Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфония Литургика на Ясен Воденичаров

Снимка: стоп кадър YouTube

Симфония Литургика е нов запис на Ясен Воденичаров, който е осъществен в Първо студио на БНР. По повод посещението му в страната, Силвия Тихова се срещна с композитора, който от дълги години живее във Франция:

Ясен Воденичаров е ученик на Димитър Тъпков по композиция и на Лиляна Антова по пиано. През 1991 г. следва електроакустична музика в Групата за музикални изследвания при Френското радио. Дипломира се със специалност композиция при проф. Пол Мефано и музикална акустика при проф. Мишел Кастеленго във Висшата държавна консерватория в Париж (1998 г.). Завършва музика и музикознание на ХХ век в IRCAM и във Висшата школа за социални науки към Сорбоната под ръководството на проф. Юг Дюфур.

Дългогодишния съмишленик на Ясен Воденичаров е диригентът Иван Стоянов. Той прие поканата да сподели няколко думи за новия запис на творбата.

Ясен Воденичаров е автор на произведения за симфоничен и камерен оркестър, инструментални и вокално-инструментални ансамбли и др. В музиката му преобладава програмността, която се реализира чрез сонористични търсения при постигането на авангарден музикален език. През 1993 г. той получава Голямата награда на Х Международен конкурс по композиция в Токио, Япония. Участвал е със свое произведение на международния фестивал за съвременна музика в Дармщат, Германия. Композициите на Воденичаров са излъчвани и изпълнявани в радиопредавания, на концерти и фестивали във Франция, Германия, Австрия, Чехия, Холандия, Канада, Япония и др.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голямо събитие за музикалната ни култура – операта "Медея" на сцена в София

Първата сценична реализация на операта "Медея" от Луиджи Керубини в България беше осъществена в края на февруари 2024 г. в Софийската опера от италиански екип: Франческо Роза – диригент, Марко Гандини – режисьор, Андреа Токио – сценограф, Марио Диче – художник на костюмите. Трите представени спектакъла предизвикаха огромен интерес, залата беше пълна,..

публикувано на 03.03.24 в 14:05

200 години от рождението на големия чешки композитор Бедржих Сметана

Отбелязваме 200 години от рождението на чешкия композитор Бедржих Сметана (2 март 1824 - 12 май 1884) с един от неговите оперни шедьоври – "Далибор" на 2 март от 20 часа. Идеята да напише опера по легендата за славния рицар Далибор, хрумва на Сметана още преди да създаде "Продадена невеста" (1866), но в в крайна сметка я завършва доста по-късно.  Кой..

публикувано на 02.03.24 в 07:50

Спектакълът "Цар Килимар" по музика на Жул Леви с премиера в Музикалния театър

Премиера на спектакъла по музиката на Жул Леви и либрето на Сабина Тянкова "Цар Килимар" може да бъде видяна на 2 март на сцената на Музикалния театър "Стефан Македонски" . Музикалната приказка повежда деца и възрастни в незабравимо пътешествие в света на истинската любов, която се справя с всяка пречка по пътя си, за да пребъде. "Голямо..

публикувано на 01.03.24 в 17:17
Анжела Маджарова (вляво) и Аделина Александрова

Арфистката Анжела Маджарова: Най-добре се чувствам в България!

"Много съм благодарна за всички места, на които съм била, защото за нас като артисти е изключително важно да имаме допир до различни култури – това ни обогатява много. Но най-добре се чувствам у нас и затова се и върнах" – казва Анжела Маджарова. Нежна и изящна като звуците, които изтръгва от любимия си инструмент, тя има забележителна..

публикувано на 01.03.24 в 11:45

"Далибор", опера в три действия от Бедржих Сметана

Музика: Бедржих Сметана Либрето: Йозеф Венциг (немски), Ервин Шпиндлер (превод на чешки) Първо изпълнение: 16 май 1868 г., Прага Действащи лица: • Владислав, крал на Бохемия – баритон • Далибор, рицар – тенор • Будивой, началник на стражата – баритон • Бенеш, тъмничар – бас • Витек, оръженосец на Далибор – тенор • Милада, сестра на убития бургграф –..

публикувано на 01.03.24 в 09:45