български. Във "Време за наука" издателят Пламен Тотев представя книгата на норвежката писателка Мая Люнде , която постигна най-големия успех в съвременната литература на Норвегия. В "Историята на пчелите" Люнде умело и емоционално преплита три..

публикувано на 10.09.24 в 14:09