Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Ваклинов: Родопската теснолинейка да се превърне официално в туристическа атракция (видео)

Добре познатата теснолинейка “Септември -Добринище“ е неповторима железопътна линия, простираща се на обща дължина от 124,7 километра, която свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. Това е едно от най-забележителните туристически маршрути в страната.

За много туристи това е не просто място за откриване на нови хоризонти, но и изключително вълнуващо пътешествие в миналото. За Кристиян Ваклинов, известен като “пазител на теснолинейката“, това е нещо повече от просто туристическа атракция. Теснолинейката е първият съзнателен спомен, който пази от детските си години. Още от малък той пътува с баба и дядо си към Родопите, като всеки път с вълнение поглежда от колата към теснолинейката.

Как можем да запазим и развием това съкровище? Ваклинов споделя в предаването "Нашият ден" своите мисли и предложения за по-добро бъдеще на уникалната атракция.

Той подчертава, че имаме отговорност към хората, които са построили този железопътен път, рискували живота си за неговото създаване.  Според него сега е времето да го развием и подобрим, за да може да предложим по-качествена услуга на посетителите и да се “превърне в истинска туристическа атракция“.

Ваклинов твърди също, че е необходимо държавата да поеме активна роля в развитието на теснолинейката. Една от първите стъпки, която трябва да се предприеме според него, е увеличаването на рекламната кампания, за да се повиши осведомеността за линията и нейните уникални характеристики. 

Кристиян споменава още, че вече има туристи, които са готови да платят по-висока цена, ако получат по-качествена услуга. Затова, държавата трябва да се ангажира със създаването на конкретна политика и да сътрудничи с частни инвеститори, за да се превърне теснолинейката в завършен туристически продукт, който не само ще привлича посетители от цял свят, но и ще допринесе за икономическото развитие на региона.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етика на грижата, или докъде грижата е грижа?

В съвременната Етика на грижата се разграничават няколко аспекта, които обхващат отношението ни към себе си, децата, родителите и уязвимите членове на обществото. В интервю за предаването "Нашият ден" д-р Маргарита Габровска от Института по философия и социология към БАН обсъжда тези аспекти, подчертавайки разликите между грижа и услуга, както..

обновено на 07.05.24 в 13:23
Васил Велев и Антон Митов

Антон Митов представя: Васил Велев – автор на книгата "От Вида до Буда"

Васил Велев дълги години работи като журналист в британската компания за обществено радио и телевизия Би Би Си в Лондон. Освен това е и пътешественик, който е обиколил света. Въз основа на тези обиколки се появява книгата му с разкази "От Вида до Буда", която Антон Митов определя като електронно есеистични пътеписи. За едно дърво, което се ползва..

публикувано на 07.05.24 в 12:41

7 май – отбелязваме Деня на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия.  На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май става..

обновено на 07.05.24 в 10:02
Мануела Малеева

Мануела Малеева: За спорта и личната обществена отговорност

За спорта, темите на деня и личната отговорност на всеки, за да бъде светът по-добър, в "Нашият ден" говори легендарната българска тенисистка Мануела Малеева . Малеева споделя, че в днешно време твърде много теми предизвикват в нея тревожно чувство. Сякаш вече свикнахме с войната в Украйна и агресията на Путин, но всъщност този конфликт..

публикувано на 07.05.24 в 08:54